“Учень – це не посудина, яку потрібно наповнити, а факел, який треба запалити”

У наші дні кадровий голод призвів до того, що багато підприємств і організації відчувають зростаючий дефіцит кваліфікованих робітників. Підготовка хороших робітничих кадрів завжди була одним з основних завдань державної політики. З цією метою і створили Каховський професійний аграрний ліцей.

В той час, як на ринку праці різко скорочується попит на працівників низької кваліфікації, створюється прошарок робітників, які обслуговують складну електронну і автоматичну техніку, мають навички поводження з сучасною оргтехнікою та комп’ютерами. Найбільш ефективним інструментом вирішення цього завдання є випереджальна підготовка майбутніх кваліфікованих робітників.

25 травня в Каховському професійному аграрному ліцеї (с. Червоний Перекоп) пройшов День відкритих дверей для учнів шкіл району. Діти, які прийшли в гості до ліцею, відразу відзначили, що очікували побачити щось зовсім інше. Навчальний заклад уявлявся їм таким собі мурашником, де шум, гам та метушня з напругою. Обстановка ж виявилася вкрай доброзичливою, і спочатку навіть розслабленою. Але, придивившись, школярі побачили напружену роботу, яка криється за атмосферою домашнього затишку. Це обумовлено специфікою навчання робітничим спеціальностям. Особливе враження на майбутніх ліцеїстів справила матеріально-технічна база закладу – лабораторії та бокси, в яких майстри демонстрували роботу сільгосптехніки, вузлів і агрегатів.

Втім, День відкритих дверей переслідував ознайомчу, а не екскурсійно-краєзнавчу мету. Заяву на вступ до ліцею можна було подати безпосередньо в той же день. Діти на власні очі побачили гуртожиток (всі корпуси ліцею та гуртожитку покриті мережею Wi-Fi) і могли скласти уявлення про те, де і як їм доведеться жити і вчитися.

Директор ліцею Сергій Ходос розповів школярам про суть ремесла, якому навчають, про його зовнішні сторони та підводне каміння. Повідав він, звичайно, і про особливості проходження практики та подальше працевлаштування.

– Наш випускник зобов’язаний бути реалізованим в професії, – сказав директор ліцею. – І навчальний заклад, повірте, все для цього робить. Іноді за допомогою власних контактів, іноді за допомогою батьків, місцевої влади, за що ми їм дуже вдячні. Я можу запевнити, що в нашому районі система працевлаштування в профтехосвіті – на досить високому рівні, якщо розглядати її на тлі середньоукраїнських показників. Ми пишаємося, наприклад, тим, що на ринку праці випускник нашого ліцею почувається впевнено, куди б він не пішов. Професійне поле, в якому успішно працюють наші випускники, величезне, ліцей тісно співпрацює з ТОВ «Агробізнес», ДП ДГ «Каховське», ДП ДГ «Асканійське», ТОВ «Таврійська перспектива» та багатьма іншими господарствами, що дозволяє проходити практику на новітніх зразках техніки і в майбутньому працевлаштуватися в передових господарствах району, – підсумував Сергій Ходос.

Занурення в деталі залишили на потім. Спочатку бажаючим вчитися потрібно визначиться із спеціальністю. На базі 9 та 11 класів готуються тракторист-машиніст сільськогосподорського виробництва категорії «А», слюсар-ремонтник, водій автотранспортних засобів категорії «С», конторський службовець (бухгалтерія). Також, зі слів директора закладу, ліцей чекають якісні зміни. До відкриття готується нова спеціальність – оператор з обслуговування дощувальних машин та систем крапельного зрошення. Сприяти цьому вже пообіцяли голова РДА Валерій Салтиков і депутат Верховної Ради України Сергій Хлань.

Заняття наукою дозволяє ліцеїстам посідати призові місця в обласних олімпіадах, а крім основних занять, учні відвідують спецкурси. Гарним «бонусом» для випускників ліцею є те, що вони можуть продовжити навчання на державній основі в Каховському державному аграрному коледжі, Новокаховському аграрному коледжі, Таврійському Державному агротехнологічному університеті. За словами викладачів ліцею, до додаткових занять та здачі сесій діти звикають швидко, і перехід до вузу для них стає легшим. Перетворенню ліцеїста в студента ще до вступу сприяють і екскурсії, організовувані за заявками учнів, в лабораторії, інститути та на підприємства.

Та в такому безперервному трудовому ритмі у ліцеїстів є можливість і для відпочинку. Перш за все, це і позакласні заняття спортом у різноманітних секціях.

Як підсумок і хороший результат  зустрічі школярів з ліцеєм стало написання заяв на вступ до нього. Вже сьогодні багато дітей впевнено сказали «так!» Каховському професійному аграрному ліцею. А ще більше – понесли інформацію батькам, готуючись до обговорення та переконання.

Сергій МАКОГОН.

Дякуємо за відгук!