На початку червня мені пощастило взяти участь у дуже цікавому й корисному навчальному візиті працівників органів місцевого самоврядування міст-членів Асоціації міст України. Це був візит до Іллічівська Одеської області. Крім зустрічі нашої делегації з першим заступником міського голови та секретарем міськради, вельми цікавими стали презентації досвіду міста у сферах житлово-комунального господарства, екології, поводження з відходами та благоустрою.

Місто за розмірами й кількістю населення (70 тис.) наближається до Нової Каховки, але воно дуже компактне, там майже немає приватного сектора, зате багато забудов мікрорайонів, що включають у себе комплекс багатоповерхівок, біля якого обов’язково є школа й дитсадок (загалом у місті 12 шкіл, 12 дитсадків і 6 позашкільних закладів). Активне будівництво ведеться й тепер – причому, знову ж таки, будуються «висотки» не нижче 9-поверхівок.

Дуже багато там будинків у 12, 16 і навіть 22 поверхи. Цікаво, що біля кожного з них є дитячі майданчики, зелені зони, фонтанчики та міні-сквери, а перед цими сквериками — таблички, на яких написане ім’я та адреса людини, котра за ними наглядає. Крім цього, звичайно, за порядком на подвір’ях слідкує двірник, а також раз на місяць мешканці багатоповерхівок проводять суботники. Така традиція склалася в іллічівців завдяки небайдужості активістів і деяких депутатів міськради.

З одним із них познайомилися в процесі «оглядин». Це людина, що не просто в курсі всіх подій у місті, а й сама втілює багато добрих починань. Він переповів нам, що коли тільки починав оцей рух повсюдного озеленення прибудинкових територій, то доводилося навіть о сьомій ранку у вихідні дні ходити по квартирах, щоб нагадати людям про завчасно оголошений суботник. І, звичайно, самому брати в ньому участь. Згадував, що спочатку на нього дивилися, як на дивака, але поступово й пересічні громадяни заразилися його ентузіазмом. І як результат – зелений, доглянутий Іллічівськ у кожному спальному районі та велика відповідальність мешканців.

Аналізуючи побачене, не раз ловив себе на думці, що побільше б нам отаких депутатів, які системно працюють зі своїми виборцями, а не тільки виступають з полум’яними промовами перед відеокамерами на сесіях раз на місяць. Тоді б і інші люди відчували силу депутатської влади, та й свою відповідальність за те, який вибір їм зробити на чергових місцевих виборах, і за те, яким чином підтримати починання свого обранця. Бо на сьогодні, на жаль, у нашому місті частіше ми стикаємося з іншим…

Ось нещодавно: вирубуємо дерева, а каховчанка з балкону висловлює подяку, бо дерево біля її під’їзду вже мало не впало, і в той же час запитує, коли саджатимемо на його місце нове. На мою відповідь, що завтра привеземо  саджанці та передамо мешканцям будинку для посадки, жінка обурилася, мовляв, самі вирубали, самі й саджайте. Отак розуміють самоврядування у Каховці. В Іллічівську – по-іншому. До речі, там дуже часто можна на будинках побачити й портрети обраного від цього округу депутата та номер його телефону. Повна взаємодія виборця з обраним представником влади.
Якщо житлово-комунальним господарством, благоустроєм, кладовищем, громадською лазнею, пляжем опікуються три комунальні підприємства, на кшталт

ЖЕКів, то, на відміну від Каховки, згідно з конкурсом, дороги обслуговує «Автодор», вивозить сміття приватне підприємство. Культура збирання відходів, порівняно з Каховкою, — на дуже високому рівні: я ніде не бачив «завалів» обрізаних гілок чи будівельного сміття на контейнерних майданчиках. Та й самі вони своїм зовнішнім видом більше нагадують західноєвропейські: немає ніяких загороджень, контейнери на коліщатах, з кришками. Біля них сухо і чисто. Існує окреме комунальне підприємство, котре займається  суто озелененням – парків, скверів, клумб, а також і має своє парникове господарство. Мережу вуличного освітлення обслуговує приватне підприємство, яке отримало право займатися цією діяльністю у місті, вигравши відповідний конкурс.
Цікаво, що в Іллічівську діє однойменна з каховською організація – «Щит».

Але якщо наш «Щит» є громадським формуванням, то там це – комунальне підприємство, як початок майбутньої муніципальної міліції. Іллічівський «Щит» охороняє всі комунальні об’єкти, патрулює вулиці, підтримує порядок під час проведення масових заходів, має право складати протоколи за порушення правил благоустрою міста.

І хоча в Іллічівську населення майже вдвічі перевищує Каховку та, як я вже згадував, переважають висотні багатоквартирні будинки, там створено відносно мало ОСББ — 22 (у нас 23). А останнім часом навіть пішла зворотня тенденція – деякі створені раніше ОСББ пишуть заяви про прийняття їхніх багатоповерхівок на баланс ЖЕКів. Так само, як і, попри те, що нові будинки за проектом будуються кожен зі своєю котельнею, всі намагаються переключитись на централізоване загальноміське опалення.

Загалом 90% коштів, витрачених на благоустрій, йде з бюджету. І це недарма, адже пріоритетною для себе міська влада визначає діяльність по залученню в місто інвесторів (а також – і підвищення курортного потенціалу), тому й намагається всіма силами придати місту привабливий зовнішній вигляд. Саме в цьому ракурсі «родзинкою» Іллічівської набережної є копія знаменитих Потьомкінських сходів з сусідньої Одеси, звичайно, як зменшений і більш бюджетний варіант.

А Іллічівський пляж отримав блакитний прапор ЄС – на рівні найчистіших європейських пляжів.
Левова доля коштів, залучена в міський бюджет від економічної діяльності, направляється на розвиток соціальної сфери. Звичайно, можна сказати, що в Іллічівську, через його приморське розташування і кількість населення, — значно більший притік грошей, а, відповідно, і на порядок багатша міська казна. Це справедливо. Але особисто мене вразило не це, а саме ставлення мешканців до свого міста, до його благоустрою, до збереження його краси. І це спостерігається на всіх рівнях – від рядового громадянина до депутата. Ось цьому нам треба повчитися у першу чергу.

Павло ПУЛЯЄВ, перший заступник Каховського міського голови.

Поділитися в соц. мережах

Опубликовать в LiveJournal
Опубликовать в Мой Мир
Опубликовать в Одноклассники