Притулку для тварин у Каховці бути?

Нерідко стається так, що наболілу проблему, не змовляючись, озвучують одночасно зовсім навіть не пов’язані між собою люди. Ось і кілька днів тому питання влаштування притулку для бродячих тварин, якими Каховка вже буквально «кишить», незалежно один від одного, підняли учасники групи «Каховської зорі» у соціальній мережі Фейсбук, перший заступник міського голови П.Пуляєв та журналіст О.Батурін, який водночас є й активістом молодіжного руху нашого міста. Перебуваючи у відрядженні в Польщі, останній поділився з нашою громадськістю своїми враженнями від побаченого притулку для бездомних тварин у Целестинові:

«… Разом тут утримується близько 400 псів. За ними доглядають волонтери, ветеринари. Ведеться робота з «соціалізації» тварин, після чого вони можуть знайти для себе господарів.

– Ми б хотіли, щоб псів у нас було якомога менше. В США є притулки, в яких утримується 25-30 собак, і умови їхнього перебування там набагато кращі, ніж у нас. Але якщо до них потрапляють «зайві» пси, то вони просто їх усипляють. Ми ж боремося за життя кожного», – розповів директор притулку.
Волонтери притулку проводять велику виховну роботу серед дітей. На рівні з іншими громадськими організаціями і ініціативними групами боряться також за кошти платників податків. У Польщі кожен громадянин 1% від своїх доходів може сплатити в будь-який громадський фонд або ініціативу. Це може бути притулок для бездомних тварин або будь-що інше – що може реально вплинути на життя конкретної громади. Якщо ж людина не вирішить, куди перерахує цей податок, весь цей 1% піде до державної скарбниці.

Україні варто було б перейняти це у Польщі. А усіляким благодійним фондам і громадським ініціативам тоді варто було б поборотися за кошти людей. Жителі міст самі б обирали – субсидіювати їм додатково своїми внесками дитсадки або школи, або ж утримувати притулки для бродячих тварин», – резюмує свої враження цілком слушною пропозицією О.Батурін.

В той же час до каховчан звернувся і П.Пуляєв:
«Нещодавно я провів нараду за участю представників депутатського корпусу, міліції, прокуратури, ветеринарної служби,
санепідемстанції, КП «КТП». Основним питанням стало напрацювання механізму захисту громадян міста від бездомних, агресивно налаштованих або хворих собак. Це питання неодноразово піднімали люди як на особистому прийомі, так і в соцмережах. Враховуючи норми сучасного законодавства, собак необхідно відловлювати і направляти в спеціальні розплідники/притулки для тварин. Однак у Каховці такого притулку немає. Кілька років тому до нас звернувся підприємець, який планував його створити. Під будівництво притулку була виділена земля, але далі справа не пішла: людина від своїх планів відмовилася. Однак, якщо вже є виділена земля – значить початок вирішення проблеми покладено.

Враховуючи ситуацію, що склалася, звертаюся до громадян міста: можливо у когось є свої пропозиції з вирішення ситуації, або ви знаєте людей, готових створити ініціативну групу із влаштування притулку для тварин. У свою чергу, я готовий у всьому сприяти цій групі та організувати вилов тварин для розміщення їх у притулку».

Небайдужі наші дописувачі вже почали вносити і свої пропозиції аби зрушити з місця цю непросту, але надзвичайно нагальну справу. Позаяк міський бюджет дуже обмежений у коштах, доцільно було б створити спеціальний фонд, куди городяни перераховували б кошти на утримання такого притулку. А якщо пригадати, скільки до редакції приходило людей зі скаргами на жорстоке поводження з тваринами і скількох добросердих каховчан викликають на адмінкомісії за підгодовування тварин на подвір’ях загального користування, під під’їздами, біля сміттєвих майданчиків, то віриться, що саме з їхніх лав і мають вийти чудові активісти й волонтери у подібному притулку.

Думку поміркованих представників громади дуже чітко і лаконічно підсумувала каховчанка Тетяна Костецька: «Впевнена, що при наявності навіть тимчасового притулку багато хто буде готовий платити за порядок і безпеку в місті. Собака на вулиці – це небезпека, а собака в притулку сприймається зовсім по-іншому».

Справа зрушиться з місця й буде успішною лише в разі спільних дій як влади, так і громадськості, а не перекладання проблеми з одних плечей на інші. Захисникам тварин не слід обмежуватися годуванням собачки, а об’єднуватися та разом із міською владою шукати джерела фінансування майбутнього притулку.

Підготувала Ірина СОШНІКОВА.

One thought on “Притулку для тварин у Каховці бути?

  • Сповіщення:

Дякуємо за відгук!