Пляж, якого немає…

Не встигли встановитися перші дійсно спекотні деньки, як населення дружно потягнулося на, якщо їх можна так назвати, каховські пляжі…

Свєтловський пляж – єдине місце в Каховці, яке з натяжкою можна назвати цим словом.
Для любителів купатися і засмагати місця там багато. Чудовий берег, багато зелені, є куди сховатися від спеки, грибочки, роздягальня. А ось цивілізації мало. Пісок вже встиг зарости бур’янами, без підстилки лежати на ньому незручно. Вода з фонтанчика бризкає в усі боки і розтікається навколо великою калюжею, куди заноситься гнане вітром сміття – шматки паперу, пластикові пляшки і стаканчики.

В останні роки питання відкриття пляжу в місті навіть не розглядається, ніякі роботи не проводяться. Більше того, пляж офіційно не існує. А раз не існує, значить не контролюється санепідемстанцією. І, що цікаво, – якщо набережна міста хоч якось в центрі уваги міської влади, то Свєтловський пляж – сирота.

Щоб стала ясна суть проблеми, пояснимо: пляж в народному розумінні і те, що мають на увазі під цим словом відповідальні структури, видаючи паспорт, – висновок Держсанепідслужби – речі різного порядку. Пляж, в повному розумінні цього слова, повинен пройти перевірку на якість – дно перед відкриттям сезону в обов’язковому порядку обстежують водолази. Потім беруться проби води та ґрунту, проводиться санітарно-епідеміологічне обстеження, чергують рятувальники, зона відпочинку обладнується рятувальними засобами та туалетом. Іншими словами, пляж – це місце, де: а) чисто; б) якщо щось трапиться – обов’язково врятують. Тепер, знаючи всі ці нюанси, згадайте місце, де ви звикли відпочивати, і самі вирішите, є воно пляжем чи ні, наскільки безпечно на ньому купатися і загоряти, чи отримаєте ви допомогу в разі форс-мажору?

Виходить, каховчани купаються в місці, яке ні за якими мірками не призначено для купання. В той же час фахівці стверджують, що організація пляжу – річ не тільки проста, але й малозатратна. Потрібно лише вибрати місце, почистити його, обгородити, встановити пункт чергування рятувальників, забезпечити елементарні зручності. Для «столиці» району, погодьтеся, не така вже й глобальна, нерозв’язна задача.

Спекотні дні скоро закінчаться, і купальники ляжуть на полиці до наступного сезону. Судячи з усього, упорядкуваних пляжів від місцевої влади цього року ми вже не побачимо.
Поки що до цієї ініціативи готові підключитися тільки громадські організації. Зокрема, ГО «Самопоміч-Каховка» через Фейсбук пропонує всім охочим зібратися в суботу, 18 липня, на Свєтловскому пляжі та «зрушити ситуацію з місця».

«Перше, що можна зробити, це зібратися, і лопатами розпланувати територію пляжу – від води і вище. Під шаром засохлої глини знаходиться гарний пісок (привезений ще за радянських часів) – копається легко. Якщо потрібно буде додати, то знайдемо спонсорів і досиплемо свіжого», – написав в групі «Каховської зорі» активіст Сергій Яременко.

Залишається сподіватися, що до наступного літа муніципалітет прислухається до народного гласу і зі свого боку зробить якісь кроки з організації нормального літнього відпочинку населення. Це питання не просто комфорту і приємних відчуттів – це питання життя і здоров’я. Кожного літа в області тонуть десятки людей. Переважна більшість – на тих самих несанкціонованих, незареєстрованих пляжах, де немає рятувальників, де нікому прийти на допомогу. Плата за чиновницьке нехлюйство – людське життя. Чи не час задуматися над цифрами скорботної статистики: з початку року на водоймах області загинуло 18 осіб, з яких одна дитина.

Сергій МАКОГОН.

Дякуємо за відгук!