Мистецтво – як оберіг наших душ

Творча та неординарна, непересічна особистість та витончена майстриня, в якої завжди багато ідей, друг нашого міста, чия творчість нерозривно пов’язана з Каховкою – це чарівна жінка Олена Колодич. 

Олена народилася в Чорнянці, потім разом з батьками переїхала до нашого міста, де відвідувала гурток макраме в МПК «Меліоратор», а пізніше знову повернулася до Чорнянки, де в її гуртках при загальноосвітній школі займаються більше сімдесяти дітей. Майстриня розповідає, що Каховка та каховчани відіграли значну роль в популяризації її творчого доробку. Вона підтримує тісний зв’язок з Каховським історичним музеєм, картинною галереєю м.Нова Каховка, обласною науково-літературною бібліотекою
ім. О.Гончара.

За освітою Олена художник-оформлювач, а зараз заочно закінчує другий курс Херсонського державного університету (факультет культури і мистецтва за фахом образотворче та декоративно-ужиткове мистецтво). Варто відзначити, що Олена – педагог, як кажуть, від Бога: діти так і тягнуться до неї. Майстриня згадує зворушливий випадок, що вразив її: дівчинка-першокласниця, яка відвідувала її гурток, одного разу підійшла до неї, обняла і тихесенько промовила: “Я хочу, щоб Ви були моєю мамою”… Це й не дивно, адже Олена Олександрівна має свій власний стиль роботи, для якого характерні доброта, чуйність, уважність до кожної дитини. Особливого значення у своїй роботі вона надає організації творчого співробітництва, формуванню у школярів уміння і бажання вчитися прекрасному. Учні з великим завзяттям та зацікавленістю відвідують гурток “Юні майстрині”. На заняттях гуртка педагог активно впроваджує сучасні методи та форми організації навчального процесу. Її вихованці працюють з природним матеріалом, бісером, шкірою, хутром. Тим, хто не знає, може здатися, що серед вихованців майстрині виключно дівчатка, та це не так. Цікавляться різними техніками декоративно-ужиткового мистецтва і хлопчаки. А від робіт з бісеру та каміння просто очей не відвести! Красиві та неординарні витвори іноді виходять у хлопчаків навіть кращі, ніж у дівчаток. Вихованці Олени Колодич були неодноразовими учасниками та призерами районних, обласних, республіканських виставок декоративно-ужиткового мистецтва.

Олена Олександрівна працює у РЦДЮТ з 2000 року, а декоративно-ужитковим мистецтвом займається з дитинства — батько Олександр Олександрович Селедцов був художником, закінчив художню академію в НДР. Майстриня каже, що коли приходить творче натхнення, не може тримати його в собі і для себе – хоче поділитися з іншими, навчити дітей. Напевно, тому й роботи свої віддає легко і з задоволенням: нехай приносять радість і добро своїм новим власникам. До того ж, майстриня та її вихованці вже не один рік співпрацюють у Каховці з благодійним фондом “Лепта” та його директором, людиною безмежно щирої душі Світланою Бжезицькою.

Народна лялька захопила Олену Колодич на довгі роки, а майстриня з Каховки Світлана Трубнікова стала її провідником і наставником у цьому виді рукоділля. Роботи Олени – своєрідний творчий і магічний ритуал. Ляльки-мотанки, сюжетна лялька, дідух, вироби з соломи та листя кукурудзи – все це зроблено з душею і для душі. Про кожну зі своїх робіт Олена розповідає особливо, а “матеріали” – пшеницю, кукурудзу, трави – вирощує на своєму городі. В Олени декілька персональних виставок народної ляльки, а вдячні господарі її ляльок мешкають у багатьох країнах світу: Англії, США, Німеччині, Литві, Італії, Китаї та ін. Зараз майстриня працює над великим і цікавим замовленням: 100 ляльок-мотанок на 10-й фестиваль у Скадовську. Ляльки виходять на диво оригінальні. Ще майстриня разом з дітьми плете з клаптиків захисну сітку для наших військових, а її син в цей час проходить службу в армії.

На пропозицію першого заступника міського голови Павла Пуляєва (на фото) взяти участь у проекті «Каховка – місто майстрів» відгукується з радістю і каже, що вже придумала майстер-клас, котрий проводитиме на ярмарку майстрів.

Підготувала Владислава Базилевич.

Дякуємо за відгук!