Це літо, як ніколи, видалося багатим на ініціативи Уряду щодо нововведень у новому навчальному році та рішення міської влади з підготовки освітніх закладів до 1 вересня.
Для багатьох мешканців міста питання підготовки до школи або дитсадка не є другорядним, а тому ми вирішили запросити до редакції на «гарячу лінію» начальника відділу освіти Каховської міської ради Михайла Гончара, щоб отримати відповіді з перших вуст.

— Поки ми чекаємо першого дзвінка наших читачів, хочу задати питання, яке хвилює батьків усіх школярів: скільки будуть коштувати підручники й де їх купувати?
— Підручники не потрібно купувати. Цього року, у зв’язку зі зміною навчальних програм, ми очікуємо нові комплекти підручників для учнів 4-х і 7-х класів. Уряд узяв на себе оплату 50% їх вартості, інші 50% бере на себе міська влада. Вже зараз міський голова Олександр Карасевич доручив зарезервувати у міському бюджеті необхідні 180 тис. грн. на їх придбання. Наразі, очікуємо інструкції від Міністерства освіти. Думаю, що до кінця вересня підручники будуть у дітей.

— А як бути з допоміжною літературою, яку купують батьки?
— Хочу поінформувати громаду, що у травні спеціалістами відділу освіти була проведена перевірка доцільності придбання й використання у навчальному процесі такої літератури. Враховуючи, що додаткові посібники коштують достатньо дорого (200-300 грн.) й не всі родини мають змогу її придбати, ми зобов’язали керівників навчальних закладів дуже ретельно підходити до питання придбання такої літератури, й тільки за наполяганням батьків. А краще, знаходити електронну альтернативу.

— Алла Володимирівна: «Коли школи перейдуть на 12-річний термін навчання?»
— Очікуємо, що це відбудеться у вересні 2017 р. Але для цього необхідно провести величезну організаційну роботу.

— Як цього року учні склали ЗНО?
— Хочу з гордістю сказати, що наші школи не пасуть задніх. Моніторинг результатів зовнішнього незалежного оцінювання, проведеного Українським центром оцінювання якості освіти свідчить, що з іспиту з української мови та літератури, який цього року складали усі випускники 11 класів, серед 7264 шкіл України Каховська гімназія посіла 341 місце, а в межах Херсонської області вона стала другою.

Герман Іванович: «Цього літа вже замінені старі вікна на теплозберігаючі у дитячому садку «Веселка», «Іскорка», дитячо-юнацькій спортивній школі. Коли прийде черга інших закладів?».
— Цього року, завдяки увазі керівництва нашого міста, депутатського корпусу, ми, як ніколи, підготуємося не тільки до нового навчального року, а й до опалювального сезону, так що новий навчальний рік буде теплим. До кінця жовтня плануємо повністю замінити вікна та двері у дитсадках «Горобинка», «Берізка», «Казка», «Джерельце», «Оленка», «Сонечко». Частково замінимо вікна у школах №№1, 2, 3, 4, 6. У «Берізці» буде відремонтовано відмостку, щоб не підтоплювало будівлю закладу, а у «Іскорці» і гімназії відремонтуємо котельні. Вже зараз завершуються роботи по ремонту системи опалення в ЗОШ №1 і №5. Відремонтовано дах в дитсадку «Іскорка», будується спортивний майданчик у СЗОШ №2, здійснено капітальний ремонт двох туалетів у Центрі дитячої творчості, придбано холодильник для дитсадка «Оленка» та пральну машину для «Сонечка», комп’ютери для ЗОШ №6. На завершальному етапі — робота по заміні кота у міжшкільному навчально-виробничому комбінаті.
Загалом, вже зараз, з міського бюджету на ремонти навчальних закладів виділено 3,9 млн. грн., у вересні очікуємо додаткові кошти в сумі 1,8 млн. грн. Тобто, майже 6 млн. грн. цього року буде витрачено на потреби освіти міста. Таких величезних коштів ми не отримували останніх років з п’ять. Ми щиро вдячні народному депутату України Сергію Хлань, який вирішив питання щодо виділення з державного бюджету 500 тис. грн. на ремонт в дитсадках «Горобинка» і «Сонечко».
Якісна підготовка до нового навчального року не відбулася б без підтримки батьківської громадськості, безкорисної допомоги голови правління ПАТ «Каховський завод електрозварювального устаткування» Я. Микитина, заступника голови правління ПАТ «Чумак» О. Бойка, голови правління ПАТ «Каховський експериментальний механічний завод» І. Бзежицького, керівника підприємства «Формат Каховка» Б. Фортунатова, старшого майстра Каховської дільниці ПАО «Херсонгаз» Л. Яроша та інших добрих людей.
Окремі слова вдячності хочу висловити компанії «Каргілл» та керівнику її Каховської філії І. Літвіненку, які не один рік допомагають каховській освіті. Цього року, за кошти компанії, навчальні кабінети ЗОШ №3, 4, 5, 6, поповнилися сучасними інтерактивними дошками.

Олена Сергіївна: «Як вирішено питання влаштування малят до дошкільних навчальних закладів».
— Черга рухається згідно електронної реєстрації. Для задоволення потреб батьків і зменшення переповнюваності у групах, у вересні ми змінюємо режим роботи однієї з груп у дитсадку «Іскорка» з 4-годинної, на 10,5-годинну. Для цього міська влада виділила додаткові кошти.

— Зараз на слуху у багатьох проблема з виплатою індексації заробітних плат. Як справи з оплатою праці освітян?
— Як ви знаєте, школи у нас фінансуються з державного бюджету, а дитсадки й позашкільники – з міського бюджету. Не дивлячись на дефіцит коштів по школам, сьогодні ми виплачуємо як 20% надбавку за престижність педагогічної праці учителів, так і індексацію у повному обсязі. Сподіваємося, що до кінця року цю недостачу перекриє Уряд. У дошкільників і позашкільників недостачі коштів, завдяки нещодавньому рішенню міської ради про виділення додаткових, не має. Індексація виплачується у повній мірі. Зараз ми опрацьовуємо питання збільшення до 15% розміру надбавки за престижність педагогічної праці працівникам цих закладів.

Ірина Петрівна: «Хочу влаштувати свою дитину до спортивної школи, але чула, що там гуртки платні».
— Жодних конкретних рішень Уряду стосовно подібних питань не було. Так що, будь ласка, приводьте діточок до наших гуртків та спортивних секцій — навчання у них безкоштовне.

Спілкувалася Жанна Кисельова, головний редактор газети «Каховська зоря».

Поділитися в соц. мережах

Опубликовать в LiveJournal
Опубликовать в Мой Мир
Опубликовать в Одноклассники