З 1 січня в Україні скасують додатковий імпортний збір на автомобілі. Додатковий імпортний збір в 5% уряд встановив на початку року, для збільшення надходжень до бюджету. Його вводили як тимчасовий – на рік.

«Скасування додаткового імпортного збору, вона знизить податкове навантаження на автомобілі, і це призведе до невеликого здешевлення автомобілів десь приблизно на 6%», – заявив генеральний директор інформаційно-консалтингової групи «Автоконсалтинг» Олег Омельницький.

Однак імпортери автомобілів відзначають, що істотного здешевлення авто в Україні чекати не варто.

«У реальної вартості вони десь позначаться – це два, два з половиною відсотка. Адже це не ціна вартості автомобіля, це ціна 5 відсотків від заводської ціни автомобіля, за ввізним ціною, тобто без податків», – пояснив генеральний директор Всеукраїнської Асоціації автомобільних імпортерів і дилерів Олег Назаренко.

Крім імпортного збору, за іномарку треба заплатити 10% мита, акциз залежно від об’єму двигуна і 20% ПДВ. Наприклад, машина не старше 5 років з двигуном півтора літра і ціною в 15 000 гривень при оплаті всіх податків і зборів буде коштувати приблизно 22 600 грн. І це – без торгової націнки.

Більш того, фахівці зазначають: з початку наступного року в Україні дозволено ввозити авто, що мають сертифікат якості не нижче Євро-5. Це – легкові автомобілі, на яких встановлені додаткові фільтри, що зменшують шкідливі викиди в атмосферу. Їх вартість приблизно на 500-1000 доларів вище, ніж аналогічних класу Євро-4. Тобто загалом, автомобілі знизяться в ціні на один-півтора відсотка.

Але для більшості українців не тільки нова, але й стара іномарка поки не по кишені. Цього року продажі нових авто зменшилися більш, ніж на 60% в порівнянні з минулим.

Сегодня.ua

Поділитися в соц. мережах

Опубликовать в LiveJournal