Незаконні вирубки лісосмуг тривають

Співробітниками управління Головного Каховського магістрального каналу під час профілактичних об’їздів магістрального каналу 16 та 25 січня на предмет контролю за збереженням державного майна на ПК 1016-1023 МК, напроти сіл Велетнівка та Петрівка Генічеського району, виявлено факт незаконної вирубки 72 дерев в лісосмузі вздовж Головного Каховського магістрального каналу невстановленими особами.

Правильно створена система меліоративних насаджень в зрілому стані є своєрідним облаштуванням, яке при різних природно-кліматичних умовах автоматично регулює їх, покращує мікроклімат, захищає ґрунти від вітрової та водної ерозії. Особливе значення мають лісозахисні смуги вздовж відкритих каналів, що подають воду на зрошення. Захисні насадження вздовж них створюються з метою зменшення сили вітру, захисту від засмічення, замулення, забруднення пилом, а також зменшення заростання каналів водною рослинністю.

Однак правопорушники, які вирубали значну кількість дерев акації, мабуть, не здогадуються якої екологічної шкоди та матеріальних збитків завдали.
Враховуючи дану ситуацію, управлінням Головного Каховського магістрального каналу було надіслано відповідні листи до Генічеського управління Національної поліції в Херсонській області; Державної екологічної інспекції у Херсонській області; Генічеських райдержадміністрації та районної ради і Привільнянської та Петрівської сільрад з проханням відреагувати та допомогти здійснити заходи з упередження вирубки і знищення лісонасаджень в подальшому.

За результатами науково-дослідної роботи, проведеної у 2011 році Херсонським державним аграрним університетом стосовно Головного Каховського магістрального каналу, тільки близько 10% лісосмуг підлягають ремонту та відновленню, до 30% знаходяться в незадовільному стані, підлягають розчистці з посадкою нових дерев, а на 60% лісосмуги практично відсутні. Відтак за такого нещадного і незаконного знищення насаджень за два роки захисні лісосмуги вздовж каналу взагалі можуть зникнути.

Прес-служба управління Головного Каховського магістрального каналу.

Дякуємо за відгук!