«За бідне Свєтлово замовити слово…»

DSC_2610 Хочу звернутися до колег-депутатів, міської влади та громадськості від імені моїх виборців-свєтловчан. Як ви вже, мабуть, зрозуміли із назви статті, мова піде про жалюгідний стан багатьох куточків нашого славного мікрорайону меліораторів – Свєтлово. Але я не збираюся просто констатувати те, що люди, котрі там живуть, і так бачать щодня. І не просто бачать, а відчувають на собі: погані тротуари, дороги, відсутність освітлення та озеленення. І це при тому, що Свєтлово на сьогодні є районом більш густонаселеним, ніж центр міста, який, все ж таки, більш-менш упорядковується.

DSC_2623Але в центральній частині Каховки, зазвичай, вечорами та на вихідних життя «засинає», а ось тут люди прогулються, провідують своїх рідних у лікарні, спішать на ринок, до супермаркету чи у інших справах навіть увечері. Тим паче неприємно й навіть небезпечно перечіпатися через «древні» поламані тротуарні плити, бредучи неосвітленими закутками під гавкіт собачих зграй…

Зважаючи на те, що незабаром сесія міськради буде приймати чергові рішення щодо внесення змін до бюджету, хочу  виступити з кількома пропозиціями як саме поліпшити цю давно вже кричущу ситуацію.
Що робити зі старими тротуарними плитами? Два варіанти: знімати й вирівнювати, або прокладати нові. Перший варіант – нібито й дешевший, але ненабагато. Тим паче, розуміючи, що та плитка  вже давно морально застаріла. Краще вже один раз вкласти кошти й настелити нову, сучасну, якісну (вібропресовану) плитку, до того ж, можна обрати кольорову, склавши з неї своєрідні орнаменти, і тим самим поступово почати виводити наше місто з суцільної сірості. Так ми не тільки, нарешті, зробимо людям більш безпечне й зручне пересування, а й поліпшимо естетичну привабливість Каховки, додамо гарного настрою її мешканцям і гостям.

А стару плитку також можна ще використати, устеливши нею в’їзд до нашого соснового лісочка в районі гаражів. Упевнений: бачачи, що міська влада робить для городян цю територію трохи зручнішою, люди будуть більше цінувати свої «сосни», менше там смітити, висловлювати свої пропозиції й організовувати акції з покращення якості відпочинку на природі.

А облаштовуючи тротуари в районі «Екомаркету», де зараз поки що часто суцільна багнюка, треба пам’ятати й про те, що там часто стоїть вода після дощів чи танення снігів. Тому треба робити ці пішохідні доріжки трохи вище, щоб вода стікала з них і люди не стрибали з сумками по калюжах.
Ще одна проблемна ділянка – шлях повз лікарню з поворотом на так зване «царське село». Там обов’язково треба встановити освітлення.  По-перше, біля лікарні ходять як хворі люди, так і відвідувачі; по-друге, той шлях долають жителі Сосновки.

Це вже теж своєрідний мікрорайон, там здебільшого живуть люди, які платять зовсім не мізерні податки до міського бюджету. Вважаю, що вони цілком мають право з тих своїх податків отримати освітлену ділянку шляху до своїх домівок (при тому, що зараз там  територія загального користування облаштована гірше, ніж багато інших частин Каховки). У свою чергу маю намір долучити свою спонсорську допомогу до справи облагородження цієї ділянки: за власний кошт висадити уздовж неї алею з платанів.

Ці дерева, що ще звуться «південним дубом», є дуже красивими, міцними, довговічними, неалергенними, і вже років за 15-20 вони дадуть щедрий затінок усім, хто долатиме той шлях спекотними літніми днями.
Болючим питанням є й автомобільна дорога від пр. Будівельників до лікарні. Фактично її там уже нема – настільки вона розбита. І якщо не ремонтувати цю ділянку, час і чималий трафік остаточно зруйнують дорогу. А ще ж зважте, що саме нею часто з сиренами «літають» (вірніше «скакають ямами») автівки “швидкої допомоги” з важкохворими людьми.

Чи ми чекаємо, коли пацієнти, які й так перебувають у критичному стані, почнуть випадати з тих «швидких»?! Крім того, що необхідно відновлювати асфальтне покриття, цю дорогу треба й розширити на метр-півтора, бо нерідко (сам спостерігав) машини не можуть там роз’їхатися…

Ось такі пропозиції народилися в мене і від багаторічних власних спостережень та пересувань вищеназваними місцями,  і від наказів моїх виборців – мешканців житломасиву, чиї численні підписи я обов’язково додам до цих моїх депутатських пропозицій.

Руслан РОМАНЕНКО, депутат Каховської міськради.

Дякуємо за відгук!