Сільгоспвиробники-водокористувачі мають об’єднатися

– таким був лейтмотив двох зустрічей, що пройшли 20 та 23 лютого у РБК ім. Фрунзе. Пов’язані вони були з нагальними проблемами сільгоспвиробників Каховщини та сусідніх районів.

У першій нараді взяли участь депутати обласної та районної рад, сільські та селищний голови, керівники сільгосппідприємств різних форм власності, керівники управління сільського господарства райдержадміністрації, управління водного господарства. Нараду відкрила голова районної ради Т.Тертична, після чого присутні висловили власні думки про початок посівної кампанії, умови водокористування, ремонту водомереж та заміни старих «Фрегатів» на нові. Також розглянули низку важливих і наболілих питань, як, наприклад, щодо рекомендацій Держгеокадастра, де зазначено, що відсоткова ставка за користування землею піднімається до 8%.

Незважаючи на лише рекомендаційний характер, цей лист «зверху» дуже обурив каховських сільгоспвиробників, адже земля на Херсонщині і так має чи не найвищу вартість, до того ж знаходиться у зоні ризикованого землеробства, тому такий відсоток може виявитися згубним для розвитку нашого фермерства, адже пайовики, почувши про можливість отримувати настільки високу орендну плату за їхню землю, звичайно, не відмовляться від нагоди диктувати свої завищені вимоги. Знову згадувалися зміни до діючого законодавства України в частині, що стосується сільгосптоваровиробників та обтяжливого нового їхнього оподаткування.

За результатами цієї наради була  створена ініціативна група для реєстрації у Каховському районі «Асоціації водокористувачів Каховщини» з метою отримання коштів Світового банку на відродження і модернізацію зрошувальних систем країни.
Другою стала зустріч з аграріями та депутатами Каховської районної ради народного депутата С.Хланя, котрий також закликав до створення Асоціації водокористувачів, які б брали відповідальність за стан зрошувальної системи у свої руки.

Це – шлях до децентралізації управління й експлуатації таких систем та одна з найголовніших вимог Світового банку, котрий згоден за виконання всіх озвучених ним умов надати Україні кредит у розмірі 1 млрд. доларів на 50 років під 1% річних. За ці кошти можна буде оновити дощувальні установки і трубопроводи, реанімувавши зрошення і там, де воно було розкрадено (а це більше 100 тис. га).

Також нардеп ще раз наголосив, що чутки про приватизацію магістральних каналів не мають під собою підстав, та запросив усіх бажаючих взяти участь у робочій групі при Світовому банку для обговорення Стратегії розвитку меліорації.
С.Хлань запевнив, що членство сільгоспвиробників у Асоціаціях буде цілком добровільним, а не обов’язковим, як це раніше зазначалося на зустрічі, організованої в Херсоні облрадою.

Крім проблем утримання внутрішньогосподарських мереж, фермери висловлювали й питання, озвучені ними на нараді 20 лютого, на які, здебільшого, надходила відповідь, що це все виправити вони можуть на місцевому рівні або вже в рамках роботи новоствореної Асоціації. Зі свого боку С.Хлань пообіцяв підтримку потреб каховських аграріїв у сенсі лобіювання відповідних законодавчих ініціатив і законопроектів.

Ірина Сошнікова.

Дякуємо за відгук!