Земля є основним національним багатством, що перебуває під особливою охороною держави. Ст.14 “Конституції України”

28 лютого Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк виступив за продаж 1 млн. га землі, яка перебуває у держвласності, в рамках земельної реформи: «Необхідно продовжувати земельну реформу. Вважаю за необхідне на відкритому, прозорому аукціоні продати 1 млн. га державної  землі, яка зараз перебуває у тіньовому і корумпованому обороті», – заявив він.

Як відомо, у листопаді минулого року Верховна Рада продовжила заборону на продаж сільськогосподарських земель до 1 січня 2017р.
Розголосу така заява серед українців набула неабиякого. Звичайно, Каховщина не є виключенням. Тому “Каховська зоря” поцікавилась думкою аграріїв нашого району. Нам вдалося отримати коментарі від кількох представників агробізнесу різних масштабів.

 

Олександр Бойко, депутат Каховської районної ради від ВО «Батьківщина»:
– Намагання влади знайти додаткові статті наповнення бюджету зрозумілі, але шляхи вирішення цього питання, м’яко кажучи, не популярні. Всі ми стали свідками результату нещодавньої спроби впровадження нової ставки орендної плати за користування державними землями
сільгосппризначення до рівня 8% за 1 га.

Такий крок не містить економічного чи юридичного обґрунтування і, як наслідок, в перспективі – судові спори на роки. І замість того, щоб займатися питаннями профільного напрямку, виробник муситиме витрачати час, ресурси, у тому числі й  фінансові, на відстоювання принципів справедливості та здорового глузду, що взагалі-то має робити сама держава через відповідні органи виконавчої влади.

Цього виявилося мало, і керманич Уряду звернувся до суспільства з новим закликом щодо продажу одного мільйона га державної землі. Звісно, у заяві не вказано, якої саме землі, втім, виходячи з пропозицій чи коментарів представників прем’єрської партії, видно, що мова йде саме про землі сільгосппризначення.

Давайте проаналізуємо, а що ж таки лягло в обґрунтування необхідності продажу? Яценюк пояснює це тим, що такі землі перебувають в тіньовому та корупційному обороті. У мене виникає цілком логічне питання: а, може, у цьому випадку якраз завдання уряду ліквідувати тінь і корупцію, і далі використовувати цей ресурс задля покращення економічної ситуації? Адже продаж сільгоспземель – це не стратегічний підхід. Одразу видно, що уряд діє хаотично, непрогнозовано та без будь-якого плану дій, що, в свою чергу, має зворотній ефект хоча б у тому, що відлякує інвесторів. Замість того, щоб навчитися ефективно використовувати державне майно, ми його продаємо, проїдаємо і знову – «з голим задом».

Може вже годі?! Я є прихильником приватизації державних підприємств як розсадників корупційних схем, що і підтвердив нещодавній скандал за участю членів уряду та представників депутатського корпусу, але я проти приватизації землі, бо в такому випадку цілком реально знайти альтернативу продажу – розробити механізм, що дозволить прозоро та ефективно використовувати цей скарб.

Крім того, сьогодні діє мораторій на продаж землі сільгосппризначення, та, більше того, у нас немає ринку землі. Для створення цивілізованих і  законних умов для продажу землі має бути зроблено наступне: встановлено мінімальну вартість землі, не нижчу, ніж у Європі; заборонено продаж землі іноземцям й обмеження максимальної площі земель у володінні однієї сім’ї; створено механізм повернення землі у державну власність у разі недбалого ставлення до неї; гармонізовано інтереси орендарів і пайовиків (ця умова більше стосується земель приватної форми власності); створено систему вигідного кредитування кожного українця, який хоче купувати цю землю.

Без вищеперелічених умов будь-які спроби продажу землі, щоб не використовувати гучні фрази, можна сказати, не сприятимуть економічному розвитку держави та збагаченню її громадян.

До того ж, хотів би згадати й про низку нагальних проблем, пов’язаних з землею для пересічних селян. Зараз кількість “АТОвців” росте і, на жаль, кінця й краю військовим діям не видно, а враховуючи приписи законодавства щодо забезпечення воїнів АТО землями, то краще роздайте цю землю хлопцям, бо її запаси не безмежні. Лише у Каховському районі є багато людей, що не отримали земельних ділянок при розпаюванні. Також є багато людей, які бажають створити фермерські господарства, для чого також треба земля.
Продамо, а де її потім братимемо для задоволення  потреб зазначених вище верств населення?

Данило Репілевський, директор ТОВ «Агробізнес», депутат райради від політичної партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність»:
– Безперечно, я погоджуюся з тим, що державні підприємства та їхня земля – це у чистому вигляді відкриті двері для корупції. Несправедливість також і в тому, що приватні підприємства платять за оренду землі власникам паїв або державі, а державні  підприємства – нікому. Очевидно, що від того страждають й прості селяни, котрі живуть поблизу таких підприємств, працюють на цій землі, але не мають права мати свій пай. А останнім часом додалася ще одна проблема для таких громад: сама ж держава задекларувала видачу земельних ділянок учасникам АТО, а якщо в сільраді немає землі, то де ж справедливість для хлопців-«АТОвців», що мешкають саме тут?

І що вони відчувають, коли дізнаються, що їхні бойові побратими з інших місцевостей уже давно отримали належні їм земельні ділянки, а вони, на повірку, виявляються «гіршими» для своєї країни через те, що народилися і живуть, наприклад, у каховських  селах Тавричанської чи Кам’янської сільрад?  І де логіка: всі землі навкруги – державні, хлопці мають право від держави, але отримати свою частку з тих земель не можуть саме «завдяки» державі… Я впевнений, що такі землі або підприємства нагально треба роздержавлювати шляхом здачі в оренду чи продажу. В ідеалі потрібно б їх розпаювати та роздати робітникам і пенсіонерам цих підприємств, але, на превеликий жаль, у сучасних українських реаліях такого навряд чи варто очікувати…

Сергій Дроздік, керівник ФГ «Діамант», депутат Херсонської обласної ради від політичної партії  «Опоблок»:
– Я за те, щоб державні землі були розпайовані, а паї роздані тим людям, хто на них зараз трудиться, або пенсіонерам, що відпрацювали на цих державних підприємствах. Вони того заслужили своїм трудом, і паї стануть їм хоча б мінімальним страхуванням від повних злиднів. Адже на сучасні пенсійні виплати  громадянам, котрі більшу частину життя й здоров’я  віддали праці на користь країні, більш-менш гідно жити практично неможливо.  Маючи паї, люди зможуть самі вирішувати, як їм розпорядитися цими паями – чи розпочати на них свій бізнес, чи здавати в оренду, чи продати. Але продавати вже після того, як в Україні буде розроблене грамотне земельне законодавство і реально запрацює прозорий та не корумпований ринок землі.

Леонід Кириченко, голова ФГ «Зоря Каховщини», депутат Херсонської облради від ВО «Батьківщина», представник об’єднання «Аграрії Херсонщини»:
– Заява Прем’єра суперечить закону, тому що у нас немає ринку землі – це раз. А друге, це вже моральний аспект, тому що йдеться про знищення аграрного сектора країни. Питання ще полягає і в тому, кому ці землі він хоче продати. Якщо, наприклад, китайцям, то на наші землі й у якості робочої сили прийдуть саме китайці.

Аграрії області, в разі активізації процесу зняття мораторію на продаж землі, готові відстоювати сільгоспугіддя шляхом звернень до Верховної Ради, або, якщо буде потрібно, й протестами. Але ми й зараз не збираємося чекати вже звершеного факту. І не просто висловлюємося «в порожнечу» – ми хочемо, щоб Уряд нас вчасно почув. Саме тому 11 березня у Херсоні наше об’єднання збирає величезний форум аграріїв з усієї області. На цих зборах ми обговорюватимемо як цю не дуже грамотну ініціативу А.Яценюка, так і питання горезвісних «восьми відсотків» орендної плати та й багато інших болючих для сучасного сільського господарства проблем. Результатами цих обговорень я обов’язково поділюся з земляками на сторінках «Каховської зорі».

Сергій Стукан, керівник ФГ «Труд», депутат райради від політичної партії «Опоблок»:
–  Зараз немає ані повноцінного земельного кадастру, ані відповідного законодавства, ані економічної доцільності для продажу землі. Цілком очевидно, що знайдеться безліч бажаючих купити землю практично задарма. І це будуть олігархи або крупний іноземний капітал. А що отримають люди?

Одні кажуть – це ринок, інші – що потрібно наповнювати бюджет. Звісно, повинні існувати і ринок, і надходження до бюджету. Але нам потрібно розуміти, що зняття мораторію на торгівлю землею буде ще одним кроком із перетворення України на сировинний придаток.
У випадку продажу нашої землі, ми відразу побачимо, як українська нація у власній країні буде поступово виштовхнута на другий чи третій план.
Тому давайте ставитись до свого народу з повагою і розуміти всі можливі наслідки продажу нашої землі.

P.S.
Держава мала б завершити процес розпаювання і тільки тоді говорити про продаж земель. Адже ніхто, навіть така людина, як Яценюк, не має права просто так розпоряджатися спільною власністю тих людей, які в силу лише формальних причин поки що не отримали свої паї.
Цю несправедливість потрібно виправляти якомога швидше, доки якомусь недалекому політику все-таки не вдасться розпродати землю і знищити сподівання людей отримати свої власні наділи.

Адже єдиним розпорядником головного багатства України – її землі – відповідно до Конституції є народ України, а держава повинна забезпечувати лише збереження цього ресурсу.
Дякуємо нашим респондентам за висловлені свої думки у бліц-опитуванні, проведеному «Каховською зорею».

Дякуємо за відгук!