Реформу відклали в довгий ящик

До списку “ворогів реформування преси” Національна спілка журналістів України включила голів Каховської районної ради і райдержадміністрації. Днями НСЖУ оприлюднила прізвища посадовців, які протидіють виконанню Закону “Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації”. Єдиними представниками Херсонщини в ній виявилися очільники Каховського району — голова райради Тетяна Тертична і голова РДА Валерій Салтиков. Саме їх Спілка журналістів звинувачує в перешкоджанні реформуванню комунального підприємства”Редакція газети “Каховська зоря”. Чому виникла така ситуація, ми розпитали головного редактора газети Жанну Кисельову.– Враховуючи зволікання з роздержавленням, ваша газета ризикує потрапити лише до другого етапу реформування. Хто в цьому винен?

– Це зволікання відбувається не з вини нашої редакції. Відповідно до Закону “Про реформування державних і комунальних друкованих ЗМІ” ми ще в лютому поточного року провели збори трудового колективу. На них було прийнято рішення: оскільки газета “Каховська зоря” є самодостатньою і економічно незалежною, тож ми маємо повне право спробувати свої сили вже в першому етапі реформи. Подали відповідну заявку до Держкомтелерадіо і надіслали пропозиції до обох співзасновників — Каховських міської і районної рад. Обидві отримали наші листи і… відклали їх у довгий ящик. Протягом місяця вони не надали нам жодної відповіді!

Через місяць я почала “штурмувати” наших співзасновників, напросилася на засідання постійних депутатських комісій — першим було засідання в райраді. Там я побачила, що з боку голови Тетяни Тертичної немає жодного бажання виконувати Закон. Вона разом із депутатом райради, головою РДА Валерієм Салтиковим заявили про необхідність “спочатку провести інвентаризацію майна редакції, а потім його поділити”. Хоча в згадуваному Законі чітко прописано, що все майно, що є в редакції, залишається у неї, аби забезпечити нормальне функціонування видання після роздержавлення. Закон не передбачає виплати дивідендів комусь із співзасновників, на що натякав нам пан Салтиков. Тож маємо з боку районної влади абсолютне нерозуміння даної реформи і відповідного законодавства.

З міськрадою було простіше. Депутатський корпус ініціював винесення нашого питання на розгляд своєї сесії і без зволікань затвердив його. Відповідне рішення ми вже маємо на руках. Рішення ж райради й досі незмінне. На наші неодноразові запити ми отримуємо лише відписки.

Більш того: замість того, аби розпочати процес реформування, мене, за заявою голови райради, викликали до прокуратури, де цікавилися: “Чого ви не хочете звітувати райраді як районна комунальна установа?” Але ж наша редакція зареєстрована в місті Каховка, де факто є міським підприємством і всі податки сплачує до міського бюджету. До того ж, ми не отримуємо жодної копійки дотації або допомоги на розвиток газети з міського чи районного бюджетів, як у Скадовську, Новій Каховці або Бериславі. І існуємо виключно за рахунок тих коштів, що заробляємо самі.

– Що буде в разі вашого потрапляння до другого етапу реформи?

– Це суперечить вищезгаданому Закону, в якому чітко сказано, що перевагу при виборі етапу реформування має виключно трудовий колектив редакції. Реформуватися ж повинні всі без виключення комунальні газети. Ті, які цього не зроблять, по завершенні реформи будуть ліквідовані. Крім того, для нас потрапляння до другого етапу загрожує додатковими утисками з боку районної влади.

– В чому полягають ці утиски?

– Нещодавно Тетяна Тертична подала заяву до поліції щодо самовільного управління оперативним майном редакції з мого боку. Правоохоронці були здивовані її мотивацією, адже всі угоди і рішення сесій, які підтверджують, що я не «самозванка», є не тільки у редакції, але й у районної ради. Однак, чому вона це робить — незрозуміло.

– Чи маєте ви проблеми з доступом до інформації?

– Постійні! Проблеми почалися одразу ж після приходу нового міського голови Андрія Дяченка. З перших днів його роботи ми зіштовхнулися з абсолютним небажанням з його боку надавати нам інформацію. Існує навіть негласна вимога його підлеглим в жодному разі не давати інформацію про діяльність міської ради у “Каховську зорю”. Коли ми намагаємося дізнатися про якісь новини, їх від нас, скажемо прямо, ховають. Останній випадок був напередодні 9 травня, коли ми марно намагалися отримати в організаційному відділі міськради план заходів до відзначення Дня Перемоги над нацизмом. Згодом дуже неохоче нам їх таки надали. Подібна ситуація є, на жаль, і в райдержадміністрації.

– Чи є приклади подібного перешкоджання роздержавленню комунальних ЗМІ в Україні?

– Перешкоджання в реформуванні ЗМІ з боку їхніх співзасновників є загальноукраїнською тенденцією. Це робиться задля того, щоб не відпускати підконтрольні газети з-під свого впливу. Всім відомо, що комунальні ЗМІ завжди були рупорами влади. Якщо ж ми вийдемо з-під їхнього контролю, то вони втратять можливість себе піарити. До речі, з трьох комунальних газет Херсонщини, що обрали перший етап реформування, тільки у «Каховської зорі» виникли проблеми. У двох інших представники влади вже давно добровільно вийшли із співзасновництва.

– ”Каховська зоря” повністю готова до роздержавлення?

– Так. У нас є все для цього: база, працездатний колектив, готовий працювати навіть у таких екстремальних умовах. Якщо ж тиск на нас триватиме, не виключено, що ми подаватимемо до суду. На жаль, депутати райради не розуміють, для чого проводиться ця реформа. Вони повністю дезінформовані, а керівництво району навіть не намагається донести до них усю інформацію. Тому чимала частина з них вважає, що це виключно наша забаганка.

– Якою ви бачите свою газету після роздержавлення?

– Передусім, ми хочемо розвивати сайт “Каховської зорі”. Той, що у нас зараз є, більше схожий на інтернет-архів газети. Ми ж хочемо, щоб це була повноцінна онлайн-газета з постійно оновлюваними новинами і оперативними та цікавими матеріалами. На наше переконання, друковане видання від цього ніяк не постраждає, оскільки контингент у друкованої і онлайн версіях різний. В першочерговості також – збільшення кількості сторінок друкованого видання, розширення читацької аудиторії та віковий ценз передплатників, підвищення кваліфікації працівників та багато іншого.

Але для того, щоб розвиватися, нам потрібно завершити процес реформування. Нонсенсом у цьому є те, що місцеві чиновники від Блоку Петра Порошенка всіляко перешкоджають Закону, підписаному і ініційованому самим Президентом України. Втім, я впевнена, що все буде добре і наші законні вимоги будуть обов’язково виконані.

Запитував Олег БАТУРІН.
Спеціально для газети “Новий день”.

Дякуємо за відгук!