19 липня у виставковій залі обласного відділення Національної спілки художників України (м.Херсон, площа Свободи) відкрилась обласна виставка «УКРАЇНА ВИШИВАНА», присвячена 25-й річниці Незалежності нашої держави, яку ініціював та організував
Херсонський обласний центр народної творчості.

У виставці взяли участь близько 100 майстрів-вишивальників з 12 районів Херсонщини, міст Гола Пристань, Каховка, Олешки та Херсон.
В експозиції — українська вишивка у всіх її різновидах, техніках і жанрах. Тут представлені як досить давні роботи — рушники та скатертини, які вишивали ще наші бабусі та мами, — так і яскраві вишиті панно, картини, а також модні сумочки, шалики, намисто й інші елементи сучасного одягу. Є навіть ексклюзивні роботи херсонської майстрині Зої Жменько – прапори-банери з проекту Олени та Сергія Тарасенків, які представляли українську команду на Міжнародних фестивалях повітряних зміїв у Франції та Італії. І все це свідчить про те, що вишивка не пішла з життя, як застарілий архаїзм, а продовжує бути молодим і сучасним, популярним і актуальним, улюбленим всіма українцями видом народного мистецтва.

Також серед інших найкращих робіт спеціалісти Центру народної творчості  окремо відзначили і чудові рушники, серветки, обруси, вишиті руками талановитих майстринь Ольги Кучер та Іванни Жукової; колоритні українські строї у виконанні Олени Колодич; неперевершені вишиті картини Анни Фесини з Каховського району та Стефанії Антонішак з Каховки.

Сьогодні елементи національної творчості широко присутні в побуті, одязі, прикрасах, предметах декоративно-прикладного мистецтва.
Херсонський обласний центр дякує всім, хто взяв участь у виставці та долучився до її організації, та закликав завжди пам’ятати: як би не складалися обставини життя, яким би не було становище в Україні та у світі, нас поважатимуть доти, доки ми поважатимемо самих себе, доки ми пам’ятатимемо про своє коріння й шануватимемо наші традиції. І ці вишиті хрестики на роботах майстринь будуть молитвою за нашу долю й волю!
Крім того, 22 липня у тій же виставковій залі відбулася презентація Всеукраїнської акції «Карта – оберіг України».

Суть акції в тому, що кожна область протягом декількох днів вишиває свій регіон. Зрештою, карта повернеться до Львова (де акція стартувала ще 19 травня) і буде презентована у всій красі в ювілейний День Незалежності України. Крім цього, це рукотворне диво подадуть до Книги рекордів України.

Херсонщина, за задумом ініціаторів акції, представлена червоними і чорними кольорами, за основний елемент обрано зооморфний символ — півників.

Орнамент нашого регіону виконували кращі майстри-вишивальники Херсонщини. Також до роботи долучались і відвідувачі виставки та всі бажаючи мешканці Херсона й гості міста.

Поділитися в соц. мережах

Опубликовать в LiveJournal
Опубликовать в Мой Мир
Опубликовать в Одноклассники