“Минуле і сучасність: Херсонщина. Таврія. Каховка”

 Таку назву мала Всеукраїнська науково-практична краєзнавча конференція, що минулих п’ятниці та суботи пройшла у нашому місті, зібравши 60 учасників з 10 областей України. Також її гостями стали усі бажаючі краєзнавці (і не тільки нашого міста), освітяни, учнівська молодь, журналісти, представники влади: міський голова А.Дяченко та голова районної ради Т.Тертична.

Перша частина конференції, яку відкрив її ініціатор, начальник відділу освіти Каховської міської ради, кандидат педагогічних наук Михайло Гончар, відбулася у стінах Каховського історичного музею.
Там наш місцевий ветеран краєзнавчого руху, керівник краєзнавчих гуртків Центру дитячої творчості, член Національної спілки краєзнавців України Алла Яблонська до 225-річчя заснування Каховки презентувала свою книгу «Таємниця назви міста Каховка». Також, окрім слів подяки присутнім організаторам та А.Яблонській – чи не єдиному в області насправді «польовому краєзнавцю», – під час пленарного засідання було озвучено дослідження «Видатна освітянка Таврійського краю», присвячене ще одній знаній на Херсонщині особистості, каховчанці Валентині Чабаненко. Співдоповідачами з цієї теми виступили доктор педагогічних наук, професор, завідувач кафедри педагогіки, менеджменту освіти й інноваційної діяльності Херсонської академії неперервної освіти Василь Кузьменко та доктор педагогічних наук, професор тієї ж кафедри Віталія Примакова. До речі, остання – також уродженка Каховки, успішна й відома жінка на Херсонщині (докладніше про наше спілкування з В.Примаковою читайте у найближчих номерах нашої газети).

Дякуючи за гостинність господарям конференції, її учасники залюбки дарували безліч цікавої та корисної літератури дорослим і юним каховчанам, передаючи її до бібліотек Каховського історичного музею та шкіл міста. А голова Херсонської обласної організації Національної спілки краєзнавців України, кандидат історичних наук, доцент кафедри туризму Херсонського державного університету Олексій Макієнко передав щирі вітання присутнім від голови НСКУ, почесного голови оргкомітету конференції, доктора історичних наук, члена-кореспондента Національної академії наук України, заступника директора з наукової роботи Інституту історії НАН України Олександра Реєнта та висловив сподівання, що «ця конференція не стане просто одиничним яскравим заходом, а буде проводитися на Каховській землі періодично».

По завершенні пленарного засідання учасники конференції переїхали до Новокаховського гуманітарного інституту Університету «Україна», де після вітального слова проректора інституту Сергія Шаверського розпочалася робота в трьох секціях: «Археологія, етнографія, фольклористика, топоніміка, історіографія, джерелознавство, географія та екологія краю»; «Каховка, Херсонщина, Таврія в контексті вітчизняної історії» та «Історико-педагогічні дослідження та культурно-мистецькі й духовні надбання краю у минулому і сучасності України».

Примітно, що у кожній секції серед інших були підготовлені й цікаві та насичені доповіді каховчан: завідувач Каховського історичного музею Світлана Сидьолкіна доповіла про наукові дослідження Межової книги Перекопського повіту Новоросійської губернії «Новозаселямых деревень Каховки и Никольской» володіння поміщика, полковника Д.М.Куликовського; старший науковий співробітник нашого музею Валентина Чечина поділилася досвідом його роботи «У пошуку нового, цікавого, нестандартного» у справі історичного та краєзнавчого просвітництва земляків; начальник відділу освіти М.Гончар виступив на тему «Щоденники учителя Каховського міністерського училища Г.Ф.Младьонова як джерело дослідження сфери освіти провінційного містечка початку ХХ століття»; А.Яблонська підготувала виступ «Із досвіду краєзнавчих досліджень Нижньої Наддніпрянщини (автоетнографічні студії)», а головний спеціаліст відділу організаційно-кадрової роботи, інформаційної політики та взаємодії з громадськістю виконкому Каховської міськради Владислава Базилевич – «Авіація у боях в районі переправи Берислав-Каховка: 1943-1945 рр.».

Наступного дня учасники конференції підбивали її підсумки, обмінювалися думками про перспективи розвитку краєзнавчого руху, співпраці між краєзнавцями; відвідали Каховський історичний і Горностаївський краєзнавчий музеї; в цікавій екскурсії познайомилися з нашим містом та монументом «Легендарна тачанка».

Конференція була організована виконавчим комітетом Каховської міської ради у партнерстві з Новокаховським гуманітарним інститутом Університету «Україна», Херсонською обласною організацією Національної спілки краєзнавців України, Каховським історичним музеєм, кафедрою педагогіки, менеджменту освіти й інноваційної діяльності Херсонської академії неперервної освіти.

В межах конференції, за підтримки ректора Новокаховського гуманітарного інституту Георгія Севрюкова, була видана збірка матеріалів Всеукраїнської науково-практичної краєзнавчої конференції «Минуле і сучасність: Херсонщина. Таврія. Каховка», до якої увійшли всі 60 доповідей, підготовлених учасниками до цього масштабного і знаменного заходу.

Починаючи з сьогоднішнього передсвяткового випуску, та у своїх подальших номерах «Каховська зоря» має намір друкувати тексти цих доповідей, аби якнайближче познайомити з ними всіх зацікавлених каховчан.

На конференції побувала Ірина СОШНІКОВА.
На фото «Каховської зорі»:  завідувач Каховського істричного музею Світлана СИДЬОЛКІНА приймає наукову літературу в дарунок.

Дякуємо за відгук! Ми цінуємо вашу думку!

Pin It on Pinterest