Чи під силу об’єднаним громадам своя медицина?

Перша ластівка децентралізації в охороні здоров’я не принесла бажаної та очікуваної «весни». Новостворені об’єднані територіальні громади, які отримали кошти на «власну» медицину, опинилися на роздоріжжі нових можливостей, завдань та відповідальності. Як розпорядитися свободою, коли не скинуто законодавчі пута? Чи можна створити «медичний рай» на окремо взятому острові – новій ОТГ? Про життя медичної галузі в громаді після об’єднання власним прикладом доводить Тавричанська ОТГ.

У зв’язку з отриманням Тавричанською сільською радою державної медичної субвенції, відповідно до вимог чинного законодавства, медичне обслуговування мешканців сіл Тавричанської громади з 1 липня здійснюється працівниками медичних закладів цієї громади. Серед них: амбулаторія загальної практики-сімейної медицини села Тавричанка, ФАПи сіл Заозерне та Дудчино, ФП сіл Ольгівка, Мар’янівка, Любимо-Павлівка та фахівцями Каховської ЦРЛ. Крім цього, між громадою та Херсонським обласним кардіологічним диспансером укладено угоду, згідно з якою обласні фахівці високого класу проводитимуть прийом на території ОТГ.

«Ми діємо згідно із законом про децентралізацію: забираємо первинну ланку медицини до себе, як це і має бути. З приводу вторинної ланки медичного обслуговування, а саме послуг Каховської районної центральної лікарні, всі необхідні кошти на ці видатки перераховано, аби наші мешканці могли отримати весь спектр медичних послуг», – розповідає голова Тавричанської об’єднаної територіальної громади Юрій Гречка.

Підготувала Олександра Мішина.

Дякуємо за відгук!