Низький уклін матерям-героїням

У нашім раї на землі

                      нічого кращого немає,
Як тая мати молодая

                     з своїм дитяточком малим.
І мати молода, і сонце юне, 

                    і в неї на колінах немовля,
В прозорому повітрі, наче струни,
Гудіння оксамитного джмеля.

Нещодавно до Каховської районної державної адміністрації завітали чудові гості – багатодітні мами, про яких хочеться багато розповідати доброго і навіть героїчного. І сьогодні ми вшановуємо подвиг материнства!
Керівник апарату Каховської районної державної адміністрації Тетяна Васильєва урочисто оголошує Укази Президента України від 24 серпня (№496/2012, №497/2012) і від 1 жовтня (№571/2012) про присвоєння почесного звання “Мати-героїня” за материнську самовідданість, народження і зразкове виховання дітей, забезпечення умов для всебічного їх розвитку:
Кифорук Галині Михайлівні (с.Семенівка), Сінаєвській Мар’ям Йосипівні (с.Новокам’янка), Ткач Марії Петрівні (с.Семенівка), Федоровій Єфросинії Дмитрівні (с. Василівка), Майковець Валентині Володимирівні (с.Дудчино), Срібній Наталії Петрівні (с.Чорноморівка), Кузнюк Ніні Василівні (с.Архангельська Слобода), Стаценко Броніславі Антонівні (с.Калинівка), Хижинській Надії Сергіївні (с.Архангельська Слобода).
(Початок на 1-й сторінці)
ЦЕ ГІМН матерям, один із тисячі віршів, присвячених поетами матерям. Найніжніші, найсокровеніші, найкращі слова ми бережемо в своїй душі для них. І все прекрасне в людині — від променів сонця і від молока матері. Бо немає любові сильнішої від материнської, немає ніжності ніжнішої від ласки і клопотів материнських, немає тривоги тривожнішої від безсонних ночей і незімкнутих очей материнських.
Сучасні українські жінки, сучасні Мадонни вдало поєднують трудову діяльність та материнство, одночасно будують успішну кар’єру та вигодовують немовлят, досягають неабияких результатів у праці, займаються активно громадською діяльністю, навчають наукам дітей рідних та дітей рідної сільської громади, стають мудрими наставницями для власних дітей і онуків та щиро вірять у їх щасливе майбутнє, залишаючись дбайливими берегинями домашнього вогнища .
Але справжній героїзм жінки полягає у самовідданості, у тому, що все краще вона віддає дітям – тоді вони виростають людьми, якими пишається світ і найрідніша їхня ненька. Кожна з 32 матерів-героїнь, які проживають у селах нашого району, — це відома та шанована людина у своїй громаді, бо її дітей хвалять сусіди, їх пам’ятають учителі як старанних і працьовитих школярів, ніхто з них не осоромив свою родину і свою малу батьківщину, у трудових колективах мати та її діти мають добру славу і користуються авторитетом, а вже дорослі успішні діти будують власні родини, так схожі на материнські…
Слово для вручення почесних нагород та привітання надано голові Каховської районної державної адміністрації Володимиру Сторчаку і голові районної ради Миколі Крупіну.
– Настає час, коли ми по-справжньому розуміємо, що значить для нас мама, котра чекає на тебе щодня, переживає за тебе і разом з тобою, бо ти завжди її дитина. Як потім не вистачає палкої і всеосяжної материнської любові! – тремтячий від хвилювання і болю голос В.Сторчака перевів офіційну урочистість у площину теплої і щирої розмови про високі почуття і споконвічні людські цінності. А найвеличнішою з них є материнство!
Сільські голови та представники сільських громад теж долучилися до привітань, вручаючи матерям-героїням квіти. Новокам’янський сільський голова Андрій Думінець сам має чотирьох братів, тому гідно оцінив материнський подвиг, згадавши своє дитинство: де мати варить на день відро борщу, де вареники в тарілці під рахунок, де одяг і взуття – “у спадщину” від старшого меншому, де дружба і взаємодопомога з малих літ на все життя… Все це у багатодітній родині!
СЬОГОДНІ ми знайомимо вас з героїнями свята.
Галина Михайлівна Кифорук (с.Семенівка) – зразкова мати п’ятьох дітей: Любові, Юрія, В’ячеслава, Миколи, Лесі. Серед них – воїн-інтернаціоналіст, приватні та сільгосппідприємці, майстриня вишивки, спортсмени, бджолярі і просто зразкові татусі та мами. Добрі традиції та любов до праці передалися у цій родині дітям і онукам.
Ніна Василівна Кузнюк (с.Архангельська Слобода) виховала п’ятьох дітей. Чотири сини Сергій, Андрій, Віталій, Олександр та донька Світлана – гордість матері. Діти в цій родині виросли чуйними людьми, працьовитими та достойними громадянами нашої держави. Створивши власні сім’ї, діти зберігають в них добрі традиції та затишок батьківської оселі.
Валентина Володимирівна Майковець (с.Дудчино): син Віталій, дочки Людмила, Тетяна, Віра, Оксана, завдячуючи батькам, здобули добру освіту, успішно крокують по життю. Мати та батько Олександр Вікторович повсякчас допомагають вже дорослим дітям мудрими порадами у навчанні, родинному житті, суспільній діяльності. Сама Валентина Володимирівна неабияка майстриня: вишиває бісером та робить з бісеру пречудові речі, бере участь у художній самодіяльності села, співає у складі народного аматорського колективу «Журавка». На сторінках газети «Каховська зоря» їй присвячувались рядки «…енергійна, дзвінкоголоса жіночка в ошатному національному вбранні своїм талантом підкоряє найвибагливішого глядача».
Мар’ям Йосипівна Сінаєвська (с.Новокам’янка) разом з чоловіком Віктором Івановичем виховала п’ятьох дітей: чотири сини Олександр, Михайло, Віктор, Микола і донька Олена – це крила батьківської родини, які допомагають жити і радіти життю. Майстри з переробки овочів та фруктів, професійна швачка, фахівці торгівлі та ресторанного бізнесу. Всі їхні діти – спортсмени, займаються легкою атлетикою та шашками, таке спільне надбання батьків родини Сінаєвських. Наполегливість та щоденна плідна праця батьків сторицею повертаються вагомими здобутками дітей у їх подальшому житті.
Наталія Петрівна Срібна (с.Чорноморівка) разом з чоловіком Григорієм Івановичем виростили трьох синів та трьох дочок: Олександр, Сергій, Світлана, Тетяна, Владислав, Віра. Серед них інструктор-провідник службової собаки, бухгалтер, кухар, продавчиня, викладач німецької та англійської мови, успішний вожатий Міжнародного дитячого центру «Артек», чемпіонка по штовханню ядра серед дівчат… Діти виросли дружними та чуйними, завжди приходять на допомогу один одному, з повагою ставляться до людей, зберігають традиції батьківської родини.
Броніслава Антонівна Стаценко (с.Калинівка) мала неодноразові подяки від дирекції школи за хороше виховання п’ятьох дітей: Тетяни, Ірини, Лесі, Валентини та Ольги. Батько родини – Володимир Костянтинович – просто щасливий батько п’ятьох дочок, які обрали професії бухгалтера сільського виробництва, фармацевта, учителя англійської мови, вихователя дитячого садка, оператора комп’ютерного набору. Родина Стаценків дружна, працелюбна і є зразком для односельчан та громади району.
Марія Петрівна Ткач (с.Семенівка) нагороджена медалями материнства І та ІІ ступенів. Діти – Григорій, Світлана, Валентина, Алла, Ігор, Маріанна – чуйні, з любов’ю ставляться до своїх батьків. Як би близько чи далеко закинула їх доля (аж до Краснодара та Ханти-Мансійського автономного округу в Росії), все одно легкокрилими птахами линуть до рідної домівки, щоб побачити та допомогти батькам, хоч на мить маленькими веселими дітлахами знову стати.
Єфросинія Дмитрівна Федорова (с.Василівка) – ветеран праці, нагороджена медаллю «Захисник Вітчизни». Три її сини Олег, Володимир, Микола, дочки Людмила й Катерина гідно йдуть по життю, обравши активну життєву позицію, здобувши робітничі професії. Продовжуючи звичаї успішної та дружної родини, вони є гарними батьками та господарями, з повагою ставляться до неньки й тата, дякуючи за збагачене щедротами материнського серця світле дитинство.
Родина багата на онуків та правнуків, сімейні традиції є добрим прикладом для наслідування односельців та громади району.
Надія Сергіївна Хижинська (с.Архангельська Слобода) – матуся шістьох дітей. Це Любов, Віра, Олена, Юрій, Микола, Тетяна. Старші діти – студенти або вже здобули вищу освіту, менші – навчаються в школі та мають численні грамоти, дипломи за участь у творчих конкурсах та спортивних змаганнях. А Надія Сергіївна – завжди усміхнена та енергійна, бо саме успіхи дітей надихають матір, і саме діти є сенсом її життя.
І допоки сонце сяє нам вгорі, нехай у кожного з нас живе у серці мати. І де б ми не були, нехай завжди до нас прилітають легкокрилі лебеді на ім’я ДИТИНСТВО, ЩАСТЯ, БАТЬКИ, РОДИНА, МАТЕРИНСЬКА ЛЮБОВ. А всім нашим БЕРЕГИНЯМ – низький уклін від громади Каховщини, довгих років життя, здоров’я і наснаги, люблячих онуків, сміху і радості у ваших домівках, любові та добробуту і наші оплески!
Хай доля завжди буде до вас щедрою і прихильною!
Якщо буде щасливою українська родина – буде успішною держава!

Інна Сидоренко, начальник відділу у справах спорту, сім’ї та молоді райдержадміністрації.

Дякуємо за відгук!

Pin It on Pinterest