Каховчани знову можуть взяти участь у поліпшенні життя міста

Унікальний проект для Херсонської області був реалізований в Каховці минулого року. «Бюджет участі» дозволив мешканцям міста взяти участь у розподілі коштів місцевого бюджету і тим самим втілити в життя проекти для покращення своєї громади.

Цього ж року бюджет участі був збільшений до 1 млн. грн., що дозволить реалізувати більше цікавих ідей. Додатково координаційна рада вирішила поділити проекти на загальноміські та локальні: локальні отримають 350 тис. грн., а загальноміські — 650 тис. грн. При цьому, максимальна сума локального проекту складе 100 тис. грн., а загальноміського — 250 тисяч. Тож до 30 квітня включно кожен житель Каховки має можливість проголосувати за три проекти, які найбільше сподобались.

Основними напрямками, в яких хочуть побачити зміни каховчани, стали культура і туризм, благоустрій та спорт. У містян вже є можливість проголосувати за 19 проектів, серед яких є дійсно оригінальні:

  • “Радість нашим дітям” — встановлення ігрових і гімнастичних комплексів на подвір’ї будинку по вул. Панкеєвська, 128;
  • Контактний міні-зоопарк на базі Каховської станції юннатів;
  • “Сонячний двір” — встановлення комплексу для відпочинку дітей та дорослих на прибудинковій території ОСББ “Першотравнева, 29”.
  • “Тачанка і помідори: малюємо символ Каховки” — створення масштабного муралу на стіні МПК “Меліоратор”;
  • «Happy-сквер» — влаштування зони відпочинку в сквері між будівлею Укрпошти та кінотеатром ім. Блюхера;
  • Ігровий комплекс для дітей з обмеженими фізичними можливостями у парковій зоні на Набережній біля ресторану “Парк Авеню”;
  • Арт-об’єкт у вигляді великого серця і букв “Я люблю Каховку”, розміщений на набережній міста;
  • “Гарний двір” — дитячий комплекс: качелі, пісочницю планується розмістити всередині подвір`я по вул. Мелітопольська, 194;
  • “Спорт для всіх” — створення майданчику з тренажерами, з покриттям на території спортивного комбінату “Олімпійський”;
  • “Історія Каховки у твоєму смартфоні” — встановлення туристичних табличок-вказівників на історичних будівлях та туристичних об’єктах;
  • “Нове життя для старого Пірсу” — ремонт та облаштування пірсу;
  • Мала архітектурна форма “Пам’ятний знак визволителям Каховки”: розміститься на місці перепоховання бійців, як знак вшанування воїнів, які в листопаді 1943 р. визволяли наше місто від німецько-фашистських загарбників;
  • Встановлення ігрового та гімнастичного комплексу для дітей по вул. Набережна, 25;
  • “Дерево Соборності”: в самому центрі міста на розі головної вулиці Соборності та Великої Куликовської на клумбі з кипарисами, що на площі РБК, планується встановити МАФ у вигляді кованого дерева з кроною географічного вигляду мапи України.
  • “Веселий двір”: ігровий комплекс для дітей від 3-х до 12-ти років та спортивний комплекс для підлітків на прибудинковій території ОСББ “Будівельників, 4” та ОСББ “Миру, 6”;
  • “Каховка запрошує”: проект передбачає виготовлення першої туристичної карти міста у вигляді безоплатних карт-буклетів, а також виготовлення і встановлення великої туристичної карти міста на території Каховської автостанції або в центральній частині міста. Планується виготовлення і встановлення туристичних вказівників у Каховці (в т. ч. на Свєтлово). До обговорення цього будуть залучені всі бажаючі.
  • Створення Простору для зустрічей, шляхом облаштування занедбаного майданчика на Набережній;
  • На подвір’ї будинку по вул. Жовтнева, 9 планується встановити вуличні тренажери;
  • “Парк сімейного спортивного відпочинку” благоустрій пустиря по вул. Велика Куликовська між другою школою і будинками 92 і 76.

На жаль, до стартової межі дійшли не всі проекти — 6 із них було відхилено з причин, які порушували принципи використання бюджетних коштів:
— проект повинен реалізовуватися на землі або об’єкті, який належить місту;
— бюджет проекту повинен відповідати реальним ринковим розцінками;
— проект не повинен бути націлений на отримання вигоди для автора;
— проект не повинен дублювати міські програми, під які вже виділені кошти;
— проект має бути актуальний для більшості жителів міста.

Варто зауважити, що в цьому році багато проектів більш “глобальної” направленості, наприклад, «Happy-сквер», «Дерево Соборності», перша туристична карта міста, арт-об’єкт “Я люблю Каховку”. На відміну від минулорічних проектів-переможців, які мали більш локальне спрямування, цьогорічні пропозиції можуть торкнутися багатьох каховчан, а не жителів декількох поверхівок.
Всі бажаючі можуть проголосувати в електронному режимі за посиланням: kakhovka.pb.org.ua/projects. Крім того, в МПК “Меліоратор” і на першому поверсі міськвиконкому відкрито пункти паперового голосування. Режим роботи з 8.00 до 17.00.

Власна інформація.

Дякуємо за відгук!