«ЧУМАК» — ЄДИНИЙ ОРГАНІЗМ…

Відомий американський менеджер Лі Якокка висловив таку думку: «Суть будь-якого бізнесу можна звести до трьох слів: персонал, продукт, прибуток. Якщо у вас проблеми з першим пунктом, про два інших можете забути».

Саме на основі цих принципів будує свою роботу і компанія «Чумак». Існує чимало факторів, які роблять виробництво успішним: сучасне обладнання, інноваційні програми, якісна сировина тощо. Але вони нічого не варті без працівників, які відіграють у виробничому процесі основну роль. «Чумак» — один з найбільших роботодавців у області, на якому працює велика кількість мешканців Каховки та району. Тож редакція «Каховської зорі» вирішила дізнатися про відносини між роботодавцем та працівником на підприємстві.

На наші запитання відповідали Олена Грицай, начальник відділу з управління персоналом, та Олександр Бойко, директор з безпеки та зв’язків з громадськістю.

— Олено, давайте поговоримо з Вами про людей, адже люди — то основа, без якої не може бути бізнесу.
Олена Грицай: Так, звичайно, адже, тільки від працівників підприємства залежать і процеси і кінцевий результат — випуск якісної готової продукції. Люди — найбільш важливий і, мабуть, найбільш складний в управлінні ресурс компанії. Адже за безликим словом персонал стоять живі люди з їх проблемами, долями, а наше завдання організувати роботу, створити умови для безпечної і продуктивної праці кожного члена нашого великого колективу. Наше підприємство забезпечує роботою круглий рік 880 мешканців міста Каховка, Нова Каховка, Берислав та Каховського району.

В період серпень-вересень додається ще 200 чоловік, у сезон виробництва томатної пасти. Із самого початку діяльності компанії були впроваджені кращі європейські практики стосовно персоналу: прийом на роботу, адаптація і стажування, системи оплати праці, програми мотивації і заохочення персоналу, навчання, підвищення кваліфікації і, як наслідок, кар’єрне зростання працівників. І, я вважаю, що умови праці, створені на підприємстві, відповідають сучасним стандартам. «Чумак» неодноразово входив у рейтинги, як краща компанія-роботодавець України. А у 2016 році наша компанія ввійшла у 10-ку кращих підприємств України для професійного розвитку особистості.

Всі вищезазначені умови праці розповсюджуються на всіх без винятку працівників підприємства. Наприклад, весь персонал приймається офіційно у штат підприємства, навіть сезонні робітники.

— Цікаво, а сезонні працівники приймаються на яких умовах? Чи може змінитися статус тимчасового робітника на постійного? Якщо так, то що для цього необхідно?
О. Грицай: Всі працівники підприємства незалежно від форми прийому на роботу, в тому числі і сезонні, офіційно приймаються у штат, мають такі ж умови праці, заробітну плату, пільги та обов’язки, як і постійні. Компанія зацікавлена у стабільній роботі персоналу, залученні до роботи кращих працівників, тому після закінчення сезону тим людям, які добре зарекомендували себе, старанно виконували виробничі завдання, пропонуємо продовжити роботу на основному виробництві.

В силу специфіки нашого виробництва ми маємо підйоми і спади чисельності працівників (наприклад, середина серпня — чисельність зростає, так як починається переробка томатів), але, наголошую, ми застосовуємо всі можливості для забезпечення працівників роботою і, таким чином, гарантії стабільної роботи всього колективу.

— Відносини між роботодавцем та працівником часто породжують спірні, а іноді конфліктні ситуації. Чи з’являється необхідність звільняти працівників? Що може стати причиною для звільнення?
О. Грицай: Робота з людьми — складний творчій процес. Організація злагодженої ефективної роботи на виробництві з чисельністю працівників під тисячу осіб — надскладне завдання, що потребує від обох сторін, перш за все, відповідальності. Основний принцип побудови будь-якого процесу — чітко визначені правила.

Перший документ, з яким працівник знайомиться при прийомі на роботу на наше підприємство — Правила внутрішнього трудового розпорядку, що є невід’ємною частиною Колективного договору і укладений у суворій відповідності до чинного трудового законодавства. Цей документ визначає основні права й обов’язки компанії «Чумак» перед працівниками і права та обов’язки працівників, що погодились працювати в компанії.

Стосовно питання про спірні ситуації, можу вас запевнити, у таких випадках компанія діє виключно у правовому полі. У своїй роботі кадрова служба підприємства керується основним документом — Кодексом Законів про Працю України. Згідно КЗпП працівника може бути звільнено за появу на роботі у нетверезому стані, прогул (відсутність без поважної причини) та крадіжка.

— У випадку спізнення може бути звільнення?
Олександр Бойко: Хочу звернути увагу на той факт, що робота компанії здійснюється виключно в рамках приписів чинного законодавства і питання щодо трудових відносин, зокрема юридичної відповідальності за дисциплінарні проступки, не є виключенням. Так, відповідно до приписів КЗпП, відсутність робітника на робочому місці без поважних на те причин протягом трьох годин вже є підставою для звільнення. Втім, це життя і ситуації є різні. Ми живі люди і розглядаємо кожний випадок з урахуванням всіх об’єктивних чинників.

Як правило, у такому разі обмежуємося особистою бесідою, тобто усним зауваженням, але такі випадки поодинокі і не мають системного характеру. Насправді, у нас не виганяють за помилки. Ніхто не застрахований від цього (адже це не навмисно), а ось крадіжка — це те, що людина планує, робить цілеспрямовано. У такому випадку і реакція має бути адекватною вчинку, як правило, це звільнення без огляду на персоналії.

— Олександре, на Вашу думку, чому люди себе так поводять? Що спонукає до таких дій? Як викриваються факти крадіжки?
— Тут є декілька чинників, які можуть впливати на поведінку людини і важко назвати всі по кожному окремому факту, але в першу чергу це, звісно, особиста нажива, хоча, як правило, мова йде про декілька пакетів кетчупу чи майонезу і, за результатом, «овчина не варта вичинки», але такі факти все одно трапляться хоча треба відзначити, що все рідше та рідше. На мою думку, у цьому випадку не варто залишати поза увагою і менталітет наших людей. Напевне сподіваються на «авось пронесе чи мене це не торкнеться».

У наш час у людей відсутній страх відповідальності за наслідки своїх вчинків. Іншими словами спостерігається правовий нігілізм і це, на жаль, стосується не лише нашого підприємства.
Всі методи контролю я вам, зі зрозумілих на те причин, звісно не розкрию, а от самий дієвий та простіший з них — це контроль за допомогою розвинутої та сучасної мережі камер відеоспостереження. У нас на досить достойному рівні працює служба безпеки підприємства, тож крадіжки викриваються досить швидко. Все банально просто! Не треба нічого вигадувати!

— Не так давно у Фейсбук активно обговорювалось звільнення декількох чоловіків за паління? Можете дати коментарі? Адже паління не входить до тих «критичних» порушень, які караються звільненням?
О. Грицай: Правила прості та зрозумілі, і ми вимагаємо їх дотримання. Адже кожен із нас хоче бути впевненим у тому, що продукція, яку споживаємо, безпечна. Основний вид діяльності нашої компанії — виробництво продуктів харчування, тож і правила санітарної гігієни дуже жорсткі: обов’язковий спецодяг для працівників, відсутність під час роботи сторонніх предметів (прикраси, телефони тощо). У нас працює санпропускник, на якому кожен відвідувач одягає спеціальний захисний одяг (обов’язково!).

Підприємство все це забезпечує і контролює виконання цих правил (волосся зібране під спеціальною шапочкою, відсутність довгого манікюру, миття рук та інше). Це все — вимоги якості та безпеки продуктів. Група людей, про яких йдеться, порушили відразу декілька правил: працівники палили в не встановлений час та не в спеціально відведеному місці, і саме головне — у спецодязі, що суворо заборонено (і вони це прекрасно знали).

— Чому відразу такі радикальні методи, а не попередження, штраф, нарешті?
О. Бойко: Підписуючи контракт, люди ознайомлюються з правилами компанії, погоджуються з ними, ознайомлюються з рядом інструкцій та положень, що регламентують роботу компанії, тож працівники мають розуміти відповідальність за власні дії. Це серйозне порушення правил харчової безпеки, тож, на мою думку, і наслідки мають бути адекватними. А щодо фінансового покарання, то у компанії відсутня система штрафів, при цьому є такий важіль, як позбавлення заохочення (премії).

— Можна докладніше про систему заохочень. Що вона собою являє?
О. Грицай: Все знову просто. Працівнику при прийомі на роботу встановлюється посадовий оклад. Окрім окладу, встановлені показники і критерії, за виконання яких робітникам на щомісячній основі нараховуються премії. У 2017 році була презентована програма заохочення, яка охоплює кваліфікований операторський склад працівників. Її мета — стимулювати операторів виробництва до підвищення ефективності роботи обладнання, підвищення відповідальності за випуск якісної продукції. Тобто, ставляться завдання з об’ємів виробництва, безперебійної роботи обладнання, а потім, виходячи з усіх показників, люди отримують премію кожного місяця.

Крім того, що кожен працівник має власну відповідальність перед роботодавцем, ми оголосили програму, яка припускає колективну відповідальність, заохочує до виробничої, санітарної, трудової дисципліни. Так у нас стартувала нова програма заохочення — «Краща зміна». За результатами рейтингу за місяць зміна-переможець отримує грошову винагороду. Квітень — «пілотний» місяць, за результатами якого вже визначено кращі зміни (всього було виділено 100 тис. грн.). Наступний період охоплює 2 місяці, фонд становить вже 200 тис. грн. відповідно.

— Хто «розподіляє» заохочення? Які саме порушення можуть позбавити премії?
О. Бойко: На підприємстві утворено та діє дисциплінарний комітет, до складу якого входять керівники структурних підрозділів та юридична служба. Комітет розглядає службові записки (коли порушуються установлені правила), намагається об’єктивно, всебічно та ретельно розбиратися у кожному окремому випадку, у тому числі і конфліктних ситуаціях, які на підприємстві також трапляються, бо це живий організм з усіма його плюсами та мінусами. У регламенті є припис щодо охорони праці, за яким перше незначне порушення вимог призводить до попередження, а далі, за рішенням комітету, може бути знята грошова винагорода. Наприклад, служба безпеки виявила якісь порушення, недопустимі для підприємства.

Це може бути навіть відсутність спеціального одягу, зокрема каски на голові водія навантажувача. Так, це особиста безпека працівника на виробництві, і вона є дуже важливою.

— До речі, з приводу заохочень. Інформація про нову програму «Подорожуй разом з «Чумак»!» є, але активних обговорень не чутно, хоча вже чимало людей випробували її «на собі», тобто вже мандрували. Чому так? Може не довіряють, побоюються, що ці подорожі будуть розподілятися «вибірково»?
О. Грицай: Якраз тут все прозоро. Кожного місяця розігруються 4 безкоштовні путівки на закордонну подорож. Переможець може взяти в мандрівку члена сім’ї, при чому 30% вартості поїздки сплачує компанія.

Підприємство допомагає з оформленням документів, при необхідності, фінансово, представники компанії супроводжують до аеропорту. Вже 12 робітників відпочили за кордоном. А щоб не залишилося сумнівів у чесності вибору, наведу такий приклад — сім’я Мельників вигравала путівку двічі: спочатку виграв чоловік Анатолій, а потім — дружина Любов. Нечасто таке везіння трапляється, але — факт.

— Ще є питання щодо харчування. Дехто нарікає на те, що заборонено зберігати їжу у шафах. Це так?
О. Грицай: У нас діє система пільгового харчування, тобто працівник оплачує тільки 1/4 вартості обіду (в середньому вартість — 15 грн.) У їдальні працюють висококваліфіковані кухарі. Не слід забувати, що у нас харчове виробництво, тож категорично заборонено проносити продукти у цех. Це — грубе порушення. Зробили дешевшим харчування, мотивуючи працівників харчуватися у їдальні — і смачно, і зручно. Якщо ж все-таки працівник бажає харчуватися власними продуктами — у їдальні є спеціальні шафи, де можна їх зберігати.

Вночі робітники їдальні не працюють, але приміщення функціонує: тут є холодильники, мікрохвильові печі, тобто нічна зміна має можливість поїсти, випити чаю. І обов’язкове незмінне правило для всіх змін — перед тим, як вирушати до їдальні чи місця куріння, необхідно зняти спецодяг! Більшість працівників розуміють цей запобіжний засіб, але дехто нарікає, посилаючись на незручності…

О. Бойко: Компанія «Чумак» — це, як я вже зазначав раніше, єдиний живий організм. І наше завдання — робота всього «організму» підприємства на кінцевий результат, адже всі ми — одне ціле, усі взаємозв’язані, всі підрозділи взаємозалежні. Необхідно, щоб люди усвідомили, що від кожного з нас залежить весь робочий процес компанії з позитивним для всіх кінцевим результатом…

Спілкувалася Олена Демченко.

3 thoughts on “«ЧУМАК» — ЄДИНИЙ ОРГАНІЗМ…

  • 10.07.2018 о 21:13
    Permalink

    Як би Ви, ще зарплату платили достойну, а не оглядувалися на мінімальну. Збагачення за рахунок дешевої робочої сили!!!!

    Відповідь

Дякуємо за відгук!