ЗНИЩЕННЯ КОРУПЦІЇ В ЛІКАРНІ ПЕРЕТВОРИЛОСЯ НА ЗНИЩЕННЯ КАХОВСЬКОЇ МЕДИЦИНИ

Так вийшло що наша лікарня, розташована в Каховці, належить району і керує нею Каховська райрада та Каховська райдержадміністрація, в особі Тетяни Тертичної (голова райради, представник «Опозиційного блоку») та Валерія Салтикова (голова РДА, представник «БПП»).

Відразу хочу звернутися до мера Андрія Андрійовича Дяченка, а також депутатів міста – цей шантаж і маніпуляції по відношенню до вас нескінченний, закриття поліклініки і вимагання грошей з міського бюджету для сплати комунальних платежів установи, яка не належить до власності міста, є порушенням того самого бюджетного кодексу. Участь міста Каховка в організації медичного обслуговування мешканців закінчується на передачі в районний бюджет медичної субвенції і інколи (при тиску влади району невеличкою участю на закупівлю обладнання). При цьому, на жаль, подальшу долю коштів міського бюджету ніхто не контролює. Але вихід є – це створення міської програми з розвитку медицини, яка охопить первинну і вторинну ланки медицини. Вона може бути направлена на ремонти, обладнання, додаткові заохочення медичного персоналу, надання на пільгових умовах в оренду приміщень для роботи лікарів ФОП. До речі, був ще один адекватний законний шлях – стати співзасновниками реорганізованої установи і внести свою частку в статутний капітал лікарні. Проте, районна влада місту цього не запропонувала, а час вже втрачено. Прошу вас задуматися про медичне обслуговування для містян, поки не пізно!

Повертаюсь до подій в лікарні, в 2017 році голова РДА Валерій Салтиков активно обіцяв мешканцям, з великих білбордів, розвішаних по місту: «Ми подолаємо корупцію в лікарні». В той час я, як представник великої пацієнтської організації, звісно, підтримала його в цих намірах. Далі була ціла низка спроб закрити/ліквідувати лікарню і зареєструвати нову установу, мітинги мешканців, комісії, сесії, що підливали олії у вогнище великого протистояння між владою району і колективом лікарні. Я активно підтримувала бажання влади реформувати лікарню і дати можливість людям отримувати медичну допомогу іншого рівня, якісно оновлену та зорієнтовану на пацієнтів. В той же час Тетяна Тертична, ставши головою госпітальної ради Таврійського госпітального округу, активно просувала ідею створення Центру округу саме на базі Каховської ЦРЛ. Це теж давало великі надії на перспективу розвитку лікарні, підняття її до другого рівня, що передбачає проведення ремонтів, закупівлю медичного обладнання, залучення в лікарню фахівців, яких так не вистачало.

В умовах реформування заклад конче потребував фахового кризового менеджменту для виходу з кризи і нарощування потенціалу розвитку. Тому питання кадрів і, в першу чергу, посада Директора лікарні стало досить гостро.

Саме усвідомлюючи важливість управлінця лікарні, я мала надію на проведення чесного відкритого конкурсу на цю вакансію, але сталось не так, як гадалось. Конкурс було проведено саме під одну людину, колишнього начмеда Олену Борисівну Мазур. Остання «несподівано», враховуючи її попередню боротьбу проти реформування лікарні, погодилась стати головою ліквідаційної комісії і провести всі необхідні дії для реорганізації лікарні, поки тодішній керівник лікарні був на лікарняному.

Владою було зроблено все можливе, аби обмежити кількість можливих кандидатів на цю вакансію. Як приклад, прийом документів від претендентів проводився всього два післяноворічні тижні. Так і вийшло, прийшли тільки 4 претендента, двох з яких було незаконно дискваліфіковано відразу. Фактично з двох претендентів було обрано саме Мазур, хоча ознайомитись з відео її виступу, або з її програмою, ніхто з громади не мав можливості, тому що в порушення Постанови кабінету міністрів України, їх так і не опублікували на офіційному сайті райради, приховавши від громадськості. До речі, одного з кандидатів, молодого лікаря хірурга Федотова, рекомендувало зібрання профспілки лікарні. І, як кажуть самі члени колективу лікарні, зроблено було це для того, аби не дати управління людині, яка вже давно створювала конфліктні ситуації в лікарні і в колективі.

ПЕРШОЧЕРГОВА ЗМІНА – МАСОВИЙ ВІДТІК ДЕФІЦИТНИХ КАДРІВ

Для того щоб зрозуміти, що нового директора лікарні аж ніяк не можна назвати керівником закладу, достатньо прочитати Статут «нової установи». Згідно з ним, управляє лікарнею та є її директором голова райради Тетяна Тертична, яка має змогу звільнити директора своїм одноосібним рішенням, що по суті утворює шлях для організації корупційних «схем».

З середини минулого року і в цьому році з легкої руки Олени Мазур звільнено багато фахівців. До того ж, з порушенням трудового законодавства, Кодексу законів про працю України, що в багатьох випадках призвело до судових тяганин. Звільнювали працівників відділу кадрів, бухгалтерії, старший медперсонал і навіть лікарів, яких і без цього не вистачає Каховській ЦРЛ: онколог, завідуюча відділенням, інфекціоніст, хірург та інші. Ці фахівці не можуть і не бажають працювати під таким «керівництвом». З іншого боку, є ті, хто добре пристосувався. Наприклад, лікар-анестезіолог Алмазов В.М., якого третій рік судять за передозування анестезією дитини, в результаті чого дитина вмерла. Цього лікаря не тільки не відсторонено на час слідства та судових засідань від медичної практики, але він ще й отримує премії від нового керівника до новорічних свят і ще бере чергування одночасно в декількох відділеннях, в приймальному відділені, що просто в реальності не можливо, не законно, але дозволяє заробляти більше. До речі, саме цей лікар під час такого свого чергування, відправив на таксі (що саме по собі є неприпустимим) згідно договору між лікарнею і службою таксі «Шах» хворого на кір до обласної інфекційної лікарні, але всю провину переклав на завідуючу інфекційним відділенням Муравську М.Г. В результаті конфлікту на цій підставі, як і в багатьох попередніх, з керівництвом, лікарня втратила прекрасного фахівця і людину з великим серцем.

Більше того, при так званій «оптимізації лікарні» керівництво має намір закрити дитяче інфекційне відділення, пояснюючи це тим, що «немає грошей на ремонт!». Це вкрай небезпечна ситуація!!! Кожне інфекційне відділення (як доросле, так і дитяче) має по 10 ліжко-місць. Тільки доросле відділення має 3 бокси для ізольованого лікування інфекційних хворих: а це люди з підозрами або підтвердженим туберкульозом, люди з ВІЛ, кором, дизентерією, вітрянкою і ще багатьох небезпечних захворювань. І звісно, змішувати дітей з ротовірусною інфекцію, дорослих з туберкульозом, отруєнням (особливо влітку) та іншими захворюваннями, вкрай небезпечно і порушує будь-які санітарні норми. Це прямий шлях для розповсюдження різних інфекційних захворювань до рівня епідемій, підвищення захворюваності та смертності серед населення.

Необхідність в роботі інфекційного відділення викликане географічним розташуванням Каховського району, для чого воно і було тут створено багато років тому назад. За рік відділення приймає і обслуговує близько 800 пацієнтів, більшість з них – діти. Закриття або скорочення відділення не припустимо ні за яких умов!

 «ЛЮДСЬКИЙ ФАКТОР» У ЗАКУПІВЛЯХ, ТА «СТОКГОЛЬМСЬКИЙ СИНДРОМ» НОВОГО КЕРІВНИЦТВА

Робота нового керівника по закупівлі препаратів за бюджетні кошти також викликає багато питань. В цьому році відсутні препарати анестезії, що унеможливлює надання медичної допомоги в декількох напрямках. Наприклад, хірургія не може виконувати планові операції і вимушена відправляти людей, з навіть з звичайним апендицитом, до інших лікарень області. Як можна пояснити таку недбалість?

Перший тендер на закупівлю препаратів анестезії був оголошений тільки 29 січня. Він не відбувся, як і другий, оголошений в лютому. Як же інші лікарні закуповують ці препарати?

Ще одна гостра проблема – опалення в лікарні. Посеред зими, а саме 28 січня в декількох корпусах, розташованих в центрі міста виключається опалення. Голова РДА Валерій Салтиков пояснює це тим, що існує якась «прихована заборгованість» лікарні за газ, яку не було виявлено при реорганізації лікарні в нову установу КНП «Каховська ЦРЛ». Але ця інформація не відповідає дійсності і я відповідально заявляю, що Валерій Миколайович знав про борги лікарні по комунальним платежам ще на весні 2018 року, про що мені неодноразово говорив і навіть писав на своїй сторінці у фейсбуці. З його ж слів в розмові зі мною влітку він повідомляв, що лікарня вже витратила гроші на комунальні платежі і опалюватися взимку їм не буде чим. Тобто ситуація була передбачуваною, але голова РДА свідомо нічого не зробив, аби запобігти зупинці опалення в лікарні. Але ж він знов запевняв всіх мешканців і колектив через фейсбук, що не допустить припинення опалення в лікарні! В процесі реорганізації ліквідаційна комісія ще у вересні 2018 року повідомляла, що у всіх постачальників є 2 місяці для пред’явлення вимог щодо заборгованостей установи, згідно Законодавства. Таких вимог не було надано і лікарня швидко пройшла процес реорганізації. Чому так звана «прихована» заборгованість з’явилась в кінці січня 2019 року, коли установа вже пройшла процес реорганізації і було «обрано» нового очільника установи, здогадатися не важко. Обирали шлях розвитку подій в лікарні згідно з поставленою метою.

Залишається питання до голови РДА Валерія Салтикова, під управлінням якого знаходилась лікарня до реорганізації: а як Ви збиралися опалювати лікарню і чому допустили заборгованість, залишивши взимку лікарню без опалення?

Валерію Миколайовичу, ще довожу до Вашого відома, що рентгенівська плівка, закуплена за прямим договором, без проведення конкурентних торгів на 199 тисяч в того самого постачальника «Лювіна», з яким була організована корупційна схема і досі йде розслідування кримінальної справи. Впевнена, що в подальшому сума договору буде збільшуватися протягом року за додатками до цієї угоди, як це і було в минулому році.

На жаль, незважаючи на опікування лікарнею депутатом ВР Сергієм Хланем, який обіцяв знайти кошти на ремонт лікарні, не дивлячись на прекрасні лозунги голови РДА Валерія Салтикова про подолання корупції в медзакладі, і перспективні розповіді про Центр госпітального округу на базі Каховської ЦРЛ очильниці райради Тетяни Тертичної, в підсумку маємо – тяжку, довгу та в муках смерть лікарні!

Хочу додати, що процес реформування лікарні так різко змінив свою траєкторію незадовго перед Новим 2019 роком. Зараз ми бачимо перші наслідки відмирання важливих клітин та органів живого організму – лікарні. Пацієнти мають реальну перспективу залишитись без необхідної медичної допомоги, а колектив лікарні без роботи!

Тож дуже хочеться запитати безпосередньо у народних обранців і ставлеників поки ще діючого Президента – кому, коли і за скільки Ви, шановні представники народу, так звана «влада», вже встигли програти лікарню?

Тетяна Паршикова, голова правління «БО «100 відсотків життя. Херсонський регіон»

2 thoughts on “ЗНИЩЕННЯ КОРУПЦІЇ В ЛІКАРНІ ПЕРЕТВОРИЛОСЯ НА ЗНИЩЕННЯ КАХОВСЬКОЇ МЕДИЦИНИ

  • 26.03.2019 о 07:56
    Permalink

    Всё как у нас в России. Верной дорогой шагаете товарищи

    Відповідь
  • 26.06.2019 о 15:10
    Permalink

    Пора уже это заканчивать! Не могу дождаться выборов, чтобы к власти пришли нормальные люди, которые знают как изменить страну.

    Відповідь

Дякуємо за відгук!