Відкрити країну для українців

Фестиваль «З країни в Україну» у Каховці — це частина Всеукраїнського наймасштабнішого мандрівного фестивалю, який цього року проходить у 18 містах України, серед них і наше місто (до речі, єдине на Херсонщині). Ця культурно-­просвітницька подія спрямована на розвиток української культури у невеличких містах і ставить за мету популяризувати українське мистецтво.

Організаторами фестивалю в Каховці стали місцеві активісти, які діяли за підтримки київської професійної команди. З чого все почалося? Як відбувалася підготовка? Які виникали виклики? На що очікували і чи справдилися сподівання розповіла Ольга Орлова, керівник каховського оргкомітету фестивалю. Шість небайдужих громадян, які відгукнулися на заклик організаторів проекту і пройшли відбір, склали локальну команду нашого міста.

Це — Ольга Орлова, Христина Хмель, Олександр Микитенко, Дмитро Мігас, Олена Дяченко та Сніжана Павленко. Команда пройшла два навчальні модулі програми «Академія фестивалю «З країни в Україну» у Харкові, під час яких ментори відомих фестивалів і проектів, лектори, економісти, менеджери, експерти з фінансів навчали активістів з усієї України правилам залучення партнерів (і спілкуванню з ними), піару і проектному менеджменту, одним словом «вчили створювати фестиваль».

— Одним із завдань команд було визначення проблематики свого міста і продумати, як її можна вирішити за допомогою фестивалю, — розповідає Ольга Орлова. — Для Каховки, на нашу думку, актуальними є розвиток української культури та любов до України методом майстер-­класів, лекцій тощо. Тож ми мали створити проект, прорахувати бюджет, підготувати свої локації і на все це — 3 місяці активної роботи.

Існує загальна концепція фестивалю у всіх містах, є підготовані глобальною командою локації, тобто 70% — виконує київська команда, а 30% — місцева (доповнити існуючі локації та створити власні, всі організаційні моменти, які вирішуються на місцях). Тож каховські активісти, захистивши проект і вигравши кошти для його реалізації, взялися до роботи. А її було немало: перемовини з міською владою, організація місця проведення, залучення місцевих мешканців до участі у фестивалі, в якості майстрів, волонтерів тощо.

— Олю, що особисто для Вас було найскладнішим у підготовці фестивалю?
— Катастрофічно не вистачало часу і, звичайно, досвіду. Та найскладніше — робота в команді, направляти її роботу, рухати вперед. Виникали виклики, на які навіть і не очікували… Багато моментів пішло не так, як планувалося, та ми все «розрулили», зробили висновки… Наприклад, київська команда надавала матеріали для майстер-­класів, але виникли деякі негаразди і чогось не вистачило для майстринь, намагалися вирішити проблеми на місці. Ще момент — програма була не до кінця затверджена, тому не вся інформація про локації, які працювали, дійшла до населення, тож були невеликі нарікання…На наступний рік, якщо будемо знову брати участь, багатьох помилок вже не будемо припускатися.

— Ваші враження від фестивалю «З країни в України» взагалі, і в Каховці зокрема?
— Ідея класна! Чим більше в неї занурююся, тим більше подобається. Цікаві локації (хоча, на жаль, не встигла все побачити), чудова глобальна команда. Багато чого навчили нас, ми отримали інструменти для подальшого розвитку. Багато нових знайомств, цікавих зустрічей. Наприклад, приїздили хлопці-­організатори фестивалю в Авдіївці. Це спілкування було дуже важливим для нас …

— Ви задоволені результатом власної роботи? `
— Я — ідеаліст, тому, коли щось йшло не так, як планувалося — це засмучувало мене, але всі локації, в принципі, спрацювали. І це заслуга тих людей, які погодилися прийти, показати свою майстерність, тих, хто допомагав у підготовці і проведенні фестивалю… Бо ми, шість чоловік, не змогли б спрацювати без вашої підтримки. Наша команда залучила до співпраці партнерів Торговий Дім «Насіння», які надали значну фінансову допомогу у проведенні заходу (призи для конкурсів та квестів, подарунки учасникам), за що їм щира вдячність. До нашої команди долучилися чудові місцеві майстрині, які проводили майстер-­класи (разом із гостями із Києва) у «Місті майстрів»: Ірина Тищенко, Олена Похорукова, Ірина Філоненко, Олена Колодич. Дуже комфортно було працювати із Геннадієм Гнатовським («Studio KIT»), який не дивлячись не невеликі організаційні затримки, разом зі своєю творчою студією створив чудову локацію. Пунктуальність та творчість команди «Гук» (гімназія) надихала.

У рамках проекту фестивалю художники Васнев Геннадій та Бондареви Оксана і Дар`я працювали над втіленням ідеї команди, розфарбовуючи тумби на площі Трудової слави (тепер замість сірих об`єктів на набережній — яскраві малюнки, ілюстрації до вірша В.Сосюри «Любіть Україну»). Прекрасні майстер-­класи від креативної творчої студії «Поделки-­посиделки» та студії усного рахунку «Соробан» (кер. Олена Карпенко) створювали позитивний настрій. Конкурси від Володимира і Вікторії Москаленко («Крос-­Фіт») та виступи спортсменів з панкратіону (тренер Дмитро Черненко), юних каховських гімнасток («Сузір`я», тренер Сюзанна Голуб) та колективу «MIRI DANCE» (кер. Христина Кудрицька) — запалювали глядачів, додавали драйву заходу.

І звичайно, смачнючий куліш від каховських козаків (Рашевський Геннадій, Микола Огданець, Юрій Мулік) … Хочеться подякувати міському архівному відділу, за надані світлини для фотовиставки; КП КТП — за транспорт та всіляку підтримку. Вдячні волонтерам, які долучилися до проведення фестивалю. І, звичайно, моїй чудовій команді. Тож ми всі разом зробили це — підготували та провели чудовий захід! (Я могла не всіх перерахувати, бо дуже багато людей залучено. Одразу хочу вибачитись за це).

Дійсно, це був цікавий, непересічний захід, який викликав багато розмов та суперечок, але, однозначно, нікого не залишив байдужим…Що ж думають про фестиваль «З країни в Україну» в Каховці учасники, волонтери та пересічні громадяни.
Креативна особистість, керівник та натхненник команди «ГУК» Світлана Стрельчук так говорить про захід: «Команда «ГУК» охоче відгукнулася на пропозицію керівників каховської команди «З країни в Україну» взяти участь у фестивалі. Протягом участі в проекті «ПрофіКемп» увійшло в звичку відвідування кожної значущої події у місті, а програма заходу виглядала, дійсно, грандіозною. Крім того, ми побачили у фестивалі гарну нагоду поділитися з містянами та гостями Каховки напрацюваннями «ГУКа», тому вирішили презентувати не тільки цьогорічний проект «Каховщина… Варто приїхати!», а й попередній, «Кошеня купуй — тваринку врятуй!», що діє з 2016 року.

Символічно, що своїм існуванням у нинішньому складі команда «ГУК» завдячує проекту «Відкривай Україну», одному з «дітищ» фундації «З країни в Україну». На «ГУК»івській локації всі охочі могли дізнатися про цікаві місця й події міста й району, досліджені й описані учасниками команди в ході реалізації проекту «Каховщина… Варто приїхати!», познайомитися з сувенірною колекцією «Каховські коти», перевірити свої знання про малу Батьківщину, розфарбувати тематичні розмальовки. Зона проекту «Кошеня купуй — тваринку врятуй» містила, окрім фотоісторії й звіту, зразки саморобних сувенірів, кошти від реалізації яких ідуть на лікування й стерилізацію безпритульних тварин, а ще — кумедну фотозону. Взагалі фестиваль був представлений безліччю цікавих, корисних, пізнавальних локацій, серед яких «ГУК»івців, наприклад, найбільше зацікавили майстер-­класи з рукоділля, настільні й інтелектуальні ігри. Програма була настільки насиченою, що кожен знайшов би собі заняття й видовище до душі, варто було лише захотіти».

Молода каховська майстриня «Творчої майстерні» Ірина Тищенко теж позитивно відгукнулася про Фест: «Просто неймовiрно фантастичний фестиваль, для нашого мiстечка — подія! Розваги знайшлися абсолютно для кожного. Менi пощастило побувати у «Мiстечку майстрiв», так би мовити, з «iншої сторони екрану». Надзвичайно приємно, що брали участь в майстер-­класах не лише дiти, а й дорослi. У цi моменти вони були, як дiти, — радiли, вiдпочивали, бачили красу в усьому»…

Учасником заходу також був каховський письменник Віктор Вальд, який на майданчику «Відкрита бібліотека» презентував свої романи «Меч Сагайдачного» та «Останній бій Урус-­Шайтана». Письменник вже побував на фестивалях у Мелітополі та Бердичеві. «Довелося бувати на різних заходах, тож є з чим порівнювати, відверто скажу, що формат фестивалю «З країни до України» — крутий, потужний, цікаві, різноманітні локації, такої згуртованої команди я ще не зустрічав…», — ділиться Віктор Михайлов.
Що ж, будемо сподіватися, що ідея організаторів фестивалю відкрити країну для самих українців — вдалася. Можливо, дійсно, єднання відбувається у малих речах…

Спілкувалася Олена Демченко.

Дякуємо за відгук!