ДОБРОВІЛЬНИЙ ЕТАП ФОРМУВАННЯ ГРОМАД ЗАВЕРШУЄТЬСЯ: КАХОВКА ОБ’ЄДНАЄТЬСЯ З КОРОБКАМИ ТА МАЛОКАХОВКОЮ

17 січня Верховна Рада прийняла у першому читанні Проект Закону про внесення змін до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» №2653 від 20 грудня 2019. За інформацією Мінрегіону Цей проект вводить поняття адміністративного центру тергромади та території територіальної громади.

Крім того, законопроект пропонує до прийняття закону про адміністративно-територіальний устрій уповноважити Кабмін визначати адмінцентри та території тергромад, а також подавати до Верховної Ради проекти законодавчих актів щодо утворення і ліквідації районів.

Реалізація закладених в законопроекті положень дозволить провести у 2020 році місцеві вибори на новій територіальній основі громад і районів.
Того ж дня в Мінрегіоні відбулися консультації зі створення перспективних планів Миколаївської, Одеської та Херсонської областей.

Загалом консультації щодо перспективних планів відбулися вже по 20 регіонах з 24. У заходах беруть участь представники ОДА, місцевого самоврядування, профільних асоціацій та народні депутати.

«Перспективні плани, які зараз доопрацьовують облдержадміністрації, ляжуть в основу майбутнього адміністративно-територіального устрою. Добровільний етап формування громад завершується, і наближається час, коли треба буде приймати остаточні рішення і в ОДА, і в Уряді. І у цих рішеннях не повинно бути несподіванок для громад.

Отже, не нехтуйте додатковими консультаціями і дискусіям на місцях», – звернувся до представників ОДА В.Негода, заступник Міністра розвитку громад та територій.
Згодом будуть проведені додаткові обговорення і до кінця січня остаточний проект перспективного плану направлять на затвердження Кабміну.

Подальше об’єднання громад відбуватиметься вже виключно за цим перспективним планом. По населеним пунктам Каховського району, також відбулись зміни.
Так, Тавричанську ОТГ не будуть об’єднувати з Чумацькошляхівською сільрадою, як планувалося раніше, а до Каховської ОТГ приєднають Малокаховку і, швидше за все, Коробки.

Підтверджено й неузгодження з Законом рішення Новокаховської ОТГ про приєднання до них Малокаховки через відсутню спільну межу. Серед іншого: Каїри залишаться у Любимівській ОТГ, а Таврійськ отримає згоду на завершення створення власного ОТГ.

«Новий адміністративно-територіальний устрій ми маємо прийняти вже навесні цього року, щоб восени провести місцеві вибори на новій територіальній основі. Отже, часу на обговорення дійсно майже не залишилося – потрібно проводити остаточні дискусії там, де може виникати напруга, і приймати аргументовані та зважені рішення», – сказав Віталій Безгін, народний депутат, голова підкомітету з питань адмінтерустрою Комітету ВРУ з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування.

За даними Мінрегіону, затвердженими Урядом перспективними планами формування територій громад покрито вже 90,3 % території країни.

Підготував Сергій МАКОГОН.

Дякуємо за відгук!

Pin It on Pinterest