Друга платіжка за газ відміняється

Уряд розробляє нову єдину платіжку на газ і планує відмовитися від практики двох квитанцій, за якими громадяни окремо платять за споживання газу і його транспортування. Про це повідомив міністр енергетики та захисту навколишнього середовища України Олексій Оржель в ефірі ICTV.

Він пояснив, як буде формуватися нова ціна на газ і за що будуть платити в результаті споживачі.

«Ціна не виросла, і сума цих двох платіжок повинна складати ціну, яка повинна сформуватися за січень», – заявив Оржель.

Міністр також додав, що суму в новій платіжці можна зменшити тільки за рахунок того, коли постачальник знайде газ дешевше. Сума ж за доставку ресурсу буде на тому рівні, який встановить держава.

«У нас відбувається розвиток ринку для того, щоб споживач міг вибирати собі постачальника послуг, щоб він розумів структуру тарифу, з чого він складається. Було прийнято рішення на рівні незалежного регулятора, щоб було дві платіжки. Одна – це безпосередньо за транспортування газу і розподіл газу. А друга – це ціна товару (газу). Якщо на ринку є продавці і є покупці, є трейдери, які можуть знайти ціну на газ дешевше. Вони повинні заплатити за тарифами, тому що є монополія, тобто труба – це монополія, і інший труби такої немає. Держава регулює і встановлює тариф. А якщо ціну на газ знайшли дешевше, тоді у споживачів може бути і дешевше ціна на товар», – підсумував міністр.

Нагадаємо, з початку 2020 року українці мали платити за споживання газу за двома платіжками: окремо за кількість спожитого газу та його транспортування.

Дякуємо за відгук!

Pin It on Pinterest