Обіцяного басейну в центрі міста каховчани так і не дочекались

Розпочати будівництво оздоровчого комплексу обіцяли ще в 2014 році.

Збудувати басейн європейського класу на місці колишнього літнього кінотеатру «Спартак» шість років тому пообіцяв його новий власник Василь Мунтян. 24 квітня 2014 року він став переможцем аукціону з продажу напіврозваленого «Спартака» (рішення Каховської міськради від 29 травня 2014 року тут – ). Об’єкт площею 819 кв. м. він викупив за 177,3 тисячі грн.

Згідно договору купівлі-продажу кінотеатру, Василь Мунтян узяв на себе зобов’язання «використати територію для будівництва спортивно-оздоровчого комплексу з басейном і житловими приміщеннями». Протягом 2014 року він збирався вирити котлован і залити бетонну чашу майбутнього басейну.

«Ми вдячні переможцю аукціону, який, незважаючи на нестабільну ситуацію в країні продовжує розвивати наше місто, вкладати інвестиції і створювати нові робочі місця», – повідомляла тоді газета «Каховська зоря». Місцеві журналісти були впевнені: бізнесмен, який у центрі міста встиг побудувати сучасний фітнес-центр неодмінно виконає взяті на себе зобов’язання. Але вийшло навпаки.

Скріншот договору купівлі-продажу літнього кінотеатру

Власник колишнього кінотеатру не лише не спромігся вирити хоча б котлован, а й не виконав взяті на себе зобов’язання утримувати територію в належному санітарно-технічному стані. Побувавши на місці майбутнього басейну ми побачили, що ця територія перетворилася на стихійний туалет: на наших очах перехожі спокійнісінько завертали туди сходити до вітру.

Олег Батурін

За роз’ясненнями ми звернулись до Каховської міськради. Але, судячи з отриманих відповідей, в питанні басейну чиновники не бачать ніяких порушень.

«Покупець своєчасно виконав ряд умов договору купівлі-продажу: сплатив повну вартість об’єкта приватизації, забезпечує вільний доступ комунальних служб до комунікацій загального користування, оформив правовстановлюючі документи на земельну ділянку, уклав на неї договір оренди, який було подовжено 19 липня 2019 року. Виконком періодичне веде перемовини з власником майна щодо виконання умов договору з будівництва оздоровчого комплексу з басейном. За його роз’ясненнями впровадження проєкту призупинене з огляду на політичну ситуацію в країні та відмову партнерів приймати участь в реалізації бізнес-намірів», – відповів міський голова Андрій Дяченко.

“ВПРОВАДЖЕННЯ ПРОЄКТУ ПРИЗУПИНЕНЕ З ОГЛЯДУ НА ПОЛІТИЧНУ СИТУАЦІЮ В КРАЇНІ”

Під «політичною ситуацією в країні», вочевидь, мається на увазі війна на сході України. Адже, як озвучувалось на сесіях Каховської міськради на початку 2014 року, для будівництва басейну підприємець планував залучити інвестора з Донецька, який вже більше п’яти років окупований Російською Федерацією. Проте вже тоді частина каховчан відверто сміялась з обіцянок побудувати басейн, жартуючи: якщо цей об’єкт і з’явиться, то лише для родини самого його власника.

Зауваження щодо вибору місця під басейн виникали й у відділу архітектури міськради. Його співробітники стверджували, що на місці кінотеатру «Спартак» відсутні необхідні для будівництва потужного оздоровчого комплексу ресурси і комунікації.

Кінотеатр “Спартак” у 2014 році. Світлина: “Каховська зоря”

Втім, зараз власнику колишнього кінотеатру явно не до басейну, оскільки його родина виявилася втягнутою в  1 січня. А це означає, що стихійний туалет на місці «Спартака» навряд чи найближчим часом перетвориться на «сучасний комплекс з басейном і передовими інженерними технологіями».

P. S. Зовсім протилежною виявилась реакція Каховської міськради на невиконання умов договору купівлі-продажу колишнього місцевого парку атракціонів. Приймати до уваги «політичну ситуацію в країні» в цьому випадку не стали і в 2018 році після тривалого судового процесу з харківською компанією «Перспектива ЛТД» залишки будівель і споруд парку повернули у власність громади. Але відтоді припинились і будь-які розмови про подальшу долю парку атракціонів.

Олег Батурін.

Дякуємо за відгук!