Каховка серед перших за створенням ОСББ на Херсонщині. Де беруть досвід та з ким діляться каховські управлінці?

Нещодавно, 18 лютого, ОСББ Херсона, Миколаєва та Каховки відвідали місто Южне Одеської області. Ознайомчий візит пройшов у рамках Проєкту ЄС/ПРООН “Об’єднання співвласників багатоквартирних будинків для впровадження сталих енергоефективних рішень” (HOUSES).

Про враження від поїздки, а також перспективою розвитку ОСББ в Каховці та на Херсонщині зокрема, розповіла голова правління Асоціації ОСББ “Комфортна оселя”, яка об’єднує 3 ОСББ: “Миру, 6”, “Будівельників, 4” та “Освіти, 3”, а також голова правління ГС “ОСББ Каховка”, на базі якої створений Револьверний фонд, Яна Калапач.

У форматі конструктивного діалогу пройшла зустріч представників ОСББ з очільником міста Южне Одеської області Володимиром Новацьким та його заступником Дмитром Любівим. Говорили, переважно, про житлово-комунальні послуги та розвиток інфраструктури в містах.

Нагадаємо, Южне – місто з населенням 35 тисяч чоловік, приблизно як і в Каховці. У цій місцині розташовані 65 багатоквартирних будинків. «Вразило все, починаючи з чистоти і порядку в місті та закінчуючи партнерством місцевої влади з ОСББ Южного», – розповідає Яна Калапач.

Загалом, ця поїздка принесла багато інформації та емоцій усім учасникам. ОСББ з Херсонської та Миколаївської областей дізнались багато цікавого та корисного.

Подробицями поїздки ділиться Яна: «Міська влада виділила на 2020 рік 21 мільйон гривень на потреби ОСББ. І справа тут не тільки в спроможності міського бюджету, а в розумінні необхідності і бажанні допомогти співвласникам покращувати рівень життя, сприяти в підвищенні енергоефективності житла, скорочення витрат на споживання тепла.

Та найважливіше те, що міська рада всіляко підтримує ініціативи самостійного управління співвласниками своїм житлом. Так, наприклад, в Южному працює класна програма по ліфтам, які необхідно замінювати кожні 25 років.

Співвідношення не як у нас 50/50, а 97/3. Дійсно, цей візит корисним став не тільки через нові знання, а й подарував натхнення від молодих, ініціативних та активних управлінців. Це надзвичайно важливо, адже перебуваючи тут, вдома, інколи втрачаєш мотивацію та запал робити щось далі, розвиватись».

Втім, одного бажання не досить, все завжди «спотикається» через гроші. Южне – місто із чималим бюджетом, великою кількістю виробництв і підприємств. Каховці до таких потужностей і середньої заробітної платні поки ще далеко…

Та й житловий фонд у Каховці досить старий, новобудов, по суті, взагалі немає, чого не можна сказати про невеличке місто на Одещині. Там найстаріші будинки 1973 року.

«Однак, все пізнаєш у порівнянні, той самий Херсон відстає від наших каховських ОСББ. Проблеми в обласному центрі й у партнерських стосунках із місцевою владою. Вони не мають револьверного фонду, не є розпорядниками бюджетних коштів. Що це означає? Фактично міська влада сама нав’язує підрядників, закупку матеріалів.

Співвласники будинків жодним чином не можуть проконтролювати виконання робіт чи виключити корупційну складову. Не кращі справи і у Новій Каховці: сьогодні вони переймають досвід у нас, каховчан. Наприклад, у Бериславі ситуація взагалі жахлива», – пояснює Яна Калапач.

Дійсно, завдяки револьверному фонду каховські ОСББ змогли отримати 57 позик на суму 2,5 мільйони гривень. Нагадаємо, що це з 700 тисяч виділених з міського бюджету, що надавались в позику та повертались по колу.

Яна говорить, що поїздки за цією програмою триватимуть протягом всього 2020-го року. Більшість з них – ексклюзивні і досліджують ті питання, над якими ще ніхто не працював. «Наступна подорож буде теж до Одеси з приводу ведення діловодства в ОСББ», – говорить Яна.

Крім цього, серед маршрутів Яни – поїздки по області, де вже вона навчатиме та ділитиметься досвідом саме каховських ОСББ. Розповідатиме про все: успіхи, невдачі та особливості цієї справи в нашому регіоні.

З приводу ж ситуації у сфері комунального життя Каховки та взаємодії ОСББ з міською владою, Яна розповідає, що не все так погано, але покращувати та поглиблювати цей діалог точно треба.

Адже, щоб підтримати ентузіазм молодих людей, а також мешканців маленьких будинків на 8 квартир – конче необхідна підтримка міста.

Олександра СЄРОВА.

Дякуємо за відгук!