На Херсонщині підтвердився пташиний грип

Востаннє такий спалах в області фіксували три роки тому.

Вірус пташиного грипу типу А зафіксували в Голопристанському районі фахівці головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області.

– Під час моніторингу інфекційних хвороб птиці в кінці березня проводився відбір посліду та відстріл дикої перелітної птиці для відбору біоматеріалу. Отримані зразки направили до Одеської регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби. За результатами досліджень встановлено наявність РНК вірусу пташиного грипу типу А в біоматеріалі, відібраному в Голопристанському районі, на території мисливських угідь Олександрівки, – повідомила речниця відомства Олена Піменова.

Під час засідання державної надзвичайної протиепізоотичної комісії (ДНПК) при Голопристанській РДА 1 квітня затвердили план заходів з недопущення поширення грипу птиці на території району. 2 квітня засідання ДНПК провели при Херсонській облдержадміністрації.

На сьогодні проведено зонування неблагополучного пункту, визначено буферну зону та зону нагляду. До буферної зони увійшли лише мисливські угіддя Олександрівської сільради. А до зони нагляду – 4 населені пункти, де утримуються свійські птахи в домашніх господарствах. З метою контролю за епізоотичною ситуацією щодо грипу птиці планується відбір стандартних зразків біоматеріалу у домашньої птиці. А також проведення додаткових епізоотичних обстежень користувачів мисливських угідь на предмет виявлення хворої чи загиблої птиці.

– Рішенням ДНПК зобов’язали структурні підрозділи Держпродспоживслужби провести додатково епізоотичні обстеження угідь Чаплинського, Новотроїцького, Каланчацького, Голопристанського, Генічеського, Скадовського, Каховського районів, біосферного заповідника «Асканія-Нова», Чорноморського біосферного заповідника, національних природніх парків «Нижньодніпровський», «Азово-Сиваський», «Джарилгач», прибережних зон Азовського та Чорного морів, Каховського водосховища та пониззя Дніпра задля оцінки загрози виникнення високопатогенного грипу птиці серед різних видів диких перелітних та синантропних птахів, птиці птахогосподарств та особистих селянських господарств, іншої птиці, яка утримується в неволі, – наголосила Олена Піменова.

Також заплановано провести додаткові лабораторні дослідження в Агрофірмі «Агрохолдинг Авангард», яка експортує продукцію птахівництва.

В Держпродспоживслужбі нагадали, що останні спалахи грипу птиці на Херсонщині були зафіксовані у 2017 році в Каховському, Каланчацькому і Генічеському районах.

Олег БАТУРІН.

Дякуємо за відгук!