Реконструкція центральної площі в Каховці знову відкладається

В Антимонопольному комітеті підтвердили факт порушення законодавства у сфері публічних закупівель «Комунальним транспортним підприємством».

Постійно діюча адміністративна колегія Антимонопольного комітету України з розгляду скарг про порушення законодавства у сфері публічних закупівель визнала правомірною скаргу новокаховської підприємниці Ольги Краковецької на каховське КП «Комунальне транспортне підприємство».

Як вказано в резолютивній частині рішення колегії, оприлюдненій 31 березня , КП «КТП» зобов’язали внести зміни до тендерної документації за процедурою закупівлі «Реконструкція площі перед районним будинком культури».

Як ми вже повідомляли раніше, Ольга Краковецька звинуватила КП «КТП» у корупційних діях, зловживаннях і дискримінації учасників торгів. Після поданої нею до АМКУ скарги відкриті торги призупинили.

Подібні порушення могли бути спричинені бажанням замовника робіт – КП «КТП» – «підлаштувати» перемогу для «своїх» людей». Таке припущення викликало обурення у міського голови Каховки Андрія Дяченка. Як , «це було завідомо неправдивою інформацією». Також Дяченко звинуватив Ольгу Краковецьку у «свідомому затягуванні процесу закупівель».

Натомість, судячи з рішення адміністративної колегії АМКУ, причиною затягування реконструкції центральної площі стали неправомірні дії саме КП «КТП», а не журналістів чи учасників торгів.

Нагадаємо, що реконструкцію центральної площі повинні були завершити ще в 2015-2017 роках. Однак через затягування процедури спочатку депутатами міськради, а потім комунальним підприємством, до початку самих робіт не приступили досі. Єдине, що вдалося зробити – розібрати її наприкінці 2019 року.

Ймовірно, не завершать її і в цьому році. Як заявив на сесії Каховської міськради 26 березня Андрій Дяченко, через спалах коронавірусу і падіння надходжень до місцевого бюджету місто відмовляється від реконструкцій усіх площ, ремонтів усіх доріг та фінансування проєктів розвитку і соціальних програм.

Першою ластівкою стала площа біля міського палацу культури «Меліоратор», тендер на реконструкцію якої КП «КТП» відмінило вже після його проведення, 27 березня. Хоча переможець тендеру – новокаховська компанія «СІМ.» зобов’язалась провести її всі роботи більше ніж на 2 млн. грн. дешевше, ніж планувала витратити на неї міська рада.

6 квітня “Комунальне транспортне підприємство” відмінило торги, які мали відбутись, “відповідно до п.2 ч.1 ст.31 ЗУ “Про публічні закупівлі”: у зв’язку з неможливістю усунення порушень, що виникли через виявлені порушення законодавства з питань публічних закупівель”.

Самі порушили Закон, самі ж відмовились його виконувати.

Також “Комунальне транспортне підприємство” 6 квітня оголосило новий тендер на реконструкцію площі. Аукціон має відбутись 23 квітня.

Вимоги АМКУ в новій тендерній документації КП “КТП” уже врахувало. Тим самим, фактично визнавши правомірність вимог АМКУ і незаконність своїх дій.

. Світлина Олега Батуріна.

Дякуємо за відгук!