П’ятизірковий готель для кіз збудували на Херсонщині

Під Новий рік свята трапляються навіть у «братів наших менших». У сільськогосподарському підприємстві «Агробізнес», що в селі Мар’янівка Каховського району Херсонщини, саме в цей час відсвяткували новосілля кози елітної альпійської породи. Для них тут звели вже другий за рахунком корпус на чотири сотні голів. Начебто ферма як ферма, але їй краще підходить назва п’ятизіркового готелю для кіз. Судіть самі: окрім просторих та світлих загонів із завжди свіжою екопідстилкою з пшеничної соломи, тут є навіть дуже специфічне приладдя, де тварини можуть всмак почухатися. А поїлки – то взагалі ціла хитромудра система!

— Поїлки заповнюємо звичайнісінькою водою з водогону. Але перед тим, як вона туди потрапляє, спочатку її фільтруємо, видаляючи надлишок солей та інших зайвих домішок. Потім подаємо на підігрів, аби її температура складала двадцять градусів. І лише тоді вона надходить до поїлок, де постійно циркулює, щоб не застоювалася, — розповідає начальник господарського відділення підприємства Микола Вретик.

У «козячому готелі» мешканці почуваються чудово

Головна місія доброзичливих до людей і дуже симпатичних кіз (дивись фото) з Мар’янівки – давати якісне молоко без лактози, по три літри на день. Його тут переробляють на десерти і йогурти із натуральними фруктовими та ягідними наповнювачами, бринзу й тверді сири – тільки їх одних на власній сироварні виготовляють п’ятдесят сортів! Але привезені з Австрії та Франції кози та їх потомство, виведене вже в Україні, досить вимогливі. Травичкою та сіном вони не задовольняються, оскільки потребують ще й концентрованих кормів із підвищеним вмістом рослинного білку, та комфортних умов. Навіть доїтися у окрему залу їх виводять закритим коридором, аби протяги не дошкуляли.

Дійне стадо сільськогосподарського підприємства «Агробізнес» справді гідне тих умов, що для нього створили. Адже продукцію з молока, яке воно дає, вже добре розкуштували у Херсоні та Миколаєві, Новій Каховці. Та й самі копитні є неабиякою цінністю: якщо звичайна коза з індивідуального господарства у нас коштує дві три тисячі гривень, то коза альпійської породи – вже сімсот євро, тобто вдесятеро дорожче. Вони – то інвестиція у майбутнє й запорука добробуту для бізнесу, який село годує. Тож  і створюють їм райське життя  із задоволенням.

— Якщо перший корпус для козячої ферми зводила фірма-підрядник, то другий ми повністю збудували власними силами. Лишень усе обладнання французького виробництва купували за кордоном. Новий «козячий готель» обійшовся у понад шість мільйонів гривень, і він того вартий – навіть у тій же Франції та Австрії ферм такого технічного рівня небагато. Тож чекаємо на гарну віддачу, й сподіваємося повернути витрати вже років за п’ять, — прикидає фінансовий директор ТзОВ «Агробізнес», депутат Херсонської обласної ради Данило Репілевський.

Нині в двох корпусах ферми «Агробізнесу» – двісті кіз та козенят. Та за кілька найближчих років тут оселяться вже шістсот тварин: у створених для них ідеальних умовах плодяться вони чудово. А по тому до молочної лінії кіз хочуть додати ще й м’ясну. Адже козяче м’ясо не менш корисне, ніж молоко. Завдяки тому, що не перенасичене холестерином та жиром, воно дуже ніжне. Тож у перспективі будуть і дієтичні сосиски, й інші смаколики з Мар’янівки, що напевне сподобаються і дітям, і дорослим. Треба тільки трохи почекати.

Дякуємо за відгук!