Відмовлятися від районного будинку культури в Каховці не збираються

До «Каховської зорі» звертаються читачі з питаннями щодо долі закладів, які були у власності Каховської районної ради. Тож, надаємо інформацію з приводу Каховського районного культурно-методичного закладу (колишнього БК ім.Фрунзе).

Рішенням сесії районної ради засновницькі права передані Каховській територіальній громаді. На грудневій сесії Каховської міської ради було ухвалено рішення стосовно прийняття у комунальну власність та перейменування закладу. Нині він має назву – Каховський міський культурно-методичний заклад.

Були внесені зміни до установчих документів, заклад пройшов процедуру державної перереєстрації юридичної особи.

Згідно закону України «Про культуру», органом управління культурно-методичного закладу є відділ культури Каховської міської ради.

Щодо майна. Зараз воно знаходиться на стадії передачі Каховській міській раді (процес триватиме до липня 2021 року).

Каховський міський культурно-методичний заклад виступає у ролі балансоутримувача, крім приміщення, де, власне, знаходиться (вул. В.Куликовська, 136), ще будівлі дитячої бібліотеки (вул. В.Куликовська, 90) та бібліотеки по вул. В.Куликовська, 79. На даний час обслуговується і розвивається тільки будівля культурно-методичного закладу. Стосовно долі приміщень колишніх бібліотек рішення буде приймати засновник, тобто міська рада. Бібліотечний фонд знаходиться на зберіганні у приміщенні закладу.

У складі творчого колективу є режисер, методисти, організатори дозвіллєвої діяльності. Працівники мають амбітні плани на майбутнє. Директор закладу Інна Матросова покладає великі надії на впровадження Міністерством культури та інформаційної політики України ідеї створення центрів культурних послуг. ЦКП – це мультифункціональні комплекси, які мають об’єднати бібліотечну та клубну сфери, тут можуть створюватися інформаційні центри, творчі об’єднання, проводитися різні заходи для різновікових категорій населення громади.

Але це, поки що, в перспективі. Особливість саме цього закладу в тому, що невелика глядацька зала і сцена ніби створені для камерних заходів (виступи різних театральних колективів, театрів). Наразі у планах працівників закладу реалізація творчих проєктів, створення виставкової зали, де будуть проходити змінні виставки, як місцевих майстрів, так і відомих широкому загалу митців. Важливим завданням є об’єднання майстрів декоративно-ужиткового та образотворчого мистецтва усієї громади, з якими заклад працював до ліквідації районів. Планується створення інформаційного центру з бібліотечними фондами для різних груп з доступом до інтернету, проведення молодіжних заходів, впровадження інклюзивних культурних ініціатив (вже мають такий досвід) тощо.

Для втілення ідей та задумок міський культурно-методичний заклад має достатню матеріально-технічну базу. Інна Олександрівна зазначила: «Наразі ми залишаємося клубним закладом. Це означає, що на його базі можуть функціонувати різного напрямку гуртки, творчі об’єднання, проводитися майстер-класи, організовуватися тематичні творчі майданчики. У закладі є спеціальне приміщення для хореографії, яке можна задіяти, але воно потребує ремонту. Для надання бібліотечних послуг плануємо трансформувати деякі приміщення закладу, щоб розмістити бібліотечний фонд. Кейс культурних послуг нашого закладу буде включати і організацію презентацій, конференцій, камерних заходів. За таких умов заклад стане місцем спілкування, зустрічей, цікавих розмов та навчання. Тобто маємо багато планів і бажання працювати…».

Олена Демченко.

One thought on “Відмовлятися від районного будинку культури в Каховці не збираються

  • Iryna Mahneva
    16.02.2021 о 20:43
    Permalink

    Дома культуры на Светлово и в Каховке могли бы быть центрами притяжения для всех.Почему нет вечеров танцев ?Кружки разного рукоделия?Занятия по музыке,пению,танцам ДЛЯ ШИРОГО КРУГА людей.Создание интересного досуга для каховчан.Какая камерность?Сборы для 3-4 человек для галочки?Помещения есть у громады и они должны быть задействованы на 100 процентов для громады.

    Відповідь

Дякуємо за відгук!