Ці красиві птахи тут так розмножилися, що невимушено походжають навіть на узбіччях доріг. А у віддалених селах навідуються на городи та не гребують “інспектувати” курячі годівнички за відсутності (часом і в присутності) людей.

Кількість фазанів у регіоні стабільно зростала і в минулому, а за результатами таксації нинішнього року встановила своєрідний рекорд – їх нарахували 52 263, тоді як торік їх було 48 082 особини! І це за того, що вони є об’єктами легального мисливського полювання, і минулоріч їх добули 5567.

То звідки ж їх стільки взялося? Начальник обласного управління лісового та мисливського господарства Тетяна Касіч пояснює: “Первинні мисливські колективи у районах щороку закуповують молодих фазанів у розплідниках, і випускають їх у дику природу тисячами. Тож полювання у розумних рамках популяції не шкодить. Крім того, зими впродовж кількох останніх років на півдні України видалися теплими, ожеледиці якщо й були, то нетривалі. Тож птахи змогли без втрат переносити несприятливий для них сезон, і далі розмножуватися”.

До речі, відновлюється у лісах та плавнях пониззя Дніпра й популяція диких кабанів. До того її добре підкосила африканська чума свиней, і через це торік ліцензоване полювання на них заборонили (за винятком приватних господарств, де кабанів спеціально для цього закуповують та вирощують). Заходи збереження виду далися взнаки: нині чисельність цих копитних знову зросла – з 322 до 531.