«Каховтеплокомуненерго» звернулося до поліції щодо фактів “вимивання” коштів з підприємства колишнім директором

Як ми повідомляли раніше, на виконання доручення міського голови у комунальних підприємствах міста проходить перевірка фінансово-господарської діяльності за останні роки. Сьогодні стало відомо, що крім КП “КТП”, результати такої перевірки вже є й на КПТМ «Каховтеплокомуненерго».

Так, виявлено ряд порушень фінансово-господарської діяльності, допущених колишнім директором Спіжовим В.В. Причому, були виявлені як “невеликі” матеріальні втрати, як то “діагностика жорсткого диску…” за 5100 грн, яку насправді ніхто не робив, але гроші списали, так і уже знайомі нам по “КТП” схеми.

Як ми знаємо з повідомлень влади у 2019-2020 рр., кількість абонентів «Каховтеплокомуненерго» постійно зменшувалась. За цей період з 1616 абонентів залишилось лише 849. Але, наперекір здоровому глузду, кількість робітників навпаки — збільшувалась. На місце однієї вакантної посади, на період декретної відпустки працівниці, Спіжов В. В. прийняв одразу трьох працівників. Частина з них не виконували функції згідно посадових інструкцій, або взагалі не працювали (нібито щось робили віддалено). На таких працівників підприємство “списало” 56 тис грн заробітної плати та 19 тис грн ЄСВ.

Вплинуло на бюджет установи і незаконне призначення т.в.о. директора Спіжова В.В., на період відсторонення Дядіва Є. В., (з 17.03.2020 по 01.06.2020). Ці дії призвели до перевитрат з фонду заробітної плати в сумі 68 тис грн. крім того ЄСВ – 15 тис грн.

Після призначення Спіжов В. В., уклав договір з КП “Каховська керуюча кампанія” — фактично сам з собою, оскільки на той час був і там керівником. Згідно договору, мали проводити ремонт фасаду адмінбудівлі на суму 12,5 тис грн. Навіщо це було зроблено незрозуміло, адже КПТМ «Каховтеплокомуненерго» могло проводити ремонт власними силами, бо мало у штаті підприємства і маляра, і штукатура. Така ж ситуація склалась і при капітальному ремонті ділянки тепломережі на площі біля БК в центрі міста. На це витрачено 291 тис грн, з яких на придбання труб направлено лише 184 тис грн (за даними попереднього кошторису), а решта пішла на рахунок КП «ККК», що нібито виконувало роботу. Разом з тим на даній ділянці використовувались матеріали та обладнання саме КПТМ «Каховтеплокомуненерго». Так лотки для укладання труб, які за усним наказом Спіжова В.В., були вивезені з території підприємства та укладені під площею, не були оплачені, а техніка працювала весь період проведення ремонтних робіт, але також безоплатно.

Знайдено й ще одну статтю видатків, через яку списувались кошти. Так, для покосу трави підприємство наймало працівників та здійснювало доплати штатним робітникам підприємства, придбало мотокосу та списувало бензин і мастило. Витрати паливно-мастильних матеріалів списувались головним бухгалтером підприємства Бородай Л. І., на службові автомобілі, тому суму доцільних витрат підрахувати складно.

Вдарило по підприємству й безпосереднє призначення Спіжова. Як пам’ятаєте, відбувалося воно з “окупацією” території підприємства невідомими в масках, незаконним звільненням працівників, та рукоприкладством з боку колишнього мера Дяченко, по відношенню до колишнього заступника директора “тепловиків”. Наразі, за результатом суду за позовом колишнього заступника, ряд наказів в.о. директора Спіжова В. В. визнано незаконними. Також суд зобов’язав поновити в посаді заступника директора Молчанову О. В., та стягнути з КПТМ «Каховтеплокомуненерго» середнього заробітку за час вимушеного прогулу. Загальна сума виплат Молчановій О. В., за незаконні дії Спіжова В. В., становить майже 100 тис грн.

Крім того, для представлення інтересів Спіжова В. В., (третя сторона) у суді по цій справі, був укладений договір про надання адвокатських послуг, та перераховано за ним 87 тис грн. Акти виконаних робіт відсутні, суми оплати передбачені додатковими угодами і не залежать від самої роботи, не важливо чи взагалі перебував адвокат у суді, чи ні. Цей же адвокат, згідно з документами, «виконував» роботу і в судових засіданнях з НАК «Нафтогаз», хоча насправді цим займався штатний юрисконсульт підприємства, а адвокат – лише отримував кошти за «виконану роботу».

Повертаючись до людей у масках та їх ролі у призначенні Спіжова, для «охорони адмінбудівлі підприємства» за кілька місяців 2020, охоронцям перерахували – більше 111 тис грн.

Звісно ж проводилось і придбання канцтоварів, ремонт та заправка картриджів, надання консультацій в ТОВ «Юран і К», пов’язаному з А.Дяченко. За період роботи Спіжова В. В. туди сплачено 27 512 грн. Всього – 32 тисячі за рік. Звісно ж, вартість товарів у ТОВ «Юран і К» значно перевищувала вартість аналогічного товару у інших постачальників.

Витрачали кошти і на газету Дяченка «Каховські новини». Так на рахунок головного редактора ФОП Мошенський за «надання інформаційних послуг” тільки протягом 2020 року перераховано 101 тис грн.

На скільки нам відомо новий керівник «Каховтеплокомуненерго» Є.В.Позняк вже звернувся до правоохоронних органів з проханням внести відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за фактом розтрати та привласнення колишнім директором Спіжовим В.В. коштів підприємства, розпочати за даним фактом досудове розслідування.

Підготував Сергій МАКОГОН.

Дякуємо за відгук!