До 230-річчя рідного міста: “Каховка зоряна. Каховка зіркова”

Хто з каховчан не пам’ятає зірковий фестиваль «Таврійські ігри»? На ці феєричні 3–5 днів наше маленьке провінційне місто ставало справжньою столицею масштабного Міжнародного музичного свята. В 90-ті — на початку 2000-х років на «таврійському» пагорбі щовечора під відкритим небом збиралось декілька тисяч люду різних вікових поколінь: і місцеві мешканці, і сусіди, і приїжджі до Каховки. Свято музики та краси вабило до себе гостей не тільки з віддалених куточків України, а й з зарубіжжя.

Каховка зоряна

Мабуть, в кожній родині знайдеться хоча б одне фото на тлі каховського причалу з видом на прекрасні білосніжні теплоходи, які, ніби пір’їнки, легенько «гойдались» на зелено-­синіх хвилях каховського моря, зачаровуючи своїм зовнішнім виглядом та ваблячи мріями потрапити на їхні блискучі палуби, в коло зірок українського та іноземного шоу-­бізнесу. Жива музика, мегапопулярні виконавці, неймовірні конкурси краси, азартні пивні чемпіонати — все це разом робило свято просто казковим та дійсно незабутнім.

Одним з гостей нашого міста на початку 2000-х років був харків’янин Віктор Євдокимов. Молодого чоловіка настільки вразила ця дивовижно емоційна фестивальна атмосфера, що власні спогади про відвідини Каховки він втілив у своєму творінні. Талановитий ювелір, разом з майстрами та модельєрами відомої на ювелірних ринках України та закордону Харківської торгівельної марки «Брюс», презентував «зіркові» прикраси з такою рідною для нас назвою «Каховка».

Виробничо-­комерційне підприємство «Брюс» було засноване у 1994р. За роки своєї діяльності під керівництвом генерального директора Ігоря Яцика воно стало крупною ювелірною компанією, що включає в себе дизайнерську студію, фабрику по виробництву ювелірних прикрас та широку сітку дилерського обслуговування. На сьогодні асортимент виробника досить широкий. Це неповторні золоті та срібні вироби зі вставками з дорогоцінних, напівдорогоцінних та штучних каменів, а також ювелірні вироби без вставок: сережки, кільця, підвіски, ланцюжки, браслети, кольє, брошки, запонки, прикраси для волосся, годинники, посуд тощо.

На початку 2000-х рр. на підприємстві було запроваджено так звану «географічну» лінійку назв для ювелірних виробів, насичену романтикою подорожей та пристрастю відкриттів нових міст та країн світу. Саме так у 2006 р. і з’явився набір срібних прикрас: каблучка та сережки «Каховка».

Центральний елемент ювелірної прикраси — мініатюрна фігурка стилізованого під квітку «метелика», крила якого нагадують логотип фестивалю «Таврійські ігри». Тулуб «метелика» без голівки, з видовженим загостреним хвостиком, а крильця прикрашені мініатюрними бусинками та сяючим цирконієм.

Ювелір-­модельєр В.Євдокимов адресував своє мистецьке творіння широким прошаркам населення з різноманітними смаками та доходами. Виконаний з врахуванням останніх тенденцій в моді, вишуканий та неповторний ювелірний набір «Каховка» навіює легкий, романтичний літній образ. Прикраси відмінно підкреслять чарівність як юної модниці, так і зрілої жінки, та підійдуть до будь-­якого предмету гардеробу: від простого, льняного сарафану до дизайнерської вечірньої сукні. Адже невеликі за розміром, трохи видовжені, з щільно фіксуючим «англійським» замочком сережки та вузенька, тендітна каблучка «Каховка» — ексклюзивні прикраси, виконані з досконалою художньою майстерністю в поєднанні з бездоганним смаком.

Взагалі-­то нашому місту дуже пощастило. Велика кількість зірок та знаменитостей національного й міжнародного масштабу побувала Каховці. Свій зоряний шлях свого часу розпочали звідси всесвітньовідомі композитор Олександр Спендіаров та художник Михайло Жук, поет Євген Фомін, літературо- та мовознавець Дмитро Овсянико-­Куликовський, актриса Фаїна Гаєнко. Сьогодення радує нас талантами маленьких та юних каховчан — майбутніх відомих співаків і танцюристів, музикантів і поетів, художників і спортсменів, кулінарів і науковців, яскраві зірочки яких запалюються саме тут, у Каховці. А осяює шлях каховчанам, дарує нам сили й наснагу, мабуть, зоряна Каховка, яка блукає десь в далеких, нерозвіданих просторах безмежного космосу.

Каховка зіркова

Малу планету, а, точніше, астероїд головного поясу, Каховка відкрила 27 вересня 1978 р. та назвала на честь нашого легендарного міста український астроном, науковий співробітник Кримської астрофізичної обсерваторії Інституту астрометричних спостережень Академії Наук України Людмила Черних (1935–2017).

Вона народилась в м.Шуя Іванівської області РРФСР. По закінченню фізико-­математичного факультету Іркутського державного педагогічного інституту працювала в лабораторії по вирахуванню часу й частот Всесоюзного дослідницького інституту фізично-­технічних і радіотехнічних вимірів в Іркутську, де займалась астрономічними спостереженнями. З 1964 р. і до кінця життя працювала у Кримській астрофізичній обсерваторії. Там познайомилась зі своїм майбутнім чоловіком, астрономом Миколою Черних, разом з яким проводила спільні спостереження та наукові дослідження. За роки роботи Людмила Іванівна відкрила 267 астероїдів, серед яких і Каховка.

Вперше цю малу планету зафіксували у сузір’ї Риб як слабеньку зірочку, яка повільно рухалась по небу. Директор Міжнародного планетарного центру, доктор Марсден вирахував по спостереженням Л.Черних попередню орбіту невідомого об’єкту. Виявилось, ця планета спостерігалась астрономами з інших країн у 1953 та 1962 роках. Але, невдовзі вона загубилась і на деяких космічних трасах передбачити її появу було неможливо. У 1975 р. невідома мала планета була нарешті виявлена, але знову загублена. І тільки спостереження 1978 р. виявились успішними, незважаючи на те, що мала планета знаходилась далеко від Землі і мала вигляд слабенької зірки.

У 1979 р. вона стала яскравішою та виднішою і подружжя астрономів Черних спостерігало її протягом двох місяців. На підставі своїх спостережень Л.Черних обчислила та уточнила орбіту планети. 24 липня 1983 р. малій планеті присвоїли постійний номер — № 2894, а 13 липня 1984р. Міжнародний планетний центр затвердив її офіційну назву — Каховка. Коли колеги запитали у Л.Черних, чому вона назвала малу планету саме так, та відповіла: «Хто ж не знає Каховку?! Це прекрасне місто з легендарною історією, яку творять щирі та добрі люди!».

Мала планета Каховка має діаметр близько 14 км та знаходиться на середній відстані від Сонця близько 465 млн. км, а від Землі — 248 млн. км. Найбільше наближення астероїду до нашої планети відбулось 6 грудня 1984 р. В цей час мала планета Каховка знаходилась на відстані 270 млн. км від Землі та була видна в сузір’ї Тільця трохи вище його найяскравішої зірки Альдебарана. За останнє десятиріччя найближча опозиція відбулась 27 жовтня 2011 р. на відстані від Землі в 303 млн. км. В цей момент планета Каховка знаходилась у сузір’ї Риб.

Цікаво те, що серед астрономів-­жінок у 1979–1990 рр. Л. І.Черних займала друге місце в світі за кількістю відкритих малих планет. За значний внесок у розвиток астрономії, за наукові досягнення і відкриття великої кількості нових малих планет Л.Черних відзначена трьома медалями Астрономічної Ради АН СРСР «За виявлення нових астрономічних об’єктів» (1975, 1979, 1982 рр.) та Почесним знаком Болгарської Академії Наук (1984 р.). У 1998 р. Л.Черних стала лауреатом Міжнародної премії «Слов’яни» Української Академії Екологічних Наук, у 2004 р. — лауреатом премії ім. Є.П.Федорова Національної Академії Наук України.

Отож, щоразу милуючись яскраво-­червоним заходом над Дніпром та вдивляючись у глибоке вечірнє небо, знайте, що десь там, у недосяжній височині, серед мільярдів зірок, світить нам мала планета з ім’ям нашого міста.

Сподіватимемось, що ця зірка — щаслива, і ніколи не згасне, як не згасає наша любов до рідного міста. А ще, мріємо про те, що Каховка з кожним роком міцнітиме та процвітатиме довгії літа. Бо це місто — найкраще місто на землі!

Валентина Чечина, старший науковий співробітник Каховської філії Херсонського обласного краєзнавчого музею.

Дякуємо за відгук!