Каховська лікарня брала гроші з хворих на ковід-19

НСЗУ попередило керівництво закладу про можливе розірвання договору в разі повторних скарг від пацієнтів.

Каховська центральна міська лікарня ім. родини Панкеєвих брала гроші зі хворих на ковід-19. Про це “Новому дню” повідомила пресслужба Національної служби здоров’я України.

За інформацією НСЗУ, перевірка закладу у 2020-2021 роках не проводилась. Водночас у відомстві отримували звернення щодо стягнення лікарнею коштів за лікування пацієнтів з коронавірусною хворобою.

“Заклад отримав попередження про порушення договору з НСЗУ. Йому надіслана вимога повернути кошти пацієнтам, адже надання стаціонарної допомоги пацієнтам з ковід-19 покривається Програмою медичних гарантій і повністю оплачується надавачу послуги. Пацієнти, з яких незаконно стягнуті кошти, отримали роз’яснення щодо дій у разі неповернення коштів. Вимагати і отримувати кошти від пацієнтів за такі послуги забороняється. Це є підставою для притягнення до відповідальності”, — повідомила пресслужба НСЗУ.

У разі виникнення повторних скарг і їх підтвердження в НСЗУ вказують, що мають право розірвати договір із закладом.

За інформацією НСЗУ, відомство здійснило 2 моніторингові заклади до медичних закладів Херсонщини, які надають первинну медичну допомогу.

Нагадаємо, що останні роки у Каховці триває конфлікт навколо місцевої лікарні. Спочатку керівництво медичного закладу не могло порозумітися з нині вже ліквідованою Каховською райрадою, а тепер — з керівництвом Каховської міської громади. Представники ЦМЛ звинувачують чиновників у спробах закрити лікарню. Натомість міський голова Віталій Немерець підписав розпорядження про початок службового розслідування відносно директорки ЦМЛ Олени Мазур “щодо неналежного виконання нею службових обов’язків, перевищення своїх повноважень з питань ефективного використання бюджетних коштів та коштів підприємства, здійснення керівництва виробничо-господарською та фінансово-економічною діяльністю, можливого приховування незаконної діяльності в частині проведення в лікарні офтальмологічних операцій по заміні кришталика ока”.

За інформацією НСЗУ, з Каховською ЦМЛ ім. родини Панкеєвих укладений договір на надання 17 груп медичних послуг. Протягом 1 квітня — 31 грудня 2021 року лікарня має отримати з держбюджету майже 39 млн грн.

На фото автора: директорка Каховської ЦМЛ Олена Мазур на засіданні громадської ради при виконкомі Каховської міськради.

Дякуємо за відгук!