“Хибний виклик”: незаконні дії каховської поліції

Будьте обережні з викликом поліції, бо вони можуть вирішити, що виклик хибний та оштрафувати вас на 3 400 гривень.

14 червня 2021 року чоловік викликав поліцію, оскільки був впевнений, що громадяни які в центрі мікрорайону «Свєтлово» в м.Каховка порушують громадський порядок, оскільки вони гучно співали та просили допомогти в якості пожертвувань на благодійні цілі, однак він їх бачив не вперше та запідозрив, що вони є шахраями, які збирають кошти на власні потреби. Крім того, із проханням подзвонити в поліцію та зробити зауваження зазначеним особам до позивача звернулось декілька пенсіонерок, оскільки їм також зазначенні особи заважали. Чоловік пояснив на 102 суть ситуації і до нього направили наряд патрульних.

Представники поліції, які прибули на виклик, без з`ясування обставин відразу склали постанову на чоловіка за завідомо безпідставний виклик поліції з максимальним штрафом у 3 400 гривень.

Чоловік був шокований діями патрульних поліцейських, тому звернувся за допомогою до адвоката та з позовом до суду про скасування цієї постанови та визнання дій поліцейських незаконними.

13 жовтня 2021 року при розгляді справи судом було встановлено, що 14 червня 2021 року поліцейським СРПП ВП №1 Каховського РВП в Херсонській області Юзваком Є.О. було винесено постанову серії ГАБ № 228507 про накладення адміністративного стягнення у вигляді штрафу у розмірі 3400 грн. за порушення чоловіком ст.183 КУпАП.

Згідно протоколу, порушення полягало в тому, що 14 червня 2021 року близько 14:00 години в м.Каховка по проспекту Європейський біля ринку «Грант», перебуваючи в стані алкогольного сп`яніння чоловік здійснив завідомо неправдивий виклик поліції, а саме зателефонував на спецлінію 102 та повідомив, що невідома особа обманним шляхом збирає кошти на свої потреби, зазначеного факту насправді не було.

Як встановлено матеріалами справи, в постанові не зазначено, що саме встановлено поліцією по приїзду на місце і чи відбирались пояснення у осіб щодо фактичних обставин.
Крім того, постановою накладено на позивача штраф в максимальному розмірі встановленому санкцією статті 183 КУпАП, тоді як санкцією передбачено штраф від 850 до 3400 грн.. При цьому в постанові не зазначено причини накладання штрафу на позивача у максимальному розмірі.

В підтвердження наявності складу правопорушення поліцейським до суду не надано доказів, а з наданої до суду постанови неможливо встановити дійсні обставини справи та умисні дії чоловіка щодо завідомо неправдивого виклику поліції.

Суддя визнала дії патрульного поліцейського Юзвака Є.О. незаконними та скасувала постанову про адміністративне правопорушення а провадження у справі закрила за відсутністю у діях чоловіка складу адміністративного правопорушення, визначеного в ст.183 КУпАП.

За матеріалами ““

Дякуємо за відгук!