Каховські лікарі розповіли про основні нюанси щеплення проти COVID-19

За інформацією Каховського міського центру первинної медико-­санітарної допомоги, на кінець листопада у громаді проведено близько 23 тисяч щеплень. Загалом в Україні щеплено вже близько 23 млн. громадян, з них 12,8 млн. отримали хоча б одну дозу, а двома вакциновано майже 10 млн. жителів. 34,5% людей віком старше 60 отримали, принаймні, одну дозу антиковідної вакцини, 27% — дві. Серед освітян першою дозою вакциновано 93%, двома — 79%. Серед медпрацівників першою дозою вакциновано 87%, дві дози отримали 69%.

Наразі, доступні для вакцинації чотири вакцини: AstraZeneca, CoronaVac від Sinovac Biotech, Comirnaty від Pfizer-­BioNTech та Moderna. На початку листопада Україна отримала майже 3 млн. доз вакцини Moderna.

ПРО ВАКЦИНУ MODERNA

Moderna (mRNA‑1273, Spikevax) — це мРНК-вакцина, розроблена американською фармацевтичною компанією та схвалена Всесвітньою організацією охорони здоров’я для екстреного застосування. Її використовують у країнах ЄС, Великій Британії, США, Австралії, а загалом, у понад 70 країнах світу.

Moderna запобігає зараженню штамом “Дельта” на 73,1%, важкому перебігу та смерті від нього на 96,1%, за даними дослідження опублікованого в науковому журналі “Nature”.
Уже понад 1,17 млн. українців щепилися вакциною Moderna. Кожен флакон вакцини містить 10 доз. Відкритий флакон можна зберігати до 6 годин за температури від +2 до +25 °C. Після цього всі невикористані дози підлягають утилізації.

Для того, щоб українці могли щепитися без будь-яких затримок, Міністерство охорони здоров’я рекомендувало відкривати флакон з вакциною Moderna, навіть якщо охочих зробити щеплення цією вакциною менше за 10 осіб. Допускається відкриття флакону для проведення мінімум 6 щеплень. Тож, охочі щепитись, можуть це зробити, навіть якщо залишається кілька невикористаних доз.

ПРО ПРОТИПОКАЗАННЯ ДО ВАКЦИНАЦІЇ ВІД COVID‑19

В КНП “Каховський МЦПМСД” запевняють, що єдиним постійним протипоказанням до щеплення конкретною вакциною є анафілактична реакція на першу дозу цієї вакцини чи на один із компонентів цього препарату.

Тимчасові протипоказання включають: температуру вище 38 °C; лікування моноклональними антитілами або реконвалесцентною плазмою — вакцинація може бути проведена через 90 днів після закінчення курсу терапії; 14 днів із часу введення вакцин проти інших інфекційних хвороб, крім інактивованої вакцини проти грипу, яку можна вводити в будь-який час, навіть одночасно з антиковідною вакциною в різні руки; пробу з туберкуліном або аналіз крові на туберкульоз (IGRA) — їх слід провести та інтерпретувати перед проведенням вакцинації або відкласти щонайменше на 4 тижні.

Пам’ятайте, єдиний протипоказ до вакцинації — важка алергічна реакція на попередню дозу або один із компонентів вакцини.

ХРОНІЧНІ ХВОРОБИ ТА ВАКЦИНАЦІЯ ВІД COVID‑19

Хронічні хвороби не є протипоказанням для вакцинації. Саме хронічні хвороби роблять людину найбільш вразливою до ковіду. Тому людям з бронхіальною астмою, серцево-­судинними захворюваннями, діабетом, ВІЛ, хронічними хворобами нирок, тим, хто перебуває на гемодіалізі, життєво важливо щепитися.

Люди з онкологічними та аутоімунними захворюваннями також у групі ризику і можуть дуже важко перенести COVID‑19, тому їм необхідно щепитися. Втім, якщо людина проходить курс імуносупресивної терапії, вакцинація може бути менш ефективною. Тому варто порадитися з лікарем, коли саме краще зробити щеплення.

Сезонна та побутова алергія не є протипоказанням до вакцинації. Щепитися можна навіть в період загострення хвороби.

ЧИ ТРЕБА ВАКЦИНУВАТИСЯ ТИМ, ХТО ПЕРЕХВОРІВ НА COVID‑19

ВООЗ рекомендує вакцинуватись від COVID‑19, навіть якщо ви вже перехворіли. Імунітет після перенесеної хвороби залежить від індивідуальних особливостей кожної людини і невідомо, скільки природній імунітет захищатиме вас.

Одне із досліджень Центрів з контролю та профілактики захворювань в США (C.D.C) показує, що невакциновані люди, які перенесли COVID‑19 мають вдвічі вищий ризик захворіти на COVID‑19 знову, ніж вакциновані.

Можна відтермінувати вакцинацію на 3 місяці з дати початку хвороби або отримання позитивного ПЛР-тесту, або зробити щеплення раніше, але не раніше ніж через 28 днів- із часу прояву симптомів.

ДРУГА ДОЗА

Найкращий захист вакцини дають через 14 днів після отримання другої дози, тому важливо не зволікати й зробити її якомога скоріше. Мінімально можливі інтервали для вакцин: Comirnaty/Pfizer-­BioNTech — 21 день, Moderna — 28 днів, CoronaVac/Sinovac Biotech –14 днів, Oxford/AstraZeneca — 4 тижні.

Якщо ви пропустили дату другого щеплення, зробіть це за першої нагоди. Друга доза вакцини проти COVID‑19, введена раніше або пізніше рекомендованого інтервалу, зараховується до повного курсу вакцинації. Ви зможете отримати зелений COVID- сертифікат та уникнути важкої хвороби.

Нагадаємо, що отримати другу дозу вакцини можна в будь-якому пункті чи центрі вакцинації в будь-якому куточку України, незалежно від того, де ви отримали першу. Єдиною умовою буде наявність у цьому пункті чи центрі потрібної вам вакцини.

Нагадуємо, що в КНП “Каховський МЦПМСД” щодня працюють два пункти щеплення:

  • АЗПСМ № 1 (центр міста): вул.Велика Куликовська,73; І поверх, каб.110, каб.113; реєстратура — тел. 0503887063.
  • АЗПСМ № 2 (мікрорайон Свєтлово): реєстратура — тел. 0503887059.

Дякуємо за відгук!