«Зрошення — основа наших надбань»

DSC_0029Понад 80 років державне підприємство “Дослідне господарство “Каховське” займається виробництвом та реалізацією насіння сортів і гібридів зернових, зернобобових та олійних культур, а також племінним свинарством, відгодівлею великої рогатої худоби і останнім часом — племінним вівчарством. Господарство входить до складу Національної академії аграрних наук України і працює в структурі інституту землеробства Південного регіону.

Три роки тому директором ДП ДГ “Каховське” було призначено Е.В.Репілевського. Йому належало повернути дослідному господарству колишню славу і ввести підприємство в число передових агропідрозділів.
— Чи досягнуто поставленої мети? — з цим та іншими запитаннями кореспонденти “Каховської зорі” звернулися до Едуарда Вікторовича.
— В сільському господарстві всі проблеми розв’язати і здійснити всі завдання просто неможливо. Але зрушення на краще в нашому господарстві відбулися однозначно. Головне — вдалося створити боєздатний трудовий колектив, успішно вирішити кадрові питання, поліпшити умови та оплату праці. До слова, у порівнянні з 2009 роком в нас постійно зростає фонд оплати праці. Порівняйте: у 2009 році він сягав 3 мільйони 168 тисяч гривень, в 2010 р. — 5 мільйонів грн., в 2011р. — 6 мільйонів, а в 2012р. (дуже несприятливому році за погодними умовами) — 6,7 мільйона гривень. Три роки тому “Каховське” мало 2,5 мільйона гривень боргів. Нині ті борги реструктуризовані і господарство дисципліновано щомісяця сплачує їх по 70 тисяч гривень. Що стосується власного виробництва сільгоспродукції, то воно зросло з 11 мільйонів гривень в 2009 році до 46 мільйонів грн. у 2012році. Помітно зросла й загальна сума податків, що її перераховує державі наше підприємство: з 1 мільйона 359 тисяч гривень в 2009р. до 3 мільйонів 576 тисяч грн. у 2012році.
— Цікаво, а в населених пунктах Кам’янської сільської ради, тобто у ваших так званих бригадних селах, є безробіття?
— В наших бригадних селах, і в тому числі й у Кам’янці, безробіття як поняття не існує. Хто хоче, той працює. Це однозначно. “Каховському” і сьогодні потрібні працьовиті механізатори, тваринники, спеціалісти різних галузей… До речі, за три роки кількість працюючих в нашому господарстві збільшилася з 108 до 170 трудівників, їх середньомісячна заробітна платня складає 3200 гривень.
— Цифра вражає… Вражає і той факт, що минулого року, попри всілякі негаразди, валове виробництво сільськогосподарської продукції в “Каховському” зросло у порівнянні з благополучним 2011 роком на 3,9 мільйона гривень. Як би Ви це пояснили?
— Ефективніше почали використовувати землю, особливо поливну ниву. Без зрошення в наших Таврійських степах прибутково господарювати неможливо. “Каховське” зараз обробляє 6 тисяч 800 гектарів землі на території Кам’янської сільради, з яких 2600 га зрошувані. І стільки ж гектарів ми орендуємо у с.Маркєєво Чаплинського району, де вирощуємо такі перспективні породи овець, як асканійська каракульська та асканійська крос-бредна. Коли я очолив державне підприємство, в активі залишалося менше 14 дощувальних машин “Фрегат”. Зараз маємо 51 “Фрегат”. Ми повністю відновили всі зрошувані мережі “Каховського” і продовжуємо збільшувати поливну ниву. Наприклад, в поточному році за рахунок впровадження крапельного зрошення і нових прогресивних видів штучного дощування збільшимо зрошуваний масив на 200 гектарів. Завдяки вдумливому використанню режимів поливів тих чи інших сільгоспкультур, чіткого дотримання науково обґрунтованих сівозмін на поливі та вмілому застосуванню новітніх агротехнологій “Каховське” минулого року виростило по 41,1 центнера на кожному зрошуваному гектарі ранніх зернових, а в позаминулому році довело урожайність сої до 47 центнерів з гектара. В 2011 році “Каховське” отримало диплом міністра агрополітики та продовольства України в номінації “Лідер галузі”.
— Едуарде Вікторовичу, а яка участь “Каховського” у вирішенні соціальних програм на селі?
— Допомогли газифікувати с.Червоне Поділля, а зараз допоможемо газифікувати дитячий садок в с.Кам’янка. Брали участь у спорудженні храму Святих рівноапостольних Єлени та Костянтина в с. Кам’янка, забезпечуємо продуктами харчування Червоноперекопський професійний ліцей і районне товариство інвалідів, ветеранам нашого державного підприємства щомісячно доплачуємо до пенсії по 100 гривень. Предметно займаємося оздоровленням наших трудівників та їх сімей на Арабатській Стрілці, допомагаємо Кам’янській загальноосвітній середній школі, до нового навчального року зробили там ремонт, забезпечили учбовий заклад новими меблями, оргтехнікою, підключили комп’ютери до інтернету. Відкрили спортзал з тренажерами, почала працювати секція з вільної боротьби у спеціально обладнаному приміщенні. Відновлюємо систематичну роботу стадіону. Будемо предметно займатися масовим розвитком футболу. А для цього конче необхідно мати в нашому господарстві дорослу та юнацьку футбольні команди, які б працювали за принципами наступності та примноження спортивної честі “Каховського”…
— Едуарде Вікторовичу, зрозуміло, що ваше державне дослідне підприємство було створено з метою організаційно-господарського забезпечення науково-дослідних установ Національної академії аграрних наук умовами для проведення досліджень, випробувань і доопрацювання наукових розробок, їх апробації, проведення виробничої перевірки наукових надбань та впровадження їх у виробництво. Це за теорією. А насправді на прикладі “Каховського” вітчизняна аграрна наука має відчутний вплив на хід справ в галузі рослинництва і тваринництва?
— Звичайно, наші командири виробництва підтримують певні ділові стосунки і з вченими-землеробами, і вченими-тваринниками. В нашому господарстві постійно бувають науковці інституту землеробства Південного регіону та інституту тваринництва степових районів ім. М.Ф.Іванова “Асканія-Нова”. Той факт, що навіть минулого посушливого року ми зібрали понад 4 тис. тонн зернових культур, а врожайність сої на кожному гектарі склала більше 40 центнерів, говорить про плідність наших взаємозв’язків. До слова, в поточному році ми вирощуємо ранні зернові культури на площах, де штучний полив забезпечують 17 “Фрегатів”. Сподіваюся, науковці допоможуть нам виростити й вагомий врожай кукурудзи на зерно на крапельному зрошенні (плануємо взяти з кожного гектара по 140-160 центнерів качанистої). Вважаємо, що отримання занадто вагомих врожаїв не повинно бути самоціллю. Бо ж виснажується земля, особливо грунт втрачає родючість на інтенсивному зрошенні. Іншими словами, треба системно давати підживлення землі мінеральними та органічними добривами. А де взяти ці органічні добрива, коли більшість вітчизняних дрібних та середніх господарств не займається тваринництвом?! Ось чому ДП ДГ “Каховське” взяло курс на інтенсивний розвиток багатогалузевого тваринництва, і тут нам вельми стали у нагоді солідні, перспективні розробки науковців інституту степових районів ім. М.Ф.Іванова “Асканія-Нова”. Багато корисного вже зробили для нашого господарства вчені цього інституту доктор сільськогосподарських наук П.І.Польська і завідуюча лабораторії селекції овець кандидат сільськогосподарських наук Н.А.Кудрик. Це завдяки їх допомозі “Каховське” почало успішно розводити асканійську м’ясо-вовнову та асканійську каракульську породи овець. Взагалі-то вважається, що в Україні зараз не дуже сприятливі умови для розвитку вівчарства: попит на вовну помітно скоротився. Але ми робимо ставку на розвиток м’ясного напрямку вівчарства, тож минулий рік засвідчив, що робимо правильно. Тільки споживачам Автономної Республіки Крим “Каховське” протягом 2012р. реалізувало 36 тонн баранчиків вагою 50 кілограмів за досить вигідною ціною. При цьому ми зберігаємо вівце-маток та ярок, аби наростити отару до належних кондицій.
Щодо насінництва, а “Каховське” займається первинним насінництвом, тобто розмножує його для застосування в інших вітчизняних господарствах, то я вважаю, що в цій важливій справі наші науково-дослідні інститути ще недороблюють. По-справжньому перспективних, районованих сортів зернових, технічних та олійних культур саме української селекції в нас ще малувато. І особисто мені нині не зрозуміло, як директору дослідного господарства, навіщо тоді вкладати у вітчизняну землеробську науку такі солідні кошти, якщо ніякої практичної віддачі від них вже чимало років нема? Так, впроваджуються всілякі французькі, американські, югославські гібриди та насіння, але ж таким чином ми надаємо економічну підтримку іноземним, а не доморощеним вченим та землеробам. Ось і виходить, що державне українське підприємство “Каховське” вирощує і реалізує протягом року від 800 тонн суперелітного чи елітного насіння озимої пшениці, а могло б виробити до 5 тисяч тонн.
— Едуарде Вікторовичу, Вам особисто як керівнику агрогосподарства нині щось заважає ефективно займатися сільськогосподарським бізнесом?
— Мені особисто — ні. Зрозуміло, проблемні питання є у будь-якій справі, але успішно розв’язувати їх навряд чи хтось відверто заважатиме. Тим паче, державні агропідприємства мають певні переваги перед приватними, бо звільнені від сплати податків за користування землею та сільгоспмайном. До того ж помітно розширилися можливості держгосподарств стосовно вибору стратегії і тактики ефективного економічного розвитку, про що я докладніше вже говорив. Наші головні виробничі намітки в поточному році: зібрати з кожного поливного гектара по 50 центнерів сої, 60 центнерів озимої пшениці і 140 центнерів кукурудзи на зерно. Орієнтовно плануємо річне валове виробництво сільгоспродукції довести до 50 млн. гривень.
— І останнє запитання, Едуарде Вікторовичу… Наприкінці грудня 2012 року наказом міністра агрополітики та продовольства України М.Присяжнюка Вас було призначено виконуючим обов’язки директора Каховського державного агротехнічного коледжу. Чи не означає це, що в недалекій перспективі в районі буде створено державну виробничо-технічну структуру, подібну до радгоспу-технікуму, який працював в с.Коробки до розвалу радгоспно-колгоспної системи?
— Сьогодні відповісти щось конкретне складно. Мене як виконуючого обов’язки директора агроколеджу зараз в першу чергу хвилює, аби в учбовому закладі були створені всі належні умови для забезпечення нормального навчально-виховного процесу, щоб працювала їдальня, щоб було затишно у гуртожитках, щоб нарешті відновилося газове опалення… Тобто Каховський державний агротехнічний коледж має діяти як єдинний цілисний учбово-побутово-господарський комплекс, де готують першокласних спеціалістів для вітчизняного агропромислового комплексу. І сподіваюсь, що спільними зусиллями ми зробимо все можливе, аби саме так і сталося.
— Дякуємо за інтерв’ю.

Спілкувалися Валерій РУДЕНКО, Володимир МЕНИСЕНКО.

На знімку: опісля оперативної наради в ДП ДГ “Каховське” - (стоять) директор Едуард Репілевський, головний інженер Володимир Проценко, головний агроном Андрій Ярощук, голова ради ветеранів господарства Сергій Наумович, (сидять) касир Тамара Буряк і бухгалтер Ірина Павленко.

На знімку: опісля оперативної наради в ДП ДГ “Каховське” — (стоять) директор Едуард Репілевський, головний інженер Володимир Проценко, головний агроном Андрій Ярощук, голова ради ветеранів господарства Сергій Наумович, (сидять) касир Тамара Буряк і бухгалтер Ірина Павленко.

 

Поділитися в соц. мережах

Опубликовать в LiveJournal
Опубликовать в Мой Мир
Опубликовать в Одноклассники