Нові тарифи чи вода по годинах?

В Україні знову назріла потреба підвищення тарифів на холодну воду. Не залишився осторонь і наш водоканал, який уже заявив про необхідність коригування тарифу, який ухвалили лише у серпні цього року.

Частина комплексу Каховських очисних споруд.

Аналогічна ситуація і в інших містах країни, де водоканали підвищувати тарифи збираються до 30%. У Каховці підвищення складе близько 17%. У середньому таке підвищення коштуватиме середній сім’ї 50 грн на місяць.

Уникнути підвищення тарифів у 2022 році не вдасться, — заявили у Каховському водоканалі. Більш того, про серйозність ситуації заявили й в Асоціації «Укрводоканалекологія», де альтернативою подорожчання називають перехід на погодинну подачу води. У зв’язку з цим Асоціація навіть скликала екстрене засідання Ради директорів водоканалів України у п’ятницю, 17 грудня, для напрацювання спільного рішення для виходу з ситуації.

Головною причиною необхідності підвищення тарифу в поточному році стало збільшення вартості електроенергії в 1,6 разів. Складова електроенергії — це 30% тарифу. Разом з тим вартість електроенергії для водоканалів України сьогодні майже найвища у порівнянні з іншими країнами Європи. Водночас, вартість послуг з водопостачання майже у 3 рази нижча від європейської. Крім того, з 1 січня 2022 року на 20% підвищується вартість передачі та розподілу електроенергії. Значно зросли ціни на реагенти, без яких неможливе постачання якісної питної води. Разом з тим, у зв’язку зі змінами, внесеними до Податкового кодексу України, збільшилися ставки податку на спеціальне водокористування та екологічного податку більш, ніж у два рази.

Як зазначають в Асоціаціїї водоканалів, в порушення закону, НКРЕКП оприлюднила структуру тарифів на 2022 рік із значними збитками для підприємств, що надають послуги з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення. Для порівняння: при ринковій ціні на електроенергію близько 4 грн/КВт·год НКРЕКП включає до тарифів на послуги майже у 2 рази меншу вартість.

У цих умовах відмова НКРЕКП затвердити підвищення тарифів на холодну воду до кінця року загрожує перебоями у її постачанні. Водоканали будуть змушені перейти на погодинну подачу води, за графіками, — попередили в асоціації “Укрводоканалекологія”.

Невідповідність тарифів на електроенергію призведе до того, що водоканали не зможуть вчасно розрахуватися з постачальниками електроенергії та опиняться перед загрозою відключення від послуг, зазначили в асоціації.

Відключення їх від електроенергії взимку призведе до зупинки теплопостачальних підприємств та екологічних катастроф. Важко недооцінювати наслідки зупинки каналізаційних насосних станцій та очисних споруд.

ЯК ЗМІНЯТЬСЯ ТАРИФИ НА ХОЛОДНУ ВОДУ

Згідно повідомлення КВУ “Каховський водоканал”, діючий тариф відшкодовує лише 70% затрат підприємства. Таким чином, постачальник вже зараз несе витрати та працює “в мінус”.
Ще одним обумовленням зростання стало подорожчання газу для опалення об’єктів. Так в листопаді 2021 року, ціна природнього газу для підприємств склала 30,53 грн./м3. Разом з цим, у чинних тарифах на централізоване водопостачання та централізоване водовідведення врахована ціна за постачання природнього газу 6,637 грн./м3. Збільшення тарифу на постачання природнього газу склало 460%.

Підсумовуючи вищезгадане, згідно розрахунків КВУ “Каховський водоканал”, тариф пропонують збільшити на 18,4% для послуги центрального водопосточання (з 13,18 грн/м3 до 15,61), на 17,4% для централізованого водовідведення (19,60 грн/м3 до 23,02), на 21,7% за очистку стоків. Загалом економічно обґрунтований тариф, за розрахунками водоканалу, має збільшитись на 17,8%, або на 5,85 грн (з 32,78 грн/м3 до 38,63).

Для порівняння, у серпні 2021 року Новокаховський водоканал збільшив свої тарифи до 36 грн/м3, а вже з 2022 року збирається підвищити їх до 51,62 грн. Таким чином, лише вартість водовідведення для новокаховчан стане майже такою, як увесь тариф у Каховці — 34,52 грн/м3.

Директор КВУ “Каховський водоканал” Ігор НАСОНОВ;

Дякуємо за відгук!