Стала відома вартість обов’язкового техогляду

З 1 вересня 2022 року в Україні мають запровадити обов’язковий техогляд легкових автомобілів, що передбачено угодою про асоціацію з Євросоюзом. За попередньою інформацією, вартість техогляду для легкових машин становитиме 1000 гривень, а для вантажних – 1500 гривень.

Автомобілі повинні перевіряти через 4 роки після реєстрації, а потім кожні 2 роки. Техогляд зобов’язані проходити нові власники машин протягом 10 днів після перереєстрації на своє ім’я, після ДТП (якщо були пошкоджені елементи, що впливають на безпеку).

Якщо автомобіль зупинять без техогляду або з простроченим техоглядом, водія оштрафують на 1700 гривень. Повторне порушення – позбавлення прав водія.

Експерти під час техогляду виявлятимуть та аналізуватимуть усі пошкодження. За найменшого сумніву автомобіль не допустять до подальшої експлуатації. Крім того, техогляд не пройдуть машини із зміненою конструкцією, якщо це не було оформлено офіційно.

У законопроекті, розробленому МВС, передбачається так звана придорожня технічна перевірка. Це означає, що технічний стан автомобілів перевірятимуть прямо на дорозі. Для цього поліція отримає відповідні пересувні станції. Щоправда, деякі юристи стверджують, що для придорожніх перевірок немає законодавчої бази, тобто на даний миє вони є незаконними.

Дякуємо за відгук!