В Каховці відбувся мітинг присвячений Дню вшанування учасників бойових дій на території інших держав

15 лютого 2022 року відбувся мітинг присвячений Дню вшанування учасників бойових дій на території інших держав, встановлений згідно з Указом Президента від 11 лютого 2004 року. Ця дата вибрана не випадково: 15 лютого 1989 року завершилась радянська військова інтервенція в Афганістані.

Через горнило тієї війни пройшли 160 тисяч українців, 12 тисяч з них отримали поранення, контузії, були скалічені, а 3360 – не повернулися до своїх домівок. Окрім афганської, за часів СРСР, українські військові брали участь і в інших локальних війнах і збройних конфліктах на території 16 іноземних держав – вони виконували «інтернаціональний» обов’язок в Угорщині, Єгипті, В’єтнамі, Ефіопії, Сирії, Анголі, Мозамбіку, на Кубі та в інших «гарячих» точках.

В цей день біля пам’ятника воїнам-інтернаціоналістам зібралися воїни-афганці, члени ветеранських організацій міста, представники влади, містяни.

«Хоча зараз поряд з нами нема багатьох друзів та побратимів, але їх немає тільки фізично. Пам’ять про них залишається у кожного в серці, поки ми живі», – звернувся до присутніх Віталій Немерець. Міський голова висловив вдячність за чесне і сумлінне виконання військової присяги, за незбориму силу духу та героїзм, за збережене бойове братерство, за те, що передають свій досвід підростаючому поколінню, адже духовні цінності учасників бойових дій мають велике значення і сьогодні, в умовах тривожного сьогодення.

Керівник Каховської ветеранської організації воїнів – інтернаціоналістів Наталія Скін привітала побратимів словами вдячності за героїзм, відвагу, незламний дух братерства, за почуття особливої підтримки.

Благочинним Каховського округу Новокаховської та Генічеської єпархії Протоієреєм Миколаєм, під час церемонії, проведено панахиду за загиблими воїнами. Хвилиною мовчання присутні вшанували пам’ять усіх загиблих, в тому числі тих, хто загинув на сході України в теперішні часи.

До пам‘ятного знаку воїнам-інтернаціоналістами було покладено вінки та квіти.

З кожним роком все далі історія віддаляє нас від вогняних років Афганської війни, але час непідвладний викреслити з нашої пам’яті приклади мужності і вірності синів своєї Батьківщини, які з честю виконали свій військовий обов’язок, стали гідним прикладом людської мужності та героїзму.

Каховська міська територіальна громада.

Дякуємо за відгук!