Пенсіонери в Україні втратять субсидії: хто не має права на отримання соцдопомоги у 2022 році

Не всі пенсіонери в Україні мають право на отримання субсидії. Так, пільги на оплату комуналки не можуть отримати громадяни, яким не вистачає необхідного трудового стажу.

Відповідно до п. 12 Постанови КМУ №1098 “Про Порядок призначення тимчасової державної соціальної допомоги непрацюючій особі, яка досягла загального пенсійного віку, але не отримала права на пенсійну виплату”, соцдопомога пенсіонерам не призначається у випадку, якщо:

  • Особа отримує пенсію, в тому числі і соціальну, працює чи веде іншу діяльність, отримуючи дохід.
  • Хтось із членів сім’ї протягом року перед зверненням за субсидією здійснив купівлю (оплату послуг) на суму понад 50 тис. гривень.
  • Середньомісячний сукупний дохід сім’ї з розрахунку на одну особу за попередні півроку перевищує 100% прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб.
  • Внаслідок вибіркової перевірки у пенсіонера виявлено додаткові джерела доходів, не зазначені у декларації про доходи та майно.
  • У власності особи або членів її сім’ї є друга квартира (будинок) за умови, що загальна площа житла перевищує 21 кв. м на 1 члена сім’ї та додатково 10,5 кв. метра на сім’ю, або більше одного автомобіля (іншого ТЗ, механізму).

Проте, тимчасова фінансова допомога пенсіонерам, які не мають достатнього пенсійного стажу, може призначатися всупереч деяким вищезгаданим обмеженням після висновку комісії, якщо в сім’ї є людина з інвалідністю.

Разом із усіма документами на подачу субсидії, пенсіонери також мають подати довідку про доходи через Портал електронних послуг Пенсійного фонду.

Дякуємо за відгук!