Соціальні послуги підвищують якість життя

соц послугиЗ метою реалізації в Каховці соціальних ініціатив Президента України В.Януковича щодо надання соціальних послуг та забезпечення якісних умов життя ветеранів війни і праці позавчора у територіальному центрі соціального обслуговування відбулася нарада керівника і спеціалістів управління праці та соціального захисту населення з соцробітниками центру, які здійснюють обслуговування ветеранів за місцем їхнього проживання.

Розпочав нараду секретар міської ради, заступник голови міської організації Партії Регіонів О.Гончаров, вручивши партійні квитки новим членам – працівникам терцентру Т.Колосовській і Л.Гребняк.
Під час інформаційної зустрічі, проведеної управлінням праці та соціального захисту населення Каховської міської ради, було зазначено, що в основі нової соціальної політики держави, як це визначено ініціативами Президента України та урядовою Стратегією реформування системи надання соціальних послуг, є раннє виявлення осіб і сімей, які потребують соціального захисту, забезпечення адресності в наданні соціальних допомог і послуг, а також підвищення їх якості і наближення до людей. Питання зростання соціальних стандартів і загальне поліпшення якості життя мешканців нашого міста, як і в масштабах усієї України, є пріоритетним в діяльності органів виконавчої влади.
У нашому місті щомісячно кожна п’ята родина отримує допомогу держави, у тому числі – малозабезпечені сім’ї, сім’ї з дітьми та інваліди. З початку року державної допомоги в місті надано на суму 22464,0 тис.грн.
42 особи отримують допомогу на догляд за інвалідом І чи ІІ групи внаслідок психічного розладу.
У 2013 році 2629 сімей міста користувалися безготівковою субсидією на житлово-комунальні послуги. Загальна сума нарахованих субсидій на оплату послуг склала понад 2144 тис. грн.
Готівкову субсидію на придбання скрапленого газу та твердого пічного побутового палива призначено 156 родинам на суму понад 140 тис. грн.
Адресну грошову допомогу на тверде паливо та скраплений газ отримали 147 сімей на загальну суму понад 66 тис. грн.
В місті виявлено 403 громадян, які потребують надання соціальних послуг.
Про запровадження в Каховці різноманітних видів соціальних послуг та наближення їх до підопічних центру розповіла директор Л. Коняшина.
У територіальному центрі функціонує чотири відділення, основним є відділення соціальної допомоги вдома, в якому працює 33 соціальні робітники, обслуговується 320 пенсіонерів та інвалідів. Загальна кількість видів соціальних послуг, що надаються громадянам, збільшилася на 5% у порівнянні з минулим роком.    Новим є відділення соціально-побутової адаптації, в якому  запроваджена нова соціально-педагогічна послуга «Університет третього віку», основними завданнями якого є організація безкоштовного навчання та надання послуг освітніх заходів людям похилого віку. Нами ретельно вивчалися потреби слухачів, тож відкрито два факультети: «Основи медицини, здорового способу життя», а з 1 вересня – «Основи комп’ютерної грамотності».
Розвивається клубна робота, працює «Клуб активного довголіття», проводяться вечори відпочинку, в яких беруть участь 210 осіб. У відділенні працює соціальний педагог, котрий допомагає хворим, що перенесли інсульт або інфаркт, відновити мову, або провідує одинокого пенсіонера та надає консультативну допомогу. Послугами відділення соціально-побутової адаптації користуються 340 громадян.
Відділенням соціально-медичних послуг надаються послуги з профілактичного масажу у масажному кабінеті терцентру і на дому
Введено медично-оздоровчі процедури з ароматерапії. Медичними послугами користуються 332 пенсіонери. В цьому році надано 847 послуг з масажу на платній основі, на безоплатній – 1071 послуга, з ароматерапії – 301 послуга.
У відділенні з організації адресної натуральної та грошової допомоги зареєстровано 1922 особи. Великим попитом користуються перукарські послуги, послуги з манікюру та педикюру, обрізка кущів та дерев, рубання дров, дрібний ремонт на дому. У 2010 році терцентр пропонував два види перукарських послуг, зараз – 16. Станом на 1 вересня 2013р. надано 3028 перукарських послуг, 1250 послуг з манікюру та педикюру, 171 послуга з обрізання кущів та дерев, рубання дров, дрібного ремонту на дому. 236 громадянам надана гуманітарна допомога речами, що були у вжитку. 754 громадянам надана натуральна допомога овочами, розсадою, суницею та виноградом. Всього надана допомога на 11401 грн.
Розширена мережа надання соціальних послуг, відкрита філія терцентру при ПК «Меліоратор», для зручності громадянам, які мешкають в ж/м Свєтлово, працює перукарня на 2 робочі місця, факультет «Університету третього віку», «Основи медицини здорового способу життя». У районній бібліотеці проходять навчання слухачів факультету «Основи комп’ютерної грамотності»
В терцентрі працює «Школа соціального робітника», де планово проводяться навчання соціальних робітників по підвищенню кваліфікації, вивчають нові Положення, Закони, вимоги по підвищенню якості надання соціальних послуг.
У фінальній частині наради виступили завідувач сектору управління праці та соціального захисту населення Каховської міської ради В.Парій, спеціаліст Т.Атлеснова, які повідомили про зміни законодавства з питань соціального забезпечення населення, у тому числі з питань надання різних видів державних соціальних допомог, житлових субсидій і забезпечення мешканців міста технічними та іншими засобами реабілітації.
На виконання соціальних ініціатив Президента України В.Януковича Постановою КМУ від 5 квітня 2012 року № 321 було затверджено Порядок забезпечення технічними засобами реабілітації інвалідів, дітей-інвалідів та інших окремих категорій населення.
Інваліди та діти-інваліди забезпечуються технічними й іншими засобами відповідно до індивідуальної програми реабілітації, або довідки ЛКК.
За новим Порядком інвалідам надано право самостійно обирати модель засобу та підприємство-виробника; здійснювати замовлення ТЗР через управління, сервісний центр або безпосередньо звертатися з направленням до підприємств-виробників.
Позитивним також є те, що після виготовлення замовлення сервісний центр поставляє ТЗР за місцем фактичного проживання інваліда, який має право перевірити якість виробу і лише після цього підписати акт прийому-передачі технічних засобів реабілітації.
Протягом поточного року 136 інвалідів вже забезпечено технічними засобами реабілітації, в тому числі 6 дітей-інвалідів, які отримали 9 одиниць ТЗР, 48 осіб забезпечено протезно-ортопедичними виробами, в тому числі – 5 дітей-інвалідів.
Грошову компенсацію замість санаторно-курортної путівки протягом поточного періоду 2013 року отримали 26 інвалідів ВВВ на загальну суму 8670 грн. та 3 інваліди загального захворювання на суму 765 грн.
Законом України від 04.07.2013 N 410-VII внесено зміни до статті 3 Закону України «Про державну допомогу інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам». З 28.07.2013р. збільшено надбавку на догляд за дитиною-інвалідом.
Надбавка на догляд за дитиною-інвалідом підгрупи А віком до 6 років встановлюється в розмірі прожиткового мінімуму для дітей віком до 6 років; на дитину-інваліда підгрупи А віком від 6 до 18 років – в розмірі прожиткового мінімуму для дітей віком від 6 до 18 років.
Надбавка на догляд за іншою дитиною-інвалідом встановлюється: на дитину-інваліда віком до 6 років – в розмірі 50 відсотків прожиткового мінімуму для дітей віком до 6 років; на дитину-інваліда віком від 6 до 18 років – в розмірі 50 відсотків прожиткового мінімуму для дітей віком від 6 до 18 років.
На підставі медичних висновків про дітей-інвалідів віком до 18 років (підгрупа А), отриманих від лікарсько-консультативних комісій закладів охорони здоров’я, буде здійснено масовий перерахунок дітям-інвалідам, які вже отримують соціальну допомогу з надбавкою на догляд з 28.07.2013р.
Питання кращого забезпечення адресності, доступності та якості послуг у рамках реалізації соціальних ініціатив Президента України в місті триває.
Андрій Скрипніченко, начальник управління праці та соціального захисту населення міської ради.

Дякуємо за відгук!

Pin It on Pinterest