Наш святий обов’язок – пам’ятати

15 лютого 1989 року все населення тоді ще Радянського Союзу з завмиранням сердець слідкувало за кадрами телевізійних новин: з далекого Афганістану поверталися на рідну землю солдати… Війна закінчилася… Страх відлинув з сердець і тих, хто їхав додому, і тих, хто на них чекав…

25 років минуло з того дня, але і дотепер наш святий обов’язок – не забути ту війну і не допустити, щоб подібне повторилося.
В день Стрітення Господнього зібралося воїнське братство інтернаціоналістів в Свято-Покровському кафедральному соборі, щоб запалити свічки пам’яті по своїх побратимах, які навік залишились 20-літніми, своєю кров’ю скропивши загадкову чужу землю…
І лягли на їх честь до підніжжя пам’ятника воїнам-інтернаціоналістам вінки та квіти, як символ невмирущої чоловічої дружби:
«Каких друзей война мне подарила,
Да тех, кого потом назад взяла,
Меня убить хотела и убила,
Да что с того, что жизнь не забрала…»
Ці слова зрозуміє лише той, хто пройшов горнило того страхіття, хто бачив на власні очі те, про що й досі не наважуються писати історики.
Віддати данину тим, хто має статус «воїн-інтернаціоналіст», тим, хто виконував свій військовий обов’язок на території інших держав, та відзначити 25-річчя виведення радянських військ з Демократичної Республіки Афганістан запросив до РБК ім.Фрунзе IV фестиваль воєнно-патріотичної пісні «Пам’ять».
Вшанувати своїх співвітчизників прийшли поважні гості: В.Сторчак, голова Каховської райдержадміністрації, М.Крупін, голова районної ради, О.Карасевич, міський голова, та його заступник В.Чернявський, І.Велікорецький, військовий комісар Каховського об‘єднаного міського військового комісаріату, єпископ Новокаховський і Генічеський Філарет, В.Шелестова, заступник голови міської організації Партії Регіонів, В.Мельничук та А.Мовчан, секретарі районного та міського осередків КПУ, Л.Причина, помічник народного депутата М.Опанащенка. Слова привітань від них були щирими і теплими, а подарунки – щедрими: члени міської та районної організацій воїнів-інтернаціоналістів, матері та дружина 6 загиблих афганців отримали грошову допомогу, подарунки, медалі та грамоти. А сім’я В.Скіна завдяки клопотанню міської влади стала власником квартири.
Чудовий концерт, світлі дитячі посмішки, їх дзвінкі голоси додали настрою, повернули до сьогодення від спогадів, які й досі живуть в серцях посивілих воїнів.
Жанна Кисельова.

Дякуємо за відгук!