Рубрики | Офіційно

Захист ветеранів-афганців у полі зору держави

20 Февраль 2014, admin

В управлінні Пенсійного фонду України в м.Каховка та Каховському районі минулого тижня відбулася телефонна “пряма лінія” з начальником управління Н.Палигою та заступником начальника управління Г.Потапенко. Тема діалогу – соціальний захист ветеранів-афганців.

- Я отримую пенсію по інвалідності, призначену у 1990 році відповідно до Закону України «Про пенсійне забезпечення  осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб». 2013 року мені було надано чергове звання. Чи є це підставою для перерахунку моєї пенсії?
- За статтею 63 Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб», звільненим зі служби військовослужбовцям, особам, які мають право на пенсію відповідно до цього закону та яким надано чергові військові (спеціальні) звання під час перебування їх у запасі або відставці, не перераховують раніше призначені їм пенсії з огляду на нові військові (спеціальні) звання.

- Проходив службу в Афганістані. У якому віці я маю право вийти на пенсію?
- Відповідно до ст. 26 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» на призначення пенсії за віком мають право чоловіки після досягнення ними 60 років та при наявності страхового стажу не менше 15 років. Відповідно до п.3 Прикінцевих положень Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» тимчасово, до прийняття відповідного закону, військовослужбовці, особи начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ, які брали участь у бойових діях, мають право на призначення дострокової пенсії за віком, але не раніше, ніж за п’ять років до досягнення пенсійного віку, передбаченого статтею 26 цього Закону, при наявності страхового стажу не менше 25 років для чоловіків. Отже, при наданні посвідчення учасника бойових дій та довідки військового комісаріату про період військової служби та участі в бойових діях та за наявності страхового стажу не менше 25 років заявнику буде призначена пенсія в 55 років.

- За яких умов призначається надбавка на утриманця та в якому розмірі?
- Надбавка на утриманця призначається непрацюючим пенсіонерам, які мають на своєму утриманні непрацездатних членів сім’ї, до досягнення ними 18-річного віку. В разі отримання пенсії відповідно до Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” розмір надбавки на утриманця становить 150,00 грн., а у разі отримання пенсії відповідно до Закону України “Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб — в розмірі 50% від прожиткового мінімуму, який встановлений для непрацездатних осіб (на 01.01.2014 року  474,50 грн.).

- Отримую пенсію за віком, маю статус учасника бойових дій. Який мінімальний  розмір пенсії встановлено для даної категорії осіб.
- Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 28.12.2011 № 1381 мінімальний розмір пенсії учасників бойових дій, без врахування надбавки за особливі заслуги перед Україною,  не може бути нижчим ніж 165% від прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб (з 01.01.2014 року — 1565,85 грн.).

Поділитися в соц. мережах

Опубликовать в Facebook
Опубликовать в Мой Мир
Опубликовать в Одноклассники

Ваш отзыв

Погода у місті

Лічильники