Майстриня та її «Чарівна ниточка»

Дуже багато в нашому місті талановитих вишивальниць, які не ховають свої роботи, а виставляють їх на показ, організовують виставки, роздають знайомим. Усі вони об’єднані любов’ю до мистецтва, до того, чим займаються, і задля цього заснували клуб «Чарівна ниточка».
Керівником творчого клубу (який має звання народного об’єднання) ще з 2000 року є Ірина Крутько, котра, крім того ще працює керівником дитячого гуртку «Сувенір» на базі ЦДТ. Ще з дитинства вона захопилася створенням виробів з різних матеріалів, вишивкою та іншим рукоділлям. Ірина Анатоліївна завжди цікавиться чимось новим, тим, що до цього часу не набуло популярності. Так, вона стала першою у Каховці, хто почав створювати вироби із солоного тіста, за що їй було присвоєно звання «Майстер народної творчості». Свої роботи часто дарує близьким людям, знайомим, товаришам. Вишиває майстриня зараз переважно стрічками, бо зір слабне й вишивати гладдю або хрестиком уже важко, матеріали купує через мережу «Інтернет» і в магазинах міста.
Клуб «Чарівна ниточка» – це клуб «вихідного дня», учасниками якого є переважно дорослі люди. Зустрічі проводять на базі Каховського міського Палацу культури «Меліоратор», де  часто відбуваються  виставки за їхньою участю, також роботи «Чарівної ниточки» були представлені на виставках Нової Каховки, Херсона, Києва. Проводяться і ярмарки, на яких люди купують вишивки.
У клубі дуже дружна атмосфера, разом святкують усі свята, дні народження, проводять конкурси кулінарної майстерності, навіть свій гімн написали. Мистецтво народжує цілі творчі династії, клуб відвідує не одне покоління, наприклад, Фелікса Свінцицька привела до «Ниточки» свою доньку Анелю Криву та онучку Лілію Єременко. Співпрацюють і з іншими клубами: Новотроїцьким «Чудесное мгновенье», Новокаховським творчим клубом, у найближчому майбутньому планують доєднатися до виставки робіт у м.Нова Каховка.
Хочеться побажати натхнення й творчої наснаги Ірині Анатоліївні та її клубу, адже саме мистецтво розкриває для людини світ прекрасного.

По-справжньому зачаровують нас вишиті роботи Ланевич Алли Костянтинівни та її доньки Олени Миколаївни. Обидві – майстрині не тільки у вишивці хрестом, а й стрічками; плетінні гачком і спицями. І обидві є членами клубу «Чарівна ниточка» з 2004 року. Таким багатим талантом вони завдячують своїй матусі та бабусі Ірині Мечиславівні Ланевич, яка, на жаль, уже пішла з життя.
З 2012 року до «Чарівної ниточки» доєдналася Семенча Антоніна Миколаївна, котра полюбляє вишивання хрестом, гладдю, бісером та плетіння гачком, і також має в своєму «арсеналі» чимало захоплюючих подих робіт.
І Алла та Олена Ланевич, і Антоніна Семенча є постійними учасницями всіх тих виставок, конкурсів та фестивалів, що й їхні товаришки по клубу «Чарівна ниточка», про яких ми писали у попередніх номерах.

Лідія Іванівна Шаніна є одним із старійшин міського клубу «Чарівна ниточка», адже вона відвідує це народне об’єднання ще з 1992 року. Її вишивки неодноразово презентувалися на численних міських виставках, а також брали участь у відомих у наших краях фестивалях «Купальські зорі» (у 2011р.), «Покровський ярмарок» (2012р.), виставці в художній галереї ім. Гавдзинського, що в Новій Каховці.
Думаємо, що дуже доречними на цій сторінці сьогодні, стануть і роботи Лідії Іванівни. Свіжістю віє від чудових зимових мотивів… А яскраво-червоні візерунки традиційного українського рушника й прекрасна панянка біля пишного рожевого куща нагадають про теплі дні.

One thought on “Майстриня та її «Чарівна ниточка»

  • 20.03.2014 о 16:00
    Permalink

    Ирина Анатольевна действительно человек от Бога, её руки творят чудеса, и мой ребенок от нее просто в восторге. Желаю ей ещё больше творческих идей и вдохновения!

    Відповідь

Дякуємо за відгук!