До кінця травня Верховна Рада розгляне у першому читанні зміни до Конституції, що передбачають децентралізацію влади в Україні та розширення повноважень органів місцевого самоврядування. Щоб з’ясувати, чи, власне, готові до цього виконавчі органи і громада в рамках спільного польсько-українського проекту «Суспільний капітал місцевого самоврядування», було організовано дискусійний клуб. Даний проект реалізується у десяти містах, у список яких потрапила і наша Каховка.
15 травня у виконкомі Каховської міської ради відбулося засідання «круглого столу», на якому розглядалася тема «Розвиток місцевого самоврядування: проблеми та перспективи». Дебати проводили експерти проекту Олег Батурін, Ірина Вишлова-Пилєва та Андрій Бейник, серед гостей — представники громади і органів міської та районної влади. Засідання розпочалося з перегляду відео, що наочно відображає суть децентралізації влади, після чого одразу ж перейшли до проблем місцевого самоврядування. Коробківський сільський голова Ігор Сегляник порушив питання наповнення бюджету, зазначивши, що перспектива є, але система розподілення бюджету недосконала. Заступник голови РДА Ольга Вакулич нагадала про стан кадрів у районі – у сферах медицини, освіти багато вакантних місць, бо молодь не хоче працювати на селі. Вирішити проблему можна, надавши молодим спеціалістам житло та гідну платню. Дозвілля також не залишилося без уваги – засновник Каховського байкерського фестивалю «Тачанка» Олександр Зікранець розповів про недосконалість системи видачі грантів: обласні гранти видаються лише на заходи обласного центру, а про інші міста ніхто не дбає. Також присутні зазначили важливість безпартійного статусу регіональних депутатів, який дасть їм змогу захищати інтереси народу, а не партії.
Після обговорення проблем експерт проекту Ірина Вишлова-Пилєва виступила з презентацією, котра показала, що дає децентралізація влади та розширення повноважень органів місцевого самоврядування, принципи трирівневого розподілення влади. Експерт повідомила, що проект планують доопрацювати і реалізувати протягом 2014 року, а вже у 2015 він повинен працювати.
На завершення засідання було винесено питання залучення громади до проекту та питання готовності громад і органів самоврядування до реформи. Усі бажаючі мали змогу висловити свою думку з цього приводу. Як виявилось, серед людей до цього часу дуже розвинутий принцип патерналізму – вони звикли, що хтось з високопоставлених чиновників відповідає за стан міста, села тощо. Реформа для людей може бути болісною, але це лише питання часу – усі побачать, що зміни лише на краще.
Іван Клименко.

Поділитися в соц. мережах

Опубликовать в LiveJournal
Опубликовать в Мой Мир
Опубликовать в Одноклассники