Свободу слову дала демократія

або Як на сесії райради депутат від КПУ «наїхав» на «Каховську зорю».

Два тижні тому відбулася чергова сесія райради. На порядку денному – заплановані питання, які розглядалися в звичному робочому режимі, стисло і по суті. Аж поки до трибуни не став депутат від Комуністичної партії товариш В.Мельничук. Відразу обмовлюсь, ще жодна сесія не пройшла без його «критичних виступів», ще жодного разу присутні в залі не почули від народного обранця слів, що спонукали б до конструктивного діалогу. Зазвичай, це тридцятихвилинний монолог незадоволеної всім і вся людини. Цього разу його невдоволення вихлюпнулося на редакцію комунальної газети «Каховська зоря», яка з незрозумілих для нього причин не приділяє діяльності партії, яку він очолює в Каховському районі, тієї уваги, на яку, на його думку, вона заслуговує, та малочисленним висвітленням на шпальтах першотравневих святкувань.

Щоб не бути голослівною, відразу нагадаю нашим читачам – першотравневим святам було надано достатньо місця. І тому, що було заплановано, і тому, що відбулося. Привітання від співзасновників, запрошення на мітинг, поїздки в рамках святкування козачат, і про сам мітинг теж.
Не вина редакції, що за великим рахунком, нічого цікавого від організаторів мітингу каховчани не побачили. Близько трьох десятків прибічників Комуністичної партії, невелика кількість мешканців міста, які прийшли скоріше за звичкою, бо десятки років це свято проходило більш весело і жваво. Цього року найсмішніше було те, що «святкування» відбувалося під порожнім гранітним постаментом. Якщо хтось забув, пам’ятник В.Леніну було демонтовано рішенням міського голови задля збереження його від вандалізму, хвиля якого прокотилася Україною в березні. На той момент, коли відбувався мітинг, в країні пам‘ятникопадіння скінчилося. Але й досьогодні Ілліч лежить на подвір‘ї Каховського історичного музею, нікому не потрібний і забутий навіть своїми однопартійцями, які не здогадалися його хоча б поставити на ноги. Так і лежить горілиць просто неба, зеленіючи від дощів та підсмалюючись під сонцем. Натомість за звичкою – квіти до підніжжя. Абсурд? Не інакше. По іншому не назвеш і претензію пана депутата, що «Каховська зоря» друкує все, що їй заманеться. Вибачте, шановний, але для газетярів закон – статут підприємства, в якому зазначено, що редакція незалежна від політичних партій та громадських організацій та у своїй діяльності керується Законами України „Про інформацію», „Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні»», в яких чітко зазначено, що: «Друковані засоби масової інформації є вільними. Забороняється створення та фінансування державних органів, установ, організацій або посад для цензури масової інформації.
Не допускається вимога попереднього погодження повідомлень і матеріалів, які поширюються друкованими засобами масової інформації, а також заборона поширення повідомлень і матеріалів з боку посадових осіб державних органів, підприємств, установ, організацій або об’єднань громадян, крім випадків, коли посадова особа є автором поширюваної інформації чи дала інтерв’ю».
Оскільки редакція здійснює виробничо-господарську діяльність на умовах економічної самостійності і господарського розрахунку, то осередкам Комуністичної партії України в м.Каховка та Каховському районі була запропонована співпраця за договором, як це зазначено у статуті і як це роблять співзасновники з 2007 року – моменту затвердження статуту КП «Редакція газети «Каховська зоря». Та вже більше року у відповідь – тільки безпідставні претензії. Каховчанам не цікаві звіти народного депутата О.Михайленко про те, що вона провела чи зробила для Каланчацького чи інших районів. Їм цікаво, що конкретно зроблено для Каховки і району місцевими осередками Комуністичної партії. Але жодного звіту про це до редакції не надійшло.
І останнє. Редакція не друкує матеріали, що ставлять метою проголошення в суспільстві антиконституційних дій, підриву державної безпеки, розпалювання національної і релігійної ворожнечі. У світлі останніх подій, шановний В.Мельничук, з вашого боку було б коректніше не зосереджуватись навколо критики газети. Проблем в Україні більш, ніж достатньо, і допомога країні та своїм співвітчизникам від очолюваної вами організації була б найкращим вчинком. І, повірте, газета не оминула б це своєю увагою.

Жанна КИСЕЛЬОВА, головний редактор газети «Каховська зоря».

2 thoughts on “Свободу слову дала демократія

  • 31.05.2014 о 19:00
    Permalink

    “Ми є для того щоб ви знали правду”. Насправді вони не правди хочуть а їсти а правда їсти не дає – вона сама гола.

    Відповідь
  • 02.06.2014 о 17:48
    Permalink

    Эх, Валерчик. Трындеть все гаразды. )))) В кои то веки у КЗ появилась возможность вырваться с под гнета ненавистного правления КПУ, а вы опять недовольны. В газете новый редактор с новыми идеями. Дайте ей шанс. При старом главреде такая заметка не то что не появилась бы, мысль в зародыше задавили бы. КЗ молодца! В топку этих [censored] коммунистов. Подписаться что ли на нее…

    Відповідь

Дякуємо за відгук!