Каховка з кіноплівки – ти прекрасна!

Сорокаріччя Перемоги, п’ятдесятиріччя Жовтневої революції, вибори першого президента України… Як пов’язані між собою ці події?

Відповідь проста – все це є в у фільмах про Каховку, знятих в нашому легендарному місті. Мало хто знає про їх існування, навіть колишні працівники культури міста ледве згадують – хто і коли знімав ці стрічки, які події потрапили в «кіно» і хто був у головних ролях…
Каховське кіно я відкривав для себе зі спогадів людей, які пам’ятають роки, коли в «моді» були документальні зйомки, після пошуку інформації в архівних підшивках «Каховської зорі», мережі Інтернет…
Отже, приготувалися?! Мотор!
Один з засновників документального кіно в Каховці Борис Михайлович Щербина більшу частину свого свідомого життя присвятив документальному кіномистецтву. З дитинства він не мріяв про цю кар’єру. Його шлях до кінематографу був довгим і не завжди легким. До цього його вели доля і правда, вели досить своєрідно, даючи можливість доторкнутися до життя, підкидаючи професії, найчастіше напряму не пов’язані з кіно. Сорокарічне творче життя Бориса Михайловича подарувало нам десятки документальних фільмів і кіножурналів. Сьогодні ці твори стали екранним літописом більш ніж тридцяти років історії нашого міста.
Розуміючи важливість документалістики і відчуваючи велику відповідальність, він місяцями не відходив від робочого столу, де вівся монтаж фільмів. Щодня, щогодини вчився мистецтву кіно, розробляючи власний художній смак, вчився бачити, а потім створювати живі образи, що стоять за кожним словом сценарію, знаходити образне рішення кожного епізоду. Така завзятість та цілеспрямованість Бориса Щербини органічно поєднувалися з його безмежною любов’ю до документального кіно.
У свої вісімдесят Борис Михайлович не припиняє працювати. Для того, щоб якомога більше людей змогли подивитися на Каховку скрізь призму часу, таку схожу, а іноді і не зовсім, яка, не зважаючи на плин часу, іноді виглядає навіть привабливішою за сьогоднішню, він оцифрував свої фільми. Переозвучена хроніка – в загальному доступі в Інтернеті у відеоальбомі Бориса Щербини. Якими вийшли ці фільми судити, звичайно, глядачеві, – каже режисер…
Але, повірте, вони варті того, щоб їх подивитися, бо щораз переконуєшся – для Бориса Михайловича його фільми – це любов до міста та людей, що в ньому живуть, і особлива увага до їхньої долі.
Пройдуть роки і нові покоління, які захочуть ознайомитися з історією ХХ століття, з віхами розвитку Каховки, порівняти минуле і сьогодення, ще не раз зануряться у світ документальних фільмів каховчанина Бориса Щербини і заново відкриють для себе рідне місто.
Сергій МАКОГОН.

Відеоархів майстра: http://my.mail.ru/mail/boris.sherbina/video

Дякуємо за відгук!