Олександр Зікранець і Антон Барандич — двоє людей, закоханих у фотомистецтво та рідне місто, чий тандем склався кілька років тому. Спочатку вони відтворювали минувшину Каховки та вели її сучасний літопис саме за допомогою фотографії – відновлювали ретрофото, були присутніми на численних заходах загальноміського масштабу, влаштовували різноманітні фотовиставки… Власне, вони продовжують займатися цим і зараз. А віднедавна додалася ще одна цікава й кропітка робота: вони вдвох почали вести новий сайт в Інтернеті «Каховка.info» — для каховчан, для тих, хто колись був каховчанином та й, узагалі, для всіх, хто цікавиться історією й сучасністю, проблемами й досягненнями нашого невеличкого, але такого гарного міста та його мешканців.

— Розкажіть, будь ласка, Олександре Степановичу, як виникла ідея створення сайту (адже знаю, що роботи вам завжди вистачало й без нього) та з чого все розпочиналося.
— Спочатку сайт «Каховка.info» задумувався як інтерактивна карта Каховки, такий собі «гід містом». Також ми відразу активували функцію, за якою кожен бажаючий міг додавати якусь новину чи фото, — таким чином, метою було долучити всіх небайдужих до збору й розповсюдження інформації про все нове, а також і добре забуте старе, що стосується нашого рідного міста. Але незабаром ми зіткнулися з фактом, що мало хто хотів стати «модератором» нашого сайту. І справа не в байдужості — просто наші люди більше звикли бути читачами, ніж авторами, творцями місцевої інформації. Максимум, що вони роблять залюбки, це коментують прочитане. Отож нам довелося повністю змінити ідею та дизайн сайту. Тепер це вже не стільки карта, скільки інформаційний блог, хоча ми так і залишили його колективним —  в надії, що рано чи пізно до його заповнення долучатиметься все більше і більше людей. Кожен бажаючий може розміщувати на нашому сайті свої статті, роздуми, коментарі до будь-яких новин, фотографії. А також можна додавати «перепости» з інших інтернет-ресурсів чи, навпаки, розміщувати на інших ресурсах те, що було надруковано у нас.
— Для тих, хто ще не знайомий з вашим сайтом, розкажіть в двох словах,  саме яким матеріалам надаєте перевагу?
— Це й офіційна інформація про життєдіяльність міста, «стріми» (прямі відеотрансляції) роботи сесій міської ради;  це й загальноукраїнські політичні новини. А також нам цікаво готувати (бачимо, що й каховчанам полюбилися) репортажі про роботу тієї чи іншої міської установи або служби. Ці репортажі ми створюємо у вигляді фотоекскурсій на підприємства, додаючи лише короткі коментарі до фотографій – опис того, що побачили. Ми просто пишемо те, що бачимо, так, як би це могла побачити неупередженим оком будь-яка пересічна людина, опинившись замість нас у цьому місці.

До речі, користуючись можливістю, звертаємося до підприємців, керівників установ: ви можете запрошувати нас на своє підприємство, аби якомога більше людей дізналися про специфіку вашої діяльності, користь для Каховки, яку вона приносить. Але попереджаємо: ми розповімо на сайті про те, що ми побачимо, а не про те, що ви замовите.

Ну, і, звичайно, ми розміщуємо фото чи відеозаписи різних місцевих подій та просто того, з чим ми можемо зіткнутися, йдучи вулицями міста, — того, що нас порадувало чи обурило, здивувало чи надихнуло… Так само, як би це могла побачити і відреагувати кожна людина. Але всі каховські новини, здобутки чи (що гріха таїти) неподобства ми розміщуємо, підкріплені фото-відеофактами, щоб наша інформація ні в якому разі не була з розряду, вибачте, ОБС («одна бабка сказала»).
— Але ж ви, певно, маєте і якийся матеріальний зиск з ведення цього сайту?
— Грошей на сайті ми не заробляємо. Все базується лише на нашому вільному часі та ентузіазмі. А останнього поки що нам не позичати. Єдиний матеріальний зиск, який отримали не ми особисто, а наш сайт, — це новий потужний модем, який вдалося придбати завдяки зібраним користувачами «Каховка.info» коштам, — і знову ж таки для розвитку сайту, для того, щоби мати змогу вести більше стрімів, більш оперативно розміщувати інформацію, навіть знаходячись далеко від нашого офісу, і таким чином охоплювати більшу аудиторію, завантажувати більше різноманітних матеріалів для різних верств наших користувачів.
— Але ж відомо, що більшість сайтів отримують велику вигоду, розміщуючи політичну й інші види реклами. Хіба вам не пропонували стати «рупором» тієї чи іншої політичної сили або бізнесової структури?
— Ми ніколи нікого не піарили і не збираємось. Відповідально заявляємо, що будь-хто – депутат, політична партія, підприємець, пересічний каховчанин чи іногородній житель – має однакові права на нашому сайті. Кожен може написати щось від себе особисто, і також кожен має бути готовий до гострих дискусій он-лайн, до критики чи «незручних питань» з боку будь-якого користувача з приводу написаного ним (до речі, ми ніколи не правимо і не видаляємо ніяких коментарів, якими б різкими вони не були, — діє лише автоматичне цензування, котре не пропускає лайливі слова. Не редагуємо написане іншими і не «підганяємо» чиюсь думку під наше бачення). Але навмисно, якось закулісно домовитися з нами про розміщення прихованої реклами, діяльності тієї чи іншої сили, групи чи особистості навіть і не намагайтеся. Для вас це не матиме ніякого сенсу. На «Каховка.info» все відкрито і прозоро для всіх. І тільки так. Кожна думка має бути почута, але жодна думка не має ніякої переваги над іншими, виходячи з того, що вона висловлена якоюсь потужною силою чи можновладцем. Ми не «за когось», ми  за цікаві, неупереджені новини, за свіжу думку, за плідні дискусії, і намагаємося, щоби все це ви знаходили саме на нашому сайті. А також ми помітили, що нас стали плутати зі ЗМІ. Ні в якому разі ми себе ними не вважаємо і не збираємося «забирати хліб» у журналістів чи публіцистів. Не претендуємо на подачу істини в останній інстанції.
Ще раз наголошуємо: просто доносимо думку окремо взятої особистості до громадськості, до користувачів Інтеренету, серед яких є представники найширших верств суспільства.
— На початку нашої бесіди ви сказали, що «Каховка.info» — не лише для каховчан, а й для усіх бажаючих користувачів Інтернету. Чи маєте якусь статистику про те, звідки, крім Каховки, на ваш сайт заходять люди?
— Так, звичайно. Можливості сайту дозволяють відслідковувати статистику його відвідувань. Взагалі-то упевнено можемо сказати, що наші гості – з усього світу. Навіть із Африки! Серед найактивніших не тільки громадяни України, а й Росії, Білорусії, Європи (найбільше європейців – із Німеччини). Ми так розуміємо, що здебільшого серед наших гостей — колишні каховчани, котрих життя розкидало по світу, але вони намагаються не поривати зв‘язок зі своєю малою батьківщиною, отримувати про неї якомога більше інформації, своїми зауваженнями також впливати на її життєдіяльність… І ми раді, що наш сайт став однією з тих ниточок, що допомогають колишнім каховчанам якомога частіше, хай і віртуально, опинятися в рідному місті, жити його проблемами, пишатися його здобутками, а, значить, завжди пам‘ятати, якого вони роду-племені.
— Що у планах?
— Планів чимало. Серед них – створити на базі сайту сервіс з колективного збору коштів на загальні міські проекти. За бажання технічно це організувати досить нескладно. Важливіше  завоювати довіру людей, створити прозорість у процесі збору й використанні коштів. Працюємо зараз над цим. Також вже ввели на сайті рубрику «Ідеї». Всі бажаючі можуть висловлювати свої думки як щодо розвитку міста, так і нашого сайту, і, зокрема, кращої роботи майбутнього сервісу зі збору коштів. Звичайно, чекаємо й нагальних ідей про те, куди, на ваш погляд, в першу чергу ці кошти мають бути направлені.
— Дякую за змістовну бесіду. Думаю, «Каховська зоря» з радістю долучатиметься до впровадження в життя всіх цікавих ідей, що з‘являться на вашому сайті, ми також завжди відкриті для ретрансляції ідей нашого колективу та наших читачів на «Каховка.info». Заради спільної справи: кращого майбуття нашого міста та усіх нас із вами – його мешканців.
Спілкувалася
Ірина СОШНІКОВА.

Поки матеріал готувався до друку Олександр Степанович Зікранець тимчасово залишив свою роботу на сайті. Сьогодні він не в Каховці – з дуже поважної та гідної справжнього чоловіка й патріота причини. О.Зікранець, який не так давно, до речі, став дідусем, пішов добровольцем в Українську армію (колись він віддавав свій військовий обов’язок рідній країні – тоді ще СРСР – службою на флоті і завжди з гордістю згадує ці роки свого життя, не поривав зв’язки з моряками, був у числі найактивніших шефів ракетного катера «Каховка», що базувався у Севастополі)…
До останніх днів перед анексією Криму він організовував збір гуманітарної допомоги українським морякам у Криму, котру й відвозив разом із однодумцями-каховчанами. Про це та про його поїздки до прикордонників протягом усієї весни неодноразово писала й  «Каховська зоря».
І ось тепер, в найскрутніший і найтрагічніший час для нашої Батьківщини від моменту оголошення її незалежності, Олександр Зікранець вирішив для себе, що просто надавати матеріальну й інформаційну підтримку українським військовим для нього замало. Сьогодні він сам серед них.
Побажаємо ж нашому земляку, щоб його служба принесла дійсну користь народу України, а сам він якомога швидше, живим і здоровим, повернувся у рідне місто, до улюблених справ. Ми чекаємо тебе, друже! Тримаємо за тебе кулаки!

Треба зазначити, що, знаходячись далеко від Каховки, Олександр ділиться дозволеною інформацією з каховчанами. За його словами, умови в казармі, де він мешкає з товаришами по службі, украй аскетичні. Не вистачає електролампочок, розеток та подовжувачів, антимоскітних сіток, тумбочок, табуреток, стільців, інших предметів побуту. Бажаючі надати посильну допомогу частині, в якій несе службу О.Зікранець, можуть звертатися до його компаньйона по «Каховка.info» Антона Барандича, або до нашої газети, — обіцяємо, що ваша допомога буде доставлена за адресою.

Поділитися в соц. мережах

Опубликовать в LiveJournal
Опубликовать в Мой Мир
Опубликовать в Одноклассники