DSC_9465На минулій сесії міської ради декілька депутатів ініціювали питання про розпуск виконкому міської ради, який, на їхню думку, працює не надто ефективно. Вважаємо, що для об’єктивності необхідно вислухати обидві сторони. Тож «Каховська зоря» зустрілася з представниками Каховського виконавчого комітету, щоб поставити запитання, які хвилюють мешканців міста.
Розпочинаємо із зустрічі з Олександром Бойком, членом виконавчого комітету. Працює на посаді директора з безпеки та зв’язків з громадськістю ПрАТ «Чумак», 39 років, одружений, виховує доньку, освіта вища юридична.

— Олександре Олександровичу, останнім часом берете активну участь у політичному житті міста: обрані членом виконкому, крім того, ви є активним членом ГО «Ділова Каховщина».
— Розумієте, життя йде, здійснюється переоцінка цінностей. І якось поступово приходиш до думки, що не хлібом єдиним… Погодьтесь, що немає нічого поганого в тому, що людина займає активну громадянську позицію.
— Але це, як би делікатно висловитись, спричинило підвищену увагу жовтої преси до вашої персони. Раптом ви стали просто епіцентром особистих нападок.
— Саме так: раптово, в одну мить. Нещодавно за мою кандидатуру у виконкомі голосували на сесії, і у депутатів не виникло взагалі ніяких запитань чи претензій. А потім поповзли чутки про те, що я, нібито, збираюсь балотуватися в мери міста. І одразу ж «Каховські новини» зайнялись своєю безпосередньою і «головною роботою»: дискредитацією і знищенням потенційного кандидата в мери, який міг би створити конкуренцію А.Дяченку. Напевне, Дяченко не допускає думки про те, що людина може просто так, без корисливих цілей, займатися благочинністю та брати участь у політичному і громадському житті міста. Тому були вжиті термінові заходи і вилито порцію бруду, і впевнений, що не в останнє. Втім, змушений визнати, я маю корисливу мету: не хочу, щоб містом керували (правильніше було б сказати – чинили беззаконня) депутати, для яких на першому місці власні амбіції та інтереси. Можливо, я буду балотуватися в депутати місцевої ради. Не виключаю і такого.
— Оскільки у нас відверта і предметна розмова, назвіть конкретні приклади депутатської діяльності, що виходить за рамки закону. Щоб читачі не подумали, що зводите наклеп на депутатський корпус.
— В першу чергу хочу сказати, що деякі депутати за станом свого психологічного здоров’я не в змозі адекватно оцінювати ситуацію та робити правильні висновки, керуючись нормами чинного законодавства та здоровим глуздом. На жаль, до такого висновку приходиш, дивлячись на той безлад, що твориться під час проведення сесій. І це за умови, що у мене немає наміру будь кого із наших обранців скривдити. Втім є серед представників депутатського корпусу дійсно мудрі люди, патріоти міста і таких більшість. Є такі, які ситуативно потрапили під вплив тим чи іншим шляхом.
Наводжу конкретні приклади: ухвалено незаконне рішення про припинення повноважень міського голови. На сьогодні є рішення адміністративного суду, яке набуло чинності і підтверджує протиправність дій депутатського корпусу; спроби безпідставно усунути з посади секретаря міської ради О. Гончарова; неодноразові спроби безпідставно і як наслідок протизаконно звільнити юриста; намагання всупереч приписам діючого законодавства відправити у відставку виконком у помсту за те, що той не дав дозволу на розміщення пивних палаток на площі Трудової слави сину одного з депутатів, а саме А.Пенізова.
— Хіба депутати не зобов’язані діяти в межах законодавства?
— Звісно, що зобов’язані. Виключно в межах Конституції і законів України. Але, як сказав один з представників депутатського корпусу на останній сесії: «Не потрібно нас повчати, що робити. Ми — депутати, і тому робимо все, що хочемо. Ми тут головні. А нас усі повчають: юрист, виконком. Нам повинні всі підкорятися, тому що ми тут головні». Цю точку зору підтримали Дяченко і Ко. Саме Дяченко виступив з ініціативою про звільнення юриста виконкому. І усім байдуже, що посадова інструкція зобов’язує юриста виконувати вимоги саме закону України, а не забаганки окремих депутатів.
— Готуючись до нашої розмови, я завчасно ознайомився з ЗУ «Про місцеве самоврядування». Цитую: «Стаття 51. 1. Виконавчим органом сільської, селищної, міської, районної у місті (у разі її створення) ради є виконавчий комітет ради, який утворюється відповідною радою на строк її повноважень». Тож депутати знову готуються порушити закон?
— Як каже старе прислів’я, деяким депутатам закон не писаний. Вони ж роблять, що хочуть. І за дивним збігом обставин, питання про розпуск виконкому виникло зразу ж після інцидента з одним із депутатів.
Згідно із Законом України «Про місцеве самоврядування» повноваження міської ради, виконкому і міського голови чітко розподілені. Виконком підзвітний раді, але не підпорядкований. Теж саме і юрист. Взагалі, склалось стійке переконання, що Дяченко і Ко роблять все для того, щоб розгойдати, «обезголовити» і дискредитувати місцеву владу за принципом «чим гірше – тим краще». Потім звинуватити її у неспроможності і бездіяльності. І в умовах анархії і хаосу Дяченку набагато легше буде усістися в крісло мера, про що він так давно мріє…
Втім, я впевнений, що більшість депутатів налаштовані на конструктивну роботу, і не підтримають бажання групи людей, які діють у власних інтересах. При цьому не виключаю, що, можливо, було б доцільним провести часткову заміну членів виконкому.
— Але в питанні звільнення юриста і розпуску виконкому Дяченка підтримали інші депутати.
— Так. Це саме ті депутати, які працюють, що називається, «в связке». Їх об’єднують спільні бізнес-інтереси. Ні для кого не секрет як на останніх виборах формувалися списки, зокрема від ПР. Коли до цих списків включалися люди, лояльні до керівництва: родичі, партнери по бізнесу, працівники їх підприємств. От і вийшло, що майже всі «люди зі списку» практично стали заручниками ситуації, у зв’язку із чим, як правило, не працюють в інтересах міста.
— Що ж робити, якщо «самоуправління» перейшло в «самоуправство»?
— Вносити зміни до Конституції. У проекті нової Конституції передбачена процедура припинення дії незаконного рішення та відповідальність депутатів за таке рішення аж до дострокового припинення повноважень міської ради (ст. 144 проекту Конституції).
— Це на державному рівні. Крім того, конституційний процес – дуже тривала процедура. А що робити тут, на місцях?
— Каховчанам потрібно застосовувати на практиці принцип політичної відповідальності під час чергових виборів. Багато хто з теперішніх депутатів будуть знову балотуватися. І якщо вам не подобається те, що зараз відбувається – не варто знову приводити у владу цих людей.
А деяким представникам колишньої фракції ПР хочу сказати: якщо ви справді такі чесні і правильні, і так прагнете перезавантажити владу і зажити по-новому, то я, як член виконкому, закликаю вас скласти депутатські повноваження. Для цього є усі підстави. Ви прийшли у міську раду за списками Партії регіонів і не відповідаєте вимогам нового часу та принципам люстрації. Друга причина: якщо міська влада (міська рада, виконком і міський голова) не може працювати конструктивно – не потрібно шукати крайніх. Нам усім необхідно визнати цей факт і йти на перевибори. Тому що місту зараз, як ніколи, потрібна конструктивна дієва влада, а не як лебідь, рак і щука.
— Останнє запитання. Ви дійсно вірите в те, що депутати цієї каденції можуть скласти свої депутатські повноваження?
— Не виключаю такої можливість. Більшість депутатів (на жаль, не всі) мають совість і ставлять інтереси громади вище власних. Є таке прислів’я: хочеш змінити світ — почни з себе! І роботи вистачить на все життя. Втім, я знаю, що не всі депутати чи їх близькі, родичі готові почати із себе, є особи, як порушують вимоги чинного законодавства, зокрема земельного. Маю відповідну інформацію, але її необхідно перевірити. У випадку, якщо вона підтвердиться, результати обов’язково оприлюдню у ЗМІ, і нехай люди самі роблять відповідні висновки.
Не виключаю, що після цього наші «активні» депутати на сесії будуть ставити на голосування питання про позбавлення мене диплома магістра права або щось інше вигадають. Я, звісно, жартую, але у наших реаліях можливо все.
Віктор СЕМЕНЕНКО.

Поділитися в соц. мережах

Опубликовать в LiveJournal
Опубликовать в Мой Мир
Опубликовать в Одноклассники