У непростих умовах сьогодення знаходяться найбільш незахищені — люди похилого віку та люди з обмеженими можливостями. Цей контингент дуже особливий, адже в цьому віці підбиваєш своєрідний підсумок та маєш змогу оцінити своє життя, задумуєшся над тим, з чим або з ким ти залишишся у майбутньому, і не завжди є на кого розраховувати. Діти виросли, а ровесників все менше і менше.

У нашому територіальному центрі соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Каховської міської ради такі люди зможуть знайти співчуття і підтримку. Зросла значимість терцентру, в якому уважно, з повагою та дбайливістю ставляться до кожної людини. В центрі реалізується широкий спектр соціальних послуг, які максимально повно відповідають потребам людей. Робота його багатогранна, у кожного відділення свої функції, свої задачі, але об’єднує їх масштабна реформа, яка передбачає суттєві зміни в організації роботи соціальних служб.

Згідно з наказом Міністерства соціальної політики від 13 листопада 2013 року № 760, в територіальних центрах соціального обслуговування запроваджується Державний стандарт догляду вдома. Над втіленням цього важливого документа з ентузіазмом працює наш колектив. Відтепер соціальні послуги вдома надаються згідно зі складеним (на підставі проведеного комплексного визначення потреб підопічних) планом, з урахуванням ступеню залежності від виконання складних та елементарних дій. Зміни торкнулись часу надання та переліку послуг на конкретного підопічного. Якщо раніше відвідування здійснювали 2 і 3 рази на тиждень, то тепер послуга догляду вдома для ІІІ та ІV групи рухової активності — лише 2 рази на тиждень.

У відділенні соціальної допомоги вдома, окрім ведення домашнього господарства, функціонує з 2013 року пункт прокату засобів реабілітації, у нинішньому році він поповнився засобами реабілітації на 11 одиниць. Всі вони нові, придбані за рахунок терцентру для інвалідів та пенсіонерів без установленої групи інвалідності на безоплатній основі.

Терцентр щорічно вводить нові послуги, працює на отримувача соціальних послуг. Два роки тому було відкрито «Університет третього віку» з одним факультетом, зараз створено три факультети: «Основи медицини та здорового способу життя», «Основи комп’ютерної грамотності», «Іноземна мова», в яких навчається на безкоштовній основі 72 слухача. Заняття проводяться групами по 8-12 осіб, щоденно з понеділка по п’ятницю по 2 академічні години.

Працює «Клуб активного довголіття», де проходять тематичні вечори та створені умови для організації дозвілля: по суботах — вечір відпочинку під духовий оркестр, в неділю – вечір танців в приміщенні міського Палацу культури «Меліоратор». Раз на місяць пенсіонери «Клубу активного довголіття» проводять екскурсії (в сосновий бір, до музеїв, в парк розваг), влітку відпочивали на морі. Співпрацюючи з Каховською районною бібліотекою ім.М.Братана, організовано кіноклуб, щоп’ятниці пенсіонери мають можливість безкоштовно переглядати кінострічки та обговорювати їх зміст. У приміщенні терцентру працює бібліотека.

Для людей, котрі мають потребу у підтримці здоров’я, працює масажний кабінет, організовано фітобар, в якому пенсіонери можуть відпочити після масажу та випити трав’яного чаю, отримати послугу з ароматерапії. Надаються послуги з лікувальної фізкультури на дому для відновлення руху після інсульту, інфаркту тощо. Для підтримання фізичної форми в нинішньому році організована група здоров’я, тут пенсіонери мають змогу займатися лікувальною фізкультурою. Для якісного виконання послуг всі медичні працівники підвищили свою кваліфікацію у Бериславському медичному коледжі.

У територіальному центрі працює перукарня, приміщення якої облаштовано найсучаснішим обладнанням, інструментом та приладами, вона надає 13 видів перукарських послуг. Щомісячно на платній та безоплатній основах обслуговуються від трьохсот до п’ятисот осіб. Щоб знизити напруження та черги, окрім надання послуг на дому, щоденно їх можна отримати у МПК «Меліоратор». Можна отримати і послуги з дрібного ремонту на дому, рубання дров, обрізання кущів та дерев. З 1 лютого 2015р. введуться нові соціальні послуги: персонального асистента (для інвалідів-візочників, із супроводу у громадські місця), та ремонт електроприладів. В дії Програма ресурсного поповнення банку одягу сезонного асортименту. До християнських та державних свят проводяться акції з надання продуктів харчування, овочів, засобів гігієни та перукарських послуг на безоплатній основі. Організована мультидисциплінарна команда для надання комплексних послуг найбільш вразливим верстам населення.

Основними принципами надання соціальної послуги є доступність для всіх, хто її потребує, індивідуальний підхід, що враховує фізичний та емоційний стан підопічного, захист та безпека отримувача соціальних послуг, конфіденційність інформації.

Терцентр підтримує тісний зв’язок з Товариством Червоного Хреста України — надається медична допомога громадянам, які знаходяться на обслуговуванні. Щорічно у січні проводимо зустріч за «круглим столом», уточнюємо списки осіб, що потребуюють медичної допомоги вдома. Обговорюємо коло питань при подальшій співпраці. В цьому році на базі терцентру проведено обласний семінар з надання першої невідкладної медичної допомоги, навчено чотирьох працівників терцентру.

До державних свят проводимо акції благодійності по наданню овочів, продуктів харчування для малозабезпечених та одиноких громадян, які знаходяться під нашою опікою. Ми не стоїм осторонь і сучасних проблем України: коли прибули перші біженці зі Сходу країни, ми почали їх одягати, взувати та надавати соціальні послуги, виходячи із можливості терцентру. Тісний зв’язок підтримуємо з приватними підприємцями, населенням, яке допомагає речами, що були у вжитку. В цьому році дуже активно та плідно співпрацюємо з місцевим благодійним фондом «Лепта».

Але не все так безхмарно й гладенько у терцентрі. Є потреба у придбанні нового автомобіля для організації служби доставки продовольчих і господарських товарів, потребує капітального ремонту будівля по вул. Гоголя, 63 для введення в дію пральні для тих пенсіонерів, які не мають змоги купити пральну машину. Соціальних робітників знають у різних установах міста, ставляться до їхньої роботи з розумінням. Але не завжди соцробітники мають змогу виконати свої обов’язки без черги. Так, в минулі роки на дверях кабінетів лікарів у поліклініці висіли таблички про позачергове обслуговування соціальних робітників, та згодом вони зникли. Неодноразові звертання до керівництва лікувального закладу залишились без відповіді. Ці непорозуміння набагато уповільнюють роботу.

У нас є багато задумів, бажань розвивати та впроваджувати нові соціальні послуги на користь людей з обмеженими можливостями. Тож від імені усіх співробітників упевненно заявляємо: ми їх обов’язково втілимо!

Людмила КОНЯШИНА, директор терцентру соціального обслуговування Каховської міськради.

На фото: передача працівниками терцентру
допоміжних засобів пересування.

Поділитися в соц. мережах

Опубликовать в LiveJournal