Щоб земля чебрецями цвіла

Січнева погода не дуже радувала нас в цей день, однак вона не могла змінити святкового настрою, який панував у приміщенні Малокаховського відділення соціально-побутової адаптації Каховського районного територіального центру. Його колектив уже давно готувався до урочистої події – святкування 90-річного ювілею одного з найстаріших жителів Малокаховки, ветерана війни і праці
Андрія Васильовича Танцура.

Учасники сільського ансамблю «Надвечір’я» з його умілим керівником Володимиром Анатолійовичем Туржавським, одягнені у святкові вишиванки, підготували для ювіляра спеціальну програму з улюблених його пісень.

Керівник відділення Валентина Василівна Біліченко і її незмінний помічник Тетяна Миколаївна Дундич ще раз перечитують сценарій, розставляють експонати, які складаються з виданих книжок Андрія Васильовича, редакційних нагород «Золоте перо», фотографій ветерана і т.д. Прибувають гості.
І ось на порозі Андрій Васильович Танцур. На грудях – численні нагороди, медалі, ордени, пам’ятні значки – красномовне свідчення його великих бойових і трудових звитяг.

– Шановні гості, – звертається до присутніх Т.Дундич, – стартував 2015-й, який оголошено роком ветерана Великої Вітчизняної війни. Ми святкуватимемо нинішнього 9 травня 70-річчя Перемоги. На жаль, тих, хто виборював цю велику перемогу, з кожним роком стає все менше. У Малокаховці зараз їх двоє. Один з них – Андрій Васильович Танцур, ювілей якого ми сьогодні відзначаємо.

Де б не був Андрій Васильович, чи на фронті, чи на об’єктах, де йшла боротьба за відродження країни, його порядність, добросовісність, працьовитість і незмінне бажання допомогти людям, побороти зло у будь-якому його прояві, згуртовували навколо нього однодумців. Він завжди був на передньому краї боротьби і робив усе не за обов’язком, не за вимогою, а по совісті. Він усі труднощі виніс на своїх мужніх плечах і дожив з чистим серцем до поважного віку, адже завжди бачив мету, вірив у себе і йшов вперед. Все його життя проходило на четвертій швидкості. Ми знаємо, що довжина життя не залежить від людини, а от ширина – від неї. Основу життя Андрія Васильовича становлять дороги і боротьба. Він назавжди залишився солдатом.

– Так будьте ще довго-довго безстрашним солдатом, – побажала ювіляру Тетяна Миколаївна.

– Шановний Андрію Васильовичу, – з теплою посмішкою звернувся до ювіляра голова Каховської райдержадміністрації Валерій Салтиков, – Ви володієте даром об’єднувати навколо себе людей, таких же невгамовних, як Ви!
Валерій Миколайович підкреслив, що завдяки таким відчайдушним людям була звільнена в роки Другої світової війни, а потім з таким же ентузіазмом відбудована Україна. Вони не шкодували ні сил, ні здоров’я, ні часу, щоб виконати розпочату справу до кінця і у найкращому вигляді. Ми цінуємо цих людей за героїзм у всіх його проявах і хочемо, щоб на таких прикладах виховувалися молоді покоління.
Від імені депутатів Каховської районної ради з привітальним словом виступив Володимир Любак:

– Ви захистили світ від фашистської тьми, відбудували країну. Слава Вам і Вашому поколінню!
Володимир Іванович промовив с жалем, що поки що не затверджено звання «Почестнй житель Малокаховки», однак сільська рада має намір заснувати його і присвоїти кращим людям Малокаховки.

Голова районної ради ветеранів Станіслав Соколовський підкреслив у своєму виступі, що Андрій Васильович ніколи не був байдужим ні до людей, ні до обов’язків, добросовісно виконував усе, що від нього вимагало життя. І яким він був усі роки, такі люди зібралися біля нього – небайдужі: до нашої історії, бо хто не пам’ятає минулого, не може мати майбутнього, до сьогодення і до всього, що чекає нас попереду.

– Спасибі Вашій дружині, Марії Іллівні, що всі ці довгі десятиліття була поряд, підтримувала і допомагала Вам, – наголосив Станіслав Анатолійович, – хай Ваше сімейне щастя триває ще не один рік.

– Велике навантаження витримало Ваше покоління, – констатував директор районного територіального центру Сергій Чуприна. – А ми вже цим користуємося і тепер нам належить зберегти і примножити Ваші досягнення. Тож, живіть іще довго, Андрію Васильовичу, щоб нам було у кого переймати досвід.

Виступ голови Малокаховської сільської ради Володимира Лукашенка був коротким і лаконічним:

– Ваше життя написане на Ваших грудях. Так тримати! Здоров’я Вам і довголіття! – І вручив подарунок.
Однією з основних віх життя Андрія Васильовича була його творчість. Вже видано кілька книжок і брошур, а скільки ще знаходиться у рукописах! З теплотою згадують його ветерани газети «Каховська зоря», які працювали разом у виїзній редакції «Зорі комунізму» (тодішня назва газети) на будівництві АПСК «Краса Херсонщини», де залишив він про себе незгасну пам’ять, бо, як сказав колись колишній директор АПСК В.О.Мальт, «Коли вийде газета зі статтями Танцура і ми побачимо у ній усі свої недоліки, то ніяке партбюро нам не потрібне. Статті Танцура страшніші».

Теплі слова вдячності, вітання, спогади впереміж з дущевними пісенними поздоровленнями учасників ансамблю «Надвечір’я» під переливи звуків баяну, лунали в затишному приміщенні, переконуючи нас, що люди повинні бути один до одного добрими, милосердними і уважними. Вони ще раз нагади ювіляру, що він не просто так пройшов свій життєвий шлях, а жодного разу не опустив планку, що він не просто споглядав світ через затоноване скло, а й не боявся пережити переміни, витримати біль і обов’язково допомогти ближньому.

У своєму слові-відповіді він це підкреслив ще раз. Подякував присутнім за те, що не забули про подвиг дідів і батьків, що йому організували таке гучне поздоровлення і запевнив, що не здаватиметься ні смерті, ні хворобі.

Хай всі щиросердні побажання у день Вашого ювілею, шановний Андрій Васильович, виповняться сповна! І нехай гріє теплотою Ваше серце усвідомлення того, що Ви зробили все можливе, щоб, як співається в пісні, «і діти, і внуки співали, і земля чебрецями цвіла».

Лідія ЖЕРЕБНА.

One thought on “Щоб земля чебрецями цвіла

  • 16.02.2015 о 11:34
    Permalink

    Я очень признателен вам за оказанное моему отцу уважение и внимание. А он, как и другие люди его поколения, достоин и того, и другого.
    Я желаю ему, моим односельчанам, всем Каховчанам, всему Украинскому народу мира и процветания. Желаю всем ветеранам здоровья и долголетия.
    Еще раз спасибо! Успехов вам в вашем благородном деле!
    Александр Андреевич Танцур.

    Відповідь

Дякуємо за відгук!